KAMPER GENEALOGISCHE- EN HISTORISCHE BRONNEN
DEEL 1
REPERTORIUM OP AFGELOSTE RENTEBRIEVEN
DEEL 1
REPERTORIUM OP AFGELOSTE RENTEBRIEVEN
Het doel van dit werk is het voor een breder publiek toegankelijk maken van een aantal van meer dan 350 Charters, die als inv. nrs. 1104-1106 (oud arch.) bewaard worden in drie kartonnen dozen in het Kamper gemeentearchief.
Omdat foto’s van de aan de charters hangende zegels werden gemaakt, werd voorkomen dat de afbeeldingen op deze zegels door verdere verbrokkeling van de was tijdens het raadplegen van de originele stukken, voor goed verloren zouden gaan.
De samensteller dankt de gemeentearchivaris drs D. v. d. Vlis en zijn medewerkers de heren J. Grooten en J. Overweg voor de aan hem verleende hulp.
Even als in de moderne tijd, kon ook vroeger een stad niet bestuurd worden als de stedelijke overheid geen inkomsten had.
Het is daarom niet verwonderlijk dat we in het archief van de gemeente Kampen registers uit de 14de eeuw-de tijd waarin de geschreven bronnen wat rijkelijker beginnen te vloeien- aantreffen, waarin verschillende soorten van min of meer vaste inkomsten van de stad genoemd worden.
Het zijn in hoofdzaak accijnsen, zoals b. v. op gruit en mout (voor de bierbereiding) en op eindproducten als bier, wijn en brandewijn, maar ook wel directe heffingen waarvan fragmenten van de administratie bewaard gebleven zijn.
Behalve accijnsen had de stad ook inkomsten uit diensten, t. w. tolgeld, bruggeld, waaggeld (van op de stadswaag gewogen goederen), strijkgeld (betaling voor het meten van laken), stapelgeld (voor de huur van een stapel- of opslagplaats), paalgeld (ankergeld), e. d. Wanneer in het voorjaar de koeien van de burgers in de stadsbroeken werden gedreven moesten ze eerst worden gebrandmerkt; hiervoor inde de stad het zogenaamde barngeld.
Voor het recht om op stadsgrond een huis of schuur te mogen bouwen moest men vaste jaarlijkse bedragen, die tinsen genoemd werden, betalen. Soms eiste de stad geld van mensen die burger wilden worden. Niet altijd, want schepenen en raden vaardigden ook wel resoluties uit waarin zij om neringdoenden te lokken, vrijstelling van de burgerrechtkoop verleenden.
Door het gericht, dat voor burgers en inwoners altijd bestond uit leden van de stedelijke regering, werden boetes opgelegd die meestal aan de stad ten goede kwamen.
Als belangrijke bron van vaste inkomsten noemen we verder nog de verpachting van stedelijk grondeigendom en viswater. Vooral na 1400 toen in de Ysseldelta de aanwas van land, dat de stad krachtens een vroegere overeenkomst met de bisschop van Utrecht in eigendom had gekregen, behoorlijk toenam, brachten de Kamper eilanden veel geld in de stadskist.
Tegenover al deze inkomsten stonden natuurlijk een groot aantal uitgaven. Als de politieke en economische toestanden stabiel waren en wanneer er geen grote bouwkundige objecten op stapel stonden, konden de met de stadsfinanciën belaste functionarissen, de cameraar en de rentmeester, de zaken meestal wel sluitend krijgen. Als er echter door oorlogsomstandigheden, misoogsten, waardoor hongersnood dreigde te ontstaan, of als er kerken, poorten, bruggen of stadsmuren gebouwd of her-
steld moesten worden, direct veel geld nodig was, moesten er maatregelen worden genomen.
Men ging er soms toe over om de inwoners een eenmalige heffing naar vermogen op te leggen, doch meestal werden er al of niet verplichte leningen uitgeschreven.
Dat lenen deed de stad door middel van het verkopen van renten. Afhankelijk van hun omstandigheden konden de geldschieters kiezen voor gewone jaarrenten of voor lijfrenten.
Lijfrenten waren procentueel hoger dan jaarrenten, maar hadden het nadeel dat het kapitaal waarvoor men de rente had gekocht, bij overlijden van degene op wiens leven de rente was gevestigd, verviel aan de stad. Daarom werden lijfrenten vaak gekocht door oudere mensen zonder kinderen, door ouders of voogden van gehandicapte kinderen, en ten behoeve van kloosterlingen. Men wilde de zekerheid dat dezen gedurende hun leven een relatief hoog inkomen hadden.
Het leeuwendeel tot leniging van accute geldnood leverde de verkoop van gewone jaarlijkse renten. De rente dus die pas ophield als het aan de stad geleende kapitaal, de zogenaamde hoofdsom, weer aan de geldschieter of zijn erfgenamen was terugbetaald.
De procedure van het lenen was als volgt; Schepenen en raden (de raad), lieten, meestal door middel van kerkenspraak, bekend maken dat de stad geld wilde lenen. Zij die geld ter beschikking hadden gingen hiermee naar de schepenkamer en kregen in ruil ervoor een rentebrief, geschreven op perkament en met het uithangende stadszegel bezegeld. In deze brief stonden de voorwaarden van de lening zoals, het bedrag van de jaarlijks te ontvangen rente, de verschijndag, het kapitaal waarmee de stad de rente weer kon afkopen (gelijk aan het geleende bedrag) en eventuele speciale onderpanden. Dikwijls werd ook vermeld waar de stad het geleende geld voor nodig had. Een van de drie stadssecretarissen schreef daarna in een register de lening op. Ieder jaar op de verschijndag kwam de renteheffer met zijn brief naar de schepenkamer om na ontvangst van zijn rente in dit register zijn handtekening of merk te plaatsen. Helaas zijn er behalve veel ingeloste rentebrieven- de nog aanwezige maken maar een deel uit van de oorspronkelijk uitgegevenen-ook een aantal registers verloren gegaan.
Soms kan men uit de rentebrief niet direct de grootte van het kapitaal aflezen; In die gevallen namelijk waarin de stad
de rente mag afkopen met “twintich penningen enen penning” of “met de penning sestien”, moet men even aan het rekenen.
In het eerste geval moet men de jaarlijkse rente met twintig en in het tweede geval met zestien vermenigvuldigen om het aan de stad geleende kapitaal te bepalen. De rentevoet bedraagt dan respectievelijk 5 procent en 6$\frac{1}{4}$ procent.
Bij lijfrenten is het bedrag van de koopsom meestal niet vermeld.
De uitgavedata van de bewaard gebleven brieven lopen sterk uiteen. De oudsten, die van 1454 en 1456 zijn lijfrentebrieven waarvan de koopsom is gebruikt voor de afbouw van de Sint Nicolaaskerk (Bovenkerk). De volgende is pas van 1490 toen de stad geld nodig had omdat ze was betrokken in de strijd tussen de bisschop van Utrecht en de heren van Wisch.
Toen in 1491 een hongersnood dreigde leende de magistraat geld om voor de behoeftige inwoners koren en rogge te kunnen kopen.
De jaren rond 1500 werden gebruikt om de stadsmuren en de haven te verbeteren, waarvoor ook weer bij de burgerij werd aangeklopt om geld in de vorm van leningen.
Tijdens de langdurige oorlog die hertog Karel van Gelre met zijn buren voerde, leende de stad, die zeer direct bij de oorlog was betrokken, regelmatig geld om de soldaten (ruters en knechten) die de bisschop of een van zijn drosten ter verdediging hadden aangenomen, te kunnen betalen. Vooral in de jaren 1510 en 1511 heeft de stad voor dat doel tienduizenden guldens geleend; voor die tijd enorme kapitalen.
Deze, meest 5 procents leningen, die voor het merendeel pas tientallen jaren later werden afgelost, vormden voor de stad een zware jaarlijkse rentelast.
Ook tijdens de eerste fase van de tachtigjarige oorlog, toen de stad afwisselend een Spaans- en een Staats garnizoen had, moesten schepenen en raden weer veel geld lenen. De kosten van levensonderhoud van de soldaten kwamen namelijk geheel ten laste van de stad. Hoever dat strekte blijkt uit rentebrieven die de stad aan verscheiden burgers gaf voor door hen aan het garnizoen geleverde waren als bier, wijn en vlees.
Een barbier/chirurgijn kreeg van de zeer krap bij kas zittende raad een rentebrief als betaling van zijn hulp aan gewonde soldaten.
Ook in de 17de eeuw ging het soms vreemd toe; een aannemer die de sluis aan de Zwartendijk had gemaakt kreeg geen con-
tanten, maar een obligatie ten laste van de stad. Drie jaar later wisselde de stad de obligatie in met geld dat zij van burgemeester Johan Louwsen tegen een rentebrief geleend had.
Geld dat de stad van haar inwoners had geleend werd soms weer, na enige aandrang, doorgeleend aan de centrale overheid.
Dit was vooral het geval omstreeks 1555 onder keizer Karel V die onder andere ook heer van Overijssel was.
Voor dit geld kreeg de stad op haar beurt weer rente-of hypotheekbrieven met als onderpand de inkomsten uit alle keizerlijke goederen in deze landen.
Alle nog aanwezige rentebrieven zijn gecanceleerd, dat wil zeggen dat ze door insnijdingen met een mes of een schaar ongeldig zijn gemaakt. Dit gebeurde zodra de hoofdsom door de stad was afgelost en de brief door de renteheffer was ingeleverd. Dit aflossen gebeurde soms na enkele jaren, maar ook wel tientallen jaren na de uitgifte van de brief. In een van de beschreven gevallen werd, een rente die in 1490 was verkocht, pas in 1670 afgelost, dus 180 jaar later.
Soms staan op de achterzijde (in dorso) van de brief aantekeningen over tussentijdse gedeeltelijke aflossingen, terwijl men ook wel vindt vermeld dat het gehele-of een deel van het kapitaal door de stad werd ingehouden als boete(koer).
Boeten voor betrekkelijk kleine vergrijpen, maar ook wel voor het iemand verwonden, zelfs voor doodslag, komen regelmatig voor. Een enkele maal drukt men de boete uit in aantallen van 1000 stenen, een tot het einde van de middeleeuwen veelvuldig toegepaste straf waarmee men de gemeenschap direct diende. De stenen werden aangewend tot bouw of herstel van de stadsvestingwerken.
Curieus is de aantekening dat een man de hoofdsom van een rente aan de stad schonk om daarvoor een zilveren raadsbeker te laten maken ter nagedachtenis aan zijn overleden vader die burgemeester was geweest. Het laten maken van zo’n beker werd meestal betaald met het achterstallige salaris van de overledene.
Ook inhoudingen ter afdoening van verschuldigde accijnsen komen voor. Hoewel het niet geheel duidelijk is betreft het waarschijnlijk van brouwers of brandewijnstokers en misschien van herbergiers, door de stad ingehouden mout-, wijn-bier-, of brandewijnaccijnsen ten behoeve van hen die deze accijnsen van de stad in pacht hadden. Deze pachters moesten het hun toekomende meestal zelf maar binnen zien te krijgen, maar soms
wilde de stad hen daarbij wel een handje helpen.
Rentebrieven waren verhandelbaar. Op de achterkant of in de marge aan de voorkant staan soms aantekeningen over de verkoop. Meestal echter werd in geval van verkoop een afzonderlijke akte, een zogenaamde schepenbrief gemaakt. Verkoper en koper gingen daartoe op een van de zittingsdagen van het lage gericht, dat ook in notariële zaken bevoegd was, naar de schepenkamer en lieten ten overstaan (coram) van de beide dienstdoende schepenen die dit lage gericht vormden, de verkoop op een afzonderlijk stuk perkament beschrijven. Dit stuk werd door de schepenen bezegeld nadat de zegelstaarten door in de oorspronkelijke brief (de pricipaalbrief) gemaakte insnijdingen waren gestoken. Beide brieven waren dus vast aan elkaar verbonden. Men noemt zo’n vastgemaakte schepenbrief een transfix. Als een rentebrief meerdere malen van eigenaar veranderde hangen er ook meerdere transfixen aan de hoofdbrief.
Over de hoogte van de bedragen die latere kopers voor de brieven neertelden lezen we bijna nooit iets, maar het is mogelijk dat vanwege voortschrijdende inflatie, deze bedragen aanzienlijk afweken van de oorspronkelijke koopsommen.
Als iemand door vererving een rente in zijn bezit kreeg, vinden we dat in de meeste gevallen niet op de brief vermeld.
Tot zekerheid van de betaling van de jaarlijks verschuldigde renten stelde de stad bijna altijd onderpanden.
In het algemeen somde men een aantal vaste stedelijke inkomsten, als accijnsen, pachten en heffingen op, maar dikwijls werden ook speciale inkomsten genoemd. Zo vindt men als onderpanden de pachten van delen van het Kampereiland als Seveningen, Snatenrijs, de Heultjes en de Mandjeswaard, maar ook wel de pacht van stadserven als het Engmar, de Hoge Welle en Den Esch. De pacht van een of meer van de zeven slagen van de Cruishoop wordt talloze malen als onderpand aangetroffen.
Om aan geld te komen heeft de stad vroeger ook wel land verkocht. In het begin van de 16de eeuw werden zoals uit enkele opgenomen brieven blijkt, delen van de Broeken verkocht, echter met de voorwaarde dat de stad ze weer terug mocht kopen als de tijden beter werden. Voor zover bekend heeft de stad dit land in alle gevallen weer teruggekocht.
Behalve voor hem die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Kampen, zijn de rentebrieven van belang voor genealogen.
Men kan er, uit de tijd dat genealogische bronnen schaars zijn, soms gegevens in aantreffen die elders niet te vinden zijn. Bij echtparen/kopers wordt naast de volledige naam van de man bijna altijd ook de voornaam van de vrouw vermeld.
Door aantekeningen over de opvolgende eigenaren kan men soms verwantschap aantonen.
Een meneer Schrage uit Munster kocht voor drie van zijn zonen een lijfrente, terwijl ook enkele burgemeesters van Bremen hun geld in Kampen belegden. Dus ook voor Duitse genealogen zijn uit de rentebrieven nog wel belangrijke gegevens te halen.
De meeste Kampernaren die aan hun stad geld leenden waren uiteraard mensen met veel bezit zoals rijke kooplieden, reders en leden van oude, veel land en huizen bezittende patriciers-geslachten, maar ook tamelijk eenvoudige handwerkslieden worden als kopers van de brieven genoemd.
Soms treffen we de namen aan van de pachters van de tot onderpand gestelde stukken land of stadserven. Verder worden bijna altijd de namen van de stedelijke functionarissen als schepenen, cameraars, rentmeesters en secretarissen vermeld.
Nu wat betreft het betaalmiddel. Een grote verscheidenheid aan gouden en zilveren munten was vroeger in omloop. Omdat deze stukken onderling in waarde verschilden moest altijd worden aangegeven met welke munten men de rentebrieven had gekocht, zodat men bij de aflossing ook weer de juiste waarde zou terug krijgen.
De rekeneenheden waren: de plak, de brabantse stuiver en het herenpond. Een herenpond was verdeeld in 14 brabantse stuivers, terwijl die stuiver was verdeeld in 8, soms in 16 plakken.
Munten van een herenpond werden nooit geslagen; stuivers en plakken waren er naast de rekeneenheden ook als munten.
De meeste rentebrieven werden gekocht met rijnsguldens ter waarde van 28 stuivers. Dit waren gouden munten die door de keurvorster aan de Rijn, dat waren de aartsbisschoppen van Mainz, Trier en Keulen, en de paltsgraag, werden geslagen. Officieel hadden deze munten nogal een lange naam, men noemde ze namelijk” enckelde overlantsche ceurforster rynsche gulden” Ook de philipsguldens ter waarde van 25 stuivers, die in de rentebrieven soms hertog philipsguldens genoemd worden, komen evenals de keysersguldens en carolusguldens ter waarde van 20 stuivers, als betaalmiddelen voor.
Het stadspond waarmee boetes werden ingehouden was een spe-
ciaal daarvoor gebruikte stedelijke rekeneenheid die overeen kwam met $\frac{1}{4}$ herenpond.
Wanneer in de rentebrieven sprake is van een oort van een goudgulden of van een herenpond, soms enkel oortgulden of oortpond, wordt altijd bedoeld de waarde van een vierde van de munten. Niet te verwarren dus met de kleine koperen munt die oord genoemd werd.
Uit practische overwegingen is de nummering die door een vroegere archivaris met een blauw potlood achter op de rentebrieven is aangebracht, ook in het hierna volgende aangehouden.
In een van de kartonnen dozen (inv. nr. 1104) ligt een, waarschijnlijk door de vroegere archivaris mej. C.J. Welcker samengesteld register. Helaas is dit register niet volledig zodat achter in dit repertorium een nieuw register, zowel op persoons-als topografische namen is opgenomen.
Voor hen die in een juiste datering zijn geinteresseerd is achter het register een lijst van veel gebruikte heiligendagen opgenomen.
Kampen, juli 1981
K. Schilder
1 | 1454 augustus 15 (op onser liever vrouwendach assumpcionis) Burgemeesters, schepenen en raden van Kampen oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt voor de „tymmeringe„ van de Sint Nicolaaskerk, verkocht hebben aan Mechtelt Jacobsdochter van Amerongen, een lijfrente van 25 heren ponden per jaar. Haar vader Jacob van Amerongen en diens huisvrouw Agnese zullen dit geld ook mogen ontvangen. De verschijndatum is op de dag voorgenoemd. Zegel is afgevallen. In dorso; Campen Sante Niclaus kercke XXV heren ponden tot live joffer Mechteld. Assumpcionis. |
2 | 1456 augustus 15 (op onser liever vrouwen dach assumpcionis) Burgemeesters, schepenen en raden van Kampen oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt tot „tymmeringe„ van de Sint Nicolaaskerk, verkocht hebben aan Mechtelt Jacobsdochter van Amerongen, een lijfrente van 18 heren ponden per jaar. Haar vader Jacob van Amerongen en diens vrouw Agnese zullen dit geld ook mogen ontvangen. Verschijndatum op dag voorgenoemd. Zegel is afgevallen. In dorso; Campen Sante Nicholaus kercke XVIII heren ponden siaers tot live joffer Mechteld Jacopsdochter van Amerongen. Termyn Assumptionis Marie Virgilis. |
3 | 1490 december 4 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij in de twisten tussen het Sticht en de jonkeren van Wisch, verkocht hebben aan Armegard van Aeken, een rente van 5 gouden overlandse rijnse guldens per jaar, te betalen op Sint Martensdag. Door de stad af te lossen met 100 enkele gouden rijnse guldens. Zegel is afgevallen. In dorso; Vyff rynsche guldens uutten statkyste, van Foyse van Aken. Den 28 november 1670 is dit capitael aen mij ondergeschreven voor mijn swagerinne Elisabeth van der Maten, eerst getrouwt met mijn broder Dubbelt Steenbergen en nu met Claes van der Weteringe getrout, tot hondert goud gulden capitael affgelost. Sonder argelist. |
4 | 1490 december 4 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij in de twisten tussen het Sticht en de jonkeren van Wisch, verkocht hebben aan Henrick Paell en zijn vrouw Matthe, een jaarlijks tinsgeld van 25 heren ponden, te betalen ieder jaar op Sancti Francisci confessoris, waarbij twee derde in goud en een derde in zilver. Met 500 heren ponden aflosbaar. Zegel is afgevallen. |
5 | 1491 december 17 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, in deze dure tijd aangewend om koren en rogge te kopen voor de behoeftige inwoners, verkocht hebben aan Symon Glauwe en zijn vrouw Lumme, een jaarlijks tinsgeld van 60 heren ponden, te betalen op Sancte Martensdag in de winter. De stad mag de tins afkopen met 600 rijnse guldens, waarbij twee heren ponden worden gerekend voor een gulden. Dit bedrag voor twee derde uit goud en een derde in zilver. Zegel is afgevallen. In dorso; 30 goud gulden siaers op Martun af te lossen Den 9 november 1660 afgelost. |
6 | 1491 december 27 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld in deze dure tijd aangewend om koren en rogge te kopen vvor de behoeftige inwoners, verkocht hebben aan Herman Geertssz en zijn vrouw Golde, een rente van 20 gouden enkele rijnse guldens per jaar, te betalen op Sancte Marten in de winter en door de stad af te lossen met 400 gouden enkele rijnse guldens. |
Zegel van Kampen is afgevallen. In dorso; Van XX goud gulden uyt der stads dominien. |
|
7 | 1494 mei 27 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt tot „vestenisse der stads nye muren„ verkocht hebben aan meister Reyner Brant, een jaarlijks tinsgeld van 10 heren ponden te betalen op „ten dach Gregorii pape„ Af te lossen door de stad met twintig penningen enen penning.(5% rente) Zegel afgevallen. In dorso; Afgelost. |
8 | 1494 mei 27 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend tot „vestenisse der stads nyer muren„ verkocht hebben aan Alyd Lentinges, een rente van 10 heren ponden per jaar, te betalen uit de olde biercijs van Kampen op Onzer lieven vrouwen avond Nativitatis. Door de stad af te lossen met twintig penningen enen penning. Zegel afgevallen. |
8a | 1522 october 24 (transfix van 8) Dirck van Holtzende en Aleydt zijn vrouw verkopen aan de erfgenamen van zaliger Symon Glauwe, de rente van 10 heren ponden genoemd in regest 8. Zegel afgevallen. In dorso; Afgelost. |
9 | 1494 december 20 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend „tot vestenisse der stads nyer muren, verkocht hebben aan Gheerdt van Hengwerden en zijn vrouw Alydt, een jaarlijks tinsgeld van 10 heren ponden te betalen uit de oude bieraccijns op Sunt Margareta in de zomer. Door de stad af te lossen net 200 ponden aan Stichtse butkens of de waarde daar van. Met uithangend zegel van Kampen in groene was. In dorso; X heren ponden tynsgeldes des jaers op S. Margrete uth der stadt Campens dominien. |
9a | 1575 maart 23 (transfix van 9) Symon Glauwe Janssz en mr Johan Roeper, schepenen in Campen, oorkonden dat de in regest nr 9 genoemde rente door Henrick de Wolffs here van Poteghen en zijn vrouw joffer Franchoese van Jausse geseght van Masting en door Johan de Wolffs van Westenrode (mede voor joffer Henrica de Wolffs hun moeder) is verkocht aan Peter Wolterzen en Aeltgen zijn vrouw. Met de uithangende zegels van Symon Glauwe(beschadigd) en Johan Roeper. |
9b | 1601 maart 11 (transfix van 9) Steven van Ruytenburch en Johan Cloecke, schepenen in Campen oorkonden dat Peter Woltersen de in regest nr 9 genoemde rente verkocht heeft aan mr Reyner Jacobssz secretaris en zijn vrouw joffer Aleyda ter Linden. Met zegel van Steven van Ruytenburch, het andere afgevallen. |
10 | 1495 juni 20 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt voor het „opgraven der haven ende tot vestenisse der stads nyer muren„ verkocht hebben aan Armgart Reyners, suster buten int convent, een lijfrente van 2 gouden rijnse guldens per jaar. Zegel is afgevallen. In dorso; Suster Armgart Reyners. |
10 bis |
1495 april 2 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld gebruikt voor het „opgraven der haven ende tot vestenisse der stads nyer muren„ verkocht hebben aan Trude de weduwe van Theuss Janssz, een jaarlijkse rente van 5 gouden rijnse guldens, te betalen op Sante Ambrosiusdach in Apryll. |
Door de stad af te lossen net 100 enkele gouden rijnse guldens. Zegel is afgevallen. In dorso; 1506 des saterdages nae nye jairsdach. Overeenkomst tussen Trude Mateus en de stad Kampen over de betaling der rente. 1530 december 12 Voor schepenen Jasper Jansz en Jan Glauwe bekent Jacob Neeffken dat Aleydt Potters uit deze rente een heren pond per jaar zal beuren. 1538 Aantekening dat Alidt Potters is afgelost. |
|
10 bis a |
1542 februari 1 (transfix van 10 bis) Gheert Loese en meister Godtschalk ten Indick, schepenen van Campen oorkonden dat Jacob Neefken en zijn vrouw Barbara de in regest 10bis genoemde rente hebben verkocht aan Elisabeth Peters. Zegels afgevallen. |
10 ter |
1495 october 25 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt om de nieuwe stadsmuur te bouwen, verkocht hebben aan Armegart Pyls een jaarlijkse rente van 7 gouden rijnse guldens, te betalen in de vier hilligen daegen van pynxteren en door de stad af te lossen met 20 penningen enen penning. Zegel afgevallen. In dorso; Desse bryef is gecoft van Beerte Droechscheers erggenaemen Claes Wenres met syn consorten. Den 21 juni 1660 afgelost. |
11 | 1496 juni 11 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend voor de bouw van de nieuwe stadsmuur, verkocht hebben aan Ffjje Vemers, een jaarlijkse rente van 5 gouden rijnse guldens, te betalen in de vier hilligen dagen van Paesschen en komende uit de oude bieraccijns. Door de stad af te lossen met 20 penningen 1 penning. Zegel afgevallen. |
11a | 1515 juni 9 (transfix van 11) Ffije Vemers bekend dat zij om Gods wil heeft gegeven de 5 gouden rijnse guldens per jaar (uit reg.nr ll) tot betalinge van de behuizing die de Observanten in Campen voir de Hilighen Ghiest hebben gekocht. Bezegeld door de executeurs van Fijes testament Geert Arntssz en Henricus Buest (beschadigd) |
11b | 1529 april 15 (transfix van 11) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat hun mede raadslid. Henrick van Ysselmuyden de in reg.nr 11 genoemde rente verkoopt aan hun mede raadslid Johan Wolfsz en zijn vrouw en aan Willem van Hengelen, de broer van Johan Wolfsz’ vrouw. Deze rente is Henrick toegevallen uit de boedelscheiding tussen hem en de verwanten van zijn overleden vrouw. Met beschadigd zegel van Kampen in groene was. |
11c | 1575 maart 23 (transfix van 11) Symon Glauwe Jansz en mr Johan Rueper, schepenen in Camnen, oorkonden dat Henryck de Wolffs here van Peteghem en zijn vrouw joffer Franchoese van Jausse geseght van Masting (mede voor hun moeder joffer Henrica de Wolffs) en Johan de Wolffs van Westenrode, de in reg.nr 11 genoemde rente, verkopen aan Peter Wolterzen en zijn vrouw Aeltgen. Met de zegels van de schepenen in groene was. |
11d | 1601 maart 5 (transfix van 11) Steven van Ruytenburg en Johan Cloecke, schepenen in Campen oorkonden dat Peter Wolterssz de in reg.nr 11 genoemde rente verkoopt aan mr Reyner Jacobssz secretaris en zijn vrouw Aleyda ter Linden. Met de zegels van de schepenen in groene was. |
12 | 1498 juli 3 (opten dach translationis Sancti Martini) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld verkocht hebben aan meister Henrick Buest priester, een lijfrente van 10 goudguldens per jaar. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Item een golden gulden in desen brieff benoemt salmen betalen elcken gulden met een hertoch Philippus gulden. Overcomen op ten XXXen dach januario. |
13 | 1498 october 23 (op Sanct Michielsdach des hilligen archangels) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt voor de bouw van de nieuwe stadsmuren, verkocht hebben aan Symon Glauwe en zijn vrouw Lumme, een rente van 20 heren ponden per jaar, te betalen uit de oude bieraccijns. Af te lossen door de stad met twintig penningen enen penning. Zegel afgevallen. In dorso; Afgelost. |
14 | 1499 juni 2 (op Sante Bonifatius dach de hilligen bisschops) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend voor de bouw van de nieuwe stadsmuren, verkocht hebben aan Grete, seliger Borchart Backers dochter, een tinsgeld van 10 heren ponden per jaar. Af te lossen met twintig penningen enen penning. Zegel afgevallen. |
15 | 1499 (op Sanct Jacobsavent des hilligen apostels) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij verkocht hebben aan Herman Buschhoff of aan de houder van deze brief een rente van 25 goudguldens per jaar, te betalen binnen Deventer op Sanct Jacobsavent Apostoli. Af te lossen met twintig penningen enen penning. Met het Kamper stadszegel in groene was. |
16 | 1499 december 18 (op Sancte Johansdach te midsomer) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend voor de bouw van de nieuwe stadsmuren, verkocht hebben aan Geert Hermansz en zijn vrouw Hadewich Backster, een rente van 10 gouden rijnse guldens per jaar, af te lossen met 200 gouden rijnse guldens. Met het stadszegel in groene was. In dorso; Anno XVc ende XXVIII op avont Jacobi hefft Hermen Kystemacker dessen brieff verguedet met twintich Philipsguldens, soe dat de stad desse tien guldens inden brieff begrepen voertan betaelen sall mit twintich heren ponden jaerlix opten selfften termyn. Actum voer cameners Lubbert van Hattem ende Geert Borgertssz. Get. door Heymannus Brant secretarius. Boven aan de brief staat; Van desse rente syndt twee brieven gemaecth, elcke brieff van vyff golden guldendes jairs op Hermen Kistemacker ende syn erffgenaemen. Actum anno XXXII in martio. |
17 | 1499 (op Sante Thomaes avent des hilligen apostels) Burgemeesters, schepenen en raden verkopen aan Anne Schuersacks een rente van 10 gouden rijnse guldens per jaar uit de stads goederen. Met stadszegel in groene was. |
18 | 1500 april 28 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld aangewend voor de bouw van de nieuwe stadsmuren, verkocht hebben aan Peter Johanszoen van Ryckborch, een rente van 7$\frac{1}{2}$ golden rijnse guldens per jaar, te betalen ieder jaar in de vier heilige dagen van pasen uit de stads goederen en af te lossen met twintig penningen enen penning. Na de dood van Peter krijgt zijn vrouw Konne met de kinderen die zij samen hebben, hiervan drie heren ponden per jaar. Na de dood van Konne en hun beider kinderen vervalt deze rente van drie heren pon- |
den op de kinderen van Peter uit een vorig huwelijk of op de dan in leven zijnde naaste bloedverwanten. Met de overige 6 guldens per jaar aan rente mag Peter doen wat hij wil. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; De derdenhalve goudgulden heeft Onser Lieven Vrouwenmemorie gekocht. Voor Conne Peters erfgenamen nog 5 goud gulden over. Op dessen breef sprekende van achtstehalven golden rinsch gulden, yder gulden tbetalen mit vierendetwintich stuivers brabants, hebben die E.Gheert van Endoven camerer ende Jacob Claesz rentmeester der stadt Campen van den jaere 1566, ter stadtz beste, affgelosset van joffer Styne Lentincks, vijff golden rinsche gulden der selven jairlicker renthen, mit die somme van hondert een ende tsoeventich heren ponden ende ses stuivers. Actum op Paeschen anno XVC twe ende tsoeventich |
|
19 | 1502 april 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij verkocht hebben aan Anne Schuersacx, een jaarlijkse rente van 10 enkele golden overlantsche koervorster rynsche gulden of voor een waarde aan voor de datum van deze brief gemunt geld, te betalen jaarlijks op „der hilliger mertelaers Tiburtis ende Valeriani dach in aprille„ Met de voorwaarde dat Albert Schuersack, scholaster tSant Marien Tutrecht, zo lang hij en zo lang Anne leeft, de heffer van de rente zal moeten zijn, tenzij hij Anne de rente wil laten beuren. Met aanhangend zegel van Kampen in groene was. |
20 | 1503 op Sante Johanis avent toe middeszomer Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt tot verbetering van de nieuwe muur, verkocht hebben aan Egbert van der Horst en Wyllem zijn vrouw, een thinsgeld van 7 gouden overlandse rijnsguldens per jaar, te betalen op Sante Johan te midzomer. De stad mag de rente afkopen met 20 penningen voor 1 penning van de rente. Met stadszegel in groene was. |
20b | 1554 april 16 (transfix van 20) Herman Kruse en Egbert ten Bussche schepenen in Campen, oorkonden dat juffer Bele van Wynssun de weduwe van wijlen Johan van Urck. met Niclaes van Urck haar zoon als momber, verkocht heeft aan Jonge Reyner en Barbara zijn vrouw, de helft van de 7 guldens rente genoemd in regest nr 20. Met uithangende zegels van Herman Kruse (beschadigd) en van Egbert ten Bussche in groene was. |
21 | Meyster Reyner Brant en Alert Brant gebroeders, bekennen dat zij verkocht hebben aan Lumme van Inghen de weduwe van Symen Glauwe, een brief van 10 heren ponden per jaar aan tynsgeld uit de stadskist van Kampen. De principaalbrief welke 10 ponden per jaar uit de oude biercijs inhoudt, staat op naam van meyster Reyner Brant en is bezegeld met het stadszegel van Kampen. 1504 maart 6. Met fragment van het zegel van mr Reyner Brant. Het zegel van Alert Brant afgevallen. |
22 | 1505 september 1 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij verkocht hebben aan Beertken Claes Janssz dochter, een lijfrente van 10 gouden rijnse guldens per jaar, te betalen op Sanct Aegidius dag. Op voorwaarde dat heer Geert Willemssz van Halderen de lijftucht hiervan zal hebben zo lang hij leeft. Deze lijfrente vervalt bij de dood van Beertken. Met uithangend zegel van Kampen in groene was. |
23 | 1508 maart 28 Gijsbert van Lewen en Geert van Ingen, wijnheren der stad Kampen, oorkonden dat zij verkocht hebben aan Lomme, de weduwe van Symon Glauwe, een rente van 30 gouden rijnse guldens per jaar, te betalen op den |
soevende dach Letare te midfasten, en gaande uit hun huizen, te weten 1 daar ick Gysebert voers. in woene binnen Campen, 2 het huys van Geert van Ingen daar selige Andries Hanegreve in plaech te woenen tussen joffer Beerte seliger Johan van den Venen weduwe en Herman Berckhorst. Deze rente mag worden afgelost met 20 penningen voor 1 penning van de rente. Met het zegel van Geert van Ingen in groene was. Het andere afgevallen. In dorso; Dese brieff is van 30 goudgulden jaerluckx op dye stadt van Campen. |
|
24 | 1507 mei 1 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld welke Gysebert van Lewen en Geert van Ingen tot behoef van de stads-wijnkelder hebben ontvangen, verkocht hebben aan Jacob Hoppenbrouwer en Willem Brant, kerkmeesters van Sante Katherinen Gasthuis, een rente van 5 gouden rijns gulden per jaar of de waarde daarvan, te betalen op Meydach Philipi ende Jacobi Apostoli, uit de stads goederen en uit de goederen van de voornoemde wijnheren Gysebert en Geert. Een gouden gulden gerekend voor 24 stuivers brabants. De rente mag worden afgekocht met 20 penningen voor een penning van de rente. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; De aantekening dat Mauris Loesze en Thonis Glauwe in 1544 door de cameraars zijn voldaan van de hoofdsom. Getekend door de Kamper secretaris Gerrit Hermans. |
25 | 1509 op Sante Johans avent midsomer Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld gebruikt tot behoef van Buerhoven, verkocht hebben aan Jutte Henricks dochter, een jaarlijkse rente van 7$\frac{1}{2}$ gouden rijnse guldens, te betalen ieder jaar op Sante Johans toe middeszomer, door de muurmeesters uit de muur accijns. De rente mag worden afgekocht met 20 penningen voor 1 penning van de rente. Met aanhangend stadszegel in groene was. |
26 | 1510 opten avent Agathe Virginis ende Martiris. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, uitgegeven aan meister Herman Haghen en Johan Mulartsz, raden van de bisschop van Utrecht en gebruikt om de soldaten te Genemuiden te verdrijven, verkocht hebben aan Bette de weduwe van Johan Zyl, een rente van 10 gouden keurvorster rijnsguldens per jaar, opde dag van Agathen Virginis te betalen. Deze rente mag de stad afkopen met 200 gouden keurvorster rijnsguldens van goed gewicht. Met aanhangend stadszegel in groene was. |
27 | 1510 mei 22 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt om de ruiters en knechten die bij Oldenzaal tegen de hertog van Gelre zijn ingezet, te betalen, verkocht hebben aan Jacob van Voerden en Elyzabeth zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 81 gouden overlandse keurvorster rijnse guldens en een oort van een gulden, te betalen ieder jaar op 22 mei. De stad mag deze rente afkopen met zestien penningen voor 1 penning van de rente. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; Anno XVC XXXIIII op IX mey afgelost aan Henrick Mathyssz. |
28 | 1510 mei 24 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt om de ruiters en knechten die zij voor Oldenzaal tegen de hertog van Gelre hebben ingezet, te betalen, verkocht hebben aan meister Otto Budel, een rente van 6 gouden rijnse guldens per jaar. De stad mag deze rente afkopen met 16 penningen voor 1 penning van de rente. Het zegel van Campen is afgevallen. |
29 | 1510 op Sante Johans avent Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend in de strijd tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Grete de weduwe van Johan van der Vecht, een jaarlijkse rente van een gouden overlandse keurvorster rijnse guldens en een oort, te betalen ieder jaar op Nativitatis Johannis te midzomer of binnen acht dagen daarna. De stad mag deze rente afkopen met 25 gulden. Zegel van Kampen afgevallen. Onder staat; Griete voirs. heefft noch vijf golden rinsche guldens opgebracht op renten in voirwairden voirs. Actum anno XI, XI martii. Ondertekend door de Kamper stadssecretaris Johan van Breda. In dorso; Aantekening van een korting van 25 heren ponden op de hoofdsom van deze brief, aan Rotger Schuyrman, vanwege een panding bij dage aan Jan Tymanssz gesteld. Anno XLIII coram Tijmen van der Vene. Noch gecort an Nele Pottenbackers van den brandewijncys, 25 heren ponden. Noch gecort an Claes Coepssz van den moltcys door de rentmeester van anno XLIIII, 10 heren ponden. |
30 | 1510 in profesto Johannis nativitatis babtiste. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend in de strijd tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan de heer pater en aan de mater met het gehele convent van Sancte Michiels huys opten Oirt, een jaarlijkse rente van 7$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden. De stad mag deze rente afkopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Gecort aan Claes Coepsz van de pacht van de moltcys, 10 golt gulden. Actum XVIII may, anno XVCXLIIII. Idem 90 goudgulden anno XVCXLIIII. Idem Johan Thonisz van de koop van het huis genaamd den Moryaen, 50 goltguldens. Actum anno XLIII op Michaelis. |
31 | 1510 op Sancte Johannis avont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, aangewend in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan de pater, mater en het gemene convent van de reguliere orde te Bronoppe, een jaarlijkse rente van 20 gouden overlandse keurvorster rijnse gulden. De stad mag deze rente afkopen met 400 gulden. Zegel van Kampen afgevallen. |
32 | 1510 op Nativitatis Johannis te midzomer Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Heylle Grueters een jaarlijkse rente van 1$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse guldens. De stad mag deze rente afkopen met 30 gouden guldens. Met aanhangend stadszegel in groene was. Onder staat dat Heyle Gruyters nog 5 gulden tegen de zelfde voorwaarden op rente zet. 13 maart 1511, get. door secr. Johan van Breda. In dorso; De aantekening omtrent korting voor bieraccijns door de cameraars van 1551. |
33 | 1510 op Nativitatis Johannis te middesomer Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Stine van de Vene, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnse guldens. De stad mag deze rente afkopen met 50 gouden guldens. Zegel van Kampen afgevallen. |
34 | 1510 op Sante Johannes dach te midsomer Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Gheert Glaesmaker, een jaarlijkse rente van 1$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden. De stad mag deze rente afkopen met twintig penningen voor een penning van de rente. Zegel van Kampen afgevallen. Onder staat dat Gheert nog 5 gulden tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 13 maart 1511. Get. door secr. Johan van Breda. |
35 | 1510 op Sante Johans geboerte dach to midzomer. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Jutte op die Riet, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse guldens. De stad mag deze rente afkopen met 50 gouden gulden. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; Aantekening omtrent korting vanwege bieraccijns door de rentmeesters van het jaar 1543. |
36 | 1510 op Sint Johansdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Ave Sijbrantsz, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden. De stad mag deze rente afkopen met 50 gouden guldens. Met aanhangend stadszegel in groene was. Onder staat dat Ave Sijbrants nog 10 guldens op rente heeft gezet tegen de zelfde voorwaarden. Getekend döor secr. Joh. van Breda op 11.3.1511. In dorso; Aantekening omtrent inhoudingen van 25 gulden aan de huisvrouw van Henrick Backer op 24 januari 1538. Aan Engbert Backer afgedaan 2$\frac{1}{2}$ gulden. Get. door secr. Joh. van Breda. Aan Johan Thonisz afgedaan 22$\frac{1}{2}$ gulden vanwege het huis genaamd de Moryaen. Anno 1543. Tevens anno 1543 vanwege de Moryaen 10 gulden. |
37 | 1510 op Sint Johansdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan de pater, mater en het gehele convent van Sante Agneten te Campen, een jaarlijkse rente van 8$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse guldens, welke de stad mag afkopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; Afgelost door de cameraars van het jaar 1544. |
38 | 1510 op Sint Johansdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Geertruyt, de weduwe van Jan Geye, een jaarlijkse rente van 10 gouden overlandse keurvorster rijnse guldens, welke de stad mag afkopen met 200 guldens. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; Aantekeningen omtrent een korting van 20 stadsponden wegens boeten. 3 dec. 1518. Get. door secr. Joh. van Breda. Tevens gekort wegens koer (boete) aan Jan van Urck, 10 gulden. In 1550 ingehouden wegens de wijnaccijns aan Henrick Maler, 100 heren ponden. Get. Dubbelt Dubbeltsz. In 1552 ingehouden van Jonge Reyner, 87 gulden en 5$\frac{1}{2}$ stuiver brabants door de cameraars Egbert ten Busche en Johan Tonyssz. |
39 | 1510 op Sint Johansdag. Burgemeesters, schepen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, verkocht hebben voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, aan Tyman Geye, een jaarlijkse rente van 21 gouden overlandse keurvorster rijnse guldens, welke de stad mag afkopen met 50 guldens. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; Aantekening omtrent een inhouding van 10 gulden aan Peter van Nuys in 1543. Een inhouding aan Claes Kruese van 25 gulden vanwege een verwonding die hij iemand bij nacht had toegebracht. 4 febr. 1535. Een inhouding aan Peter van Nuys in het jaar 1541. |
40 | 1510 op Sint Johansdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Lysabeth van Olst, non in het Zwartewatersklooster, een lijfrente van 5 gouden guldens per jaar. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; Desse brief quit gekofft myt XXXIII golt guldens. |
41 | 1510 op Sint Johansdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Alyt Borchart Henrix weduwe, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnsguldens, te betalen ieder jaar op Sante Johannes Nativitatis uit der stads accijnsen, landen, renten, visserijen en andere stadsinkomsten. De stad mag deze rente afkopen met 50 gulden. Met aanhangend stadszegel in groene was. In dorso; Aantekeningen omtrent inhoudingen aan Cathryne ten Toerne van drie heren ponden aan kleine penningen in 1539. Aan Albert Snouck in 1544 aan koer ingehouden 3 gulden. Inhouding aan Albert Snouck en Jan Thijmensz. Van Michiel Kerckhoff in 1544 ingehouden een bedrag van 3$\frac{1}{2}$ gulden. |
42 | 1510 op Sint Johansdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Aveken Geertsz, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden Philipsgulden, welke rente de stad mag afkopen met 50 hertog Philipsguldens. Met aanhangend beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Aefgen voornoemd nog 5 Phillipusguldens tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 10 april 1511. Getekend door secr. Johan van Breda. |
43 | 1510 op Sint Johansdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met volboert (toestenming) van de gezworen gemeente voor een som geld, welke zij onmiddelijk weer hebben uitgegeven ten behoeve van de oorlogvoering tegen de Geldersen, verkocht hebben aan joffer Alydt de weduwe van Henrick Zuere, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden keurvorster rijnse guldens, welke rente de stad mag afkopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Zegel van Kampen afgevallen. Onder staat dat joffer Alydt Suere nog 10 guldens tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 13 maart 1511. Getekend door secr. Johan van Breda. |
44 | 1510 op Sint Johansdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld, welke zij hebben aangewend in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert van Yngen ten behoeve van meester Beernt Hanegreve en diens erfgenamen, een jaarlijkse rente van 3$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnse guldens, welke rente de stad mag afkopen met 56 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Gheert van Yngen ten behoeve van mr Beernt nog 10 gulden op rente heeft gezet, waarvoor per jaar een halve gulden aan rente zal worden gegeven. april 1511. Getekend door secr. Johan van Breda. |
45 | 1510 op Sint Johans avont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Griete de weduwe van Lodewych Cruse, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse guldens, welke rente de stad mag afkopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Griete nog 10 gulden tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 16 maart 1511. Getekend door secr. Johan van Breda. In dorso; Aantekening omtrent inhouding aan Jochum van Mullen wegens bieraccijns van 100 heren ponden van het jaar 1542. Aan Henryck Cremer ingehouden voor brandewijnaccijns, 20 heren ponden en daarmede is deze brief betaald. |
46 | 1510 op Sint Johansavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de Geldersen, verkocht hebben aan joffer Adriaen de weduwe van Ernst Witte, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden, welke rente de stad mag aflossen met twintich penningen eenen penning. Met het zegel van Kampen in groene was. In dorso; Aantekening over koer die Claes Witte aan de stad te betalen had en waarop hem op deze brief 2$\frac{1}{2}$ gulden werd ingehouden. 15 april 1540. Vanwege Claes Kruse ingehouden aangaande zijn derde deel van 100 gulden (te weten 33 golden guldens en 9 stuivers brabants plus 5 placken) Actum 1 dec. 1546. Ingehouden aan Ernst Kruese vanwege koer, 14 gulden, 8 stuivers brabants en 11 placken. Actum 1 mei 1553. Brief is ingelost. |
47 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Johan van Roederloes weduwe, een jaarlijkse rente van 5 gouden overlandse keurvorster rijnse guldens, welke rente de stad mag afkopen met 100 gulden. Zegel van Kampen in groene was. In dorso; Van vijff gulden des jaerss uut der stat Campen. |
48 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen de Geldersen, verkocht hebben aan jonfer Hille de weduwe van Peter Lubbertssoen, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden, welke rente de stad mag afkopen met twintg penningen voor een penning. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
49 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Bette de weduwe van Johan Siel, een jaarlijkse rente van een gouden overlandse keurvorster rijnse gulden en een oort. Deze rente mag de stad afkopen met 25 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
50 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Clare de weduwe van Goert Johanssoen, een jaarlijkse rente van een gouden overlandse gulden en een oort, welke rente de stad mag afkopen met 25 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Clare nog 5 gulden op rente zet tegen de zelfde voorwaarden. 13 maart 1511. Get. door Joh. van Breda secr. In dorso; Rutger den diener hierop gecort aen sijn koer in desen jaer gebroeckjen, XXV goltgulden. Item noch aen Albert Seylmaker van synen koer XX heren ponden. Actum de XX novembris Anno XXXIX. |
51 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Beernt Huyer, een rente van 2$\frac{1}{2}$ enkele golden overlandse keurvorster rijnse guldens per jaar, welke rente de stad mag afkopen met 50 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Een aantekening dat Beernt nog 10 gulden op rente heeft gezet tegen de zelfde voorwaarden. 7 maart 1511. Deze 10 gulden heeft Willem van der Schere gecort aan zijn accijns, |
met consent van de raad. 31 dec. 1540. Get. Johan van Breda secr. In 1542 heeft Jochum van Mullem de cijsmeesters betaald en ingehouden hierop 50 gulden. Johan van Olst en Elart Cromme rentmeesters anno 1542. |
|
52 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Mechtelt de weduwe van Thonys van Neerden, een jaarlijkse rente van een gouden rijnse gulden en een oort, welke rente de stad mag afkopen met 25 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Mechtelt nog 5 gulden tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. In dorso; De aantekening dat hierop is ingehouden van Kempe Ketelboeter en Jan Thonyssoen. 19 dec. 1531. |
53 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die is uitgegeven tegen Gelre, verkocht hebben een jaarlijkse rente van een gouden overlandse keurvorster rljnsgulden en een oort, aan Katrijne de weduwe van Geert Andreessoen, welke rente de stad mag afkopen met twintig penningen voor een penning. Onder staat dat Katrijne nog 10 gulden tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 10 maart 1511. In dorso; Dessen brieff is ingelost ende betaelt bij den cameners ende rentmeester de anno XVCXLI aen betalinge van Jan van Bolten. |
54 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Weyme de weduwe van Jacob van der Straten, een jaarlijkse rente van 3$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden, welke rente de stad mag afkopen met 70 gulden. Zegel van Kampen is afgevallen. Onder staat dat Weyme nog 10 gulden op rente heeft gezet tegen de zelfde voorwaarden. 9 april 1511. Johan van Breda secr. tekende. In dorso; Item van die tsoeventich golden gulden in desen brief benoemt heefft Weyme voirscreven die vijfftich gulden dair van opgebracht in die lenynge int begintsell der veden ende die ander twintich golden gulden heeft Cleys van Urck die schutmeyster van hoer ontfangen an loet, in der stadt orber gebesiget. Sonder argelist. Anno XL hebben Tyman van den Vene ende Jan Tonyssoen dessen brieff ingelost nae vermogen des verdrachs. |
55 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Griete Melis, 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden, welke rente de stad mag afkopen met twintig penningen voor een penning. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Griete nog 10 gulden tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 10 maart 1511. Get. door secr. Joh. van Breda. In dorso; Op deze brief is 13 maart 1531 ingehouden van Brigitta Schumers, voor koer die zij aan Griete Kell gebroken had, een bedrag van 25 gulden. Op 20 febr. 1534 ingehouden van Egbert Melys, voor koer die hij aan Huege Paters had gebroken, een bedrag van 25 gulden. |
56 | 1510 op Sint Johansavond. Burgemeesters, schepeen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die in de Gelderse oorlog is gebruikt, verkocht hebben aan Geerloich de weduwe van Berent Winter, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse rijnse gulden, welke rente de stad mag afkopen met 50 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Geerlich voornoemt nog 10 gulden tegen de zelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 11 maart 1511. Get. Joh. van Breda. |
In dorso; Anno XVC ende XXVII hefft Engbert van Tweenhuysen op desse brieff an syn koer laeten korten dartiendehalve goltgulden. Coram Johan van der Vechte. | |
57 | 1510 juli 15 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met volboert der meenten, voor een som geld welke is gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Kromme en zijn vrouw Katrijne, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, welke rente de stad mag afkopen met 50 gulden. Zegel afgevallen. Onder staat dat Johan Cromme op 7 maart 1511 nog 10 gulden op rente heeft gezet tegen de zelfde voorwaarden. Get. door secr. Joh. van Breda. In dorso; Hierop gecort aan Gheert Ymbers koer. |
58 | 1510 juli 23. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met volboert der meenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Maes Maessoen en Ffemme zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, welke rente de stad mag aflossen met 50 gulden. Met het stads secreet zegel in groene was. Onder staat dat Maes Maessoen nog 10 gulden op rente heeft gezet tegen de zelfde voorwaardn. Get. door Joh. van Breda secr. 1511. |
59 | 1510 juli 23. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die is gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Johah Kruse, een jaarlijkse rente van vijf oort van een enkele gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, te betalen ieder jaar op Sancte Jacobsdach des hilligen apostels, welke rente de stad mag afkopen met 25 gulden. Met het secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; De aantekening dat Jan Kruse nog 10 gulden op rente heeft gezet. 7 maart 1511. Get. door secr. Joh. van Breda. |
60 | 1510 juli 23. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent der meenten, voor een som geld die is gebruikt in de Gelderse oorlog, verkocht hebben aan Jacob van Holtzende, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ enkele gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, te betalen ieder jaar op Sint Jacob in de zomer, welke rente de stad mag aflossen met 50 gulden. Met beschadigd secreet zegel van Kampen in groen. Onder staat dat Jacob op Aller Heiligen 1510 nog 10 gulden op rente heeft gezet. Getekend door secr. Johan van Breda. In dorso; Aantekening van koer ingehouden van Sweer van Delden. Genoemd Peter van Tolsende en Jacob Voet. Op 27 februari 1543 ingehouden vanwege moltaccijns van het jaar 1542, vanwege Claes Coepssoen 17$\frac{1}{2}$ gulden. Anno 1541 aan Wolff Schinkels accijns ingehouden 60 heren ponden. Daarmede is de brief ingelost. |
61 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacob van Voerden en Elyzabeth zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, ieder jaar te betalen op Sint Jacobsdach, welke rente de stad mag afkopen met twintig penningen eenen penning. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Anno XVCLXIII den XXVII martii hefft die erentfeste Johan van Uterwyyck desse tegenwoirdige brieff den gerichte overantwoirdt ende daermede betaelt die koer van Bartolt Entkens. |
62 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die is gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Lubbert van Hattem en joffer Mette zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 5 gouden overlandse keur- |
vorster rijnse gulden, ieder jaar op Sint Jacobsdag te betalen. De stad mag deze rente afkopen met 100 gulden. Met het secreetzegel van Campen in groene was. In dorso; Lubbert voirscreven heefft noch voir hem ende sijn moeder opgebracht 20 goltgulden. 7 maart 1511, get. Joh. van Breda. Desse brieff van den opgebrachte penningen in der veden, coempt Alydt van Hattem, Lubberts vourscreven moeder, halff toe, twelck Lubbert aldus bekandt heeft. Get. Joh. van Breda secr. Hiervan is afgelost aan de welgeleerde en vrome meester Ludolff van Hattem 4 gulden per jaar. Get. door secr. Gerrit Hermans. In 1540 omtrent Pasen is door de cameraar Henrick Kunretorf 40 gulden betaald aan Goessen van Hattem, domheer te Utrecht. |
|
63 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die is aangewend in de strijd tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan meester Otto Budel, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Jacobsdag. De stad mag deze rente afkopen met twintig penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat meester Otto nog 10 gulden op rente heeft gezet tegen de zelfde voorwaarden. In dorso; Afgelost en betaald door de cameraars van 1541 |
64 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, aangewend in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Willem Morre en joffer Margriet zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden, te betalen op Sint Jacobsdag en door de stad af te lossen met twintig penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Willem Morre zet op 7 maart 1511 nog 10 gulden op dezelfde voorwaarden op rente. Get. secr. Johan van Breda. |
65 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert Aerentssoen, een jaarlijkse rente van 5 oort van een gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, te betalen ieder jaar op Sint Jacobsdag en door de stad af te kopen met 25 gulden. Met het zegel van Kampen in groene was. Onder staat dat Geert Aerntssoen nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 1 april 1511. Get. door J. van Br. In dorso; Op deze brief ingehouden van Crien Maessoen voor boete 5 gulden. Datum 7 juli 1537. Aan Ulfart van Amsterdam ingehouden voor boete in 1538, 20 stadsponden. Aan Wolf Schinkel door de rentmeesters ingehouden voor accijns in 1541. |
66 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld aangewend in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Arent Pigge en Alyt zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gulden, ieder jaar te betalen op Sint Jacobsdag en door de stad af te kopen met twintig penningen voor een penning van de rente. Met het stadszegel in groene was. In dorso; Arent Pigge zet op dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente. 7 maart 1511. Het opschrift op de brief luidt; III golden gulden sjairs van den stadt Campen. |
68 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld aangewend in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacob Klenckenborch, een jaarlijkse rente van 5 oort van een goudgulden, te betalen op Sint Jacobsdag en door de stad af te kopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met het stadszegel in groene was. In dorso; Jacob voers. heeft nog 10 goudguldens op rente gezet op dezelfde voorwaarden. 7 maart 1511. secr. Joh. van Breda. Gecort an Joachim van Mullems accijs op 19 juli 1544 bij mr Geert Glauwe en Geert Kreynck. |
69 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die is gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Tijmen van Wilsem, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, te betalen op Sint Jacobsdag en door de stad af te kopen met 50 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Anno 1526 op de hoofdsom betaald 25 gulden. Op Sint Gregoriusdag. Coram Geert Borcharts en Johan van der Vecht. |
70 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld gebruikt in de Gelderse oorlog, verkocht hebben aan Geert Loeze en Jutthe zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 1 gouden gulden, te betalen op Sint Jacobsdag en door de stad af te kopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dors; Gheert Lose heeft op dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente gezet. 7 maart 1511. 10 gulden ingehouden Johan Tonyssoen voor de koop van de Moriaen. In 1543 op Michaelis gecort aen de coep vant huys gehieten de Moryaen, XXV goltgulden twelck Johan Tonissoen gekofft hadde. |
71 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Peter Mulre, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden overlandse keurvorster rijnse guldens, welke rente de stad mag afkopen met 50 gulden. Met het zegel van Kampen in groene was. In dorso; Peter Mulre heeft 7 maart 1511 nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet. In december 1538 is op de hoofdsom ingehouden wegens koer van Luytgen Hebelens, te weten 10000 steens voor 10 gulden. |
72 | 1510 op Sint Jacobsavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick Hoff en Griete zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ overlandse keurvorster rijnse gulden, te betalen op Sint Jacobsdag en door de stad af te kopen met 50 gulden. Onder staat dat Henrick Hoff in april 1511 nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. In dorso; Ingehouden in 1530 aan Jan Borst „an koer hy der stad gebroken hadde„ 16 gulden „by consent des gantsen rades„ Item Jacob Hoff begeert dat men syn salige vaders kroes solde maicken laeten van twee raedspersonen. Ende daer mede hefft hy der stadt desse brieve to guede gesculden. |
67 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die is gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan joffer Margreta van den Veen de weduwe van Henrick van den Veen, een jaarlijkse rente van 5 gouden overlandse keurvorster rijnse guldens, ieder jaar op Sint Jacobsdag te betalen. De stad kan de rente afkopen met 100 gulden. Met het secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Enen brieff vanden stadt Campen spreckende van V golden guldens. |
73 | 1510 op Sint Jacobsavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij verkocht hebben aan Jacob Dodensz een tinsgeld van 5 heren ponden per jaar. Een goudgulden gerekend voor twee heren ponden. De stad mag deze rente afkopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Zegel afgevallen. In dorso; Aantekening omtrent een inhouding op de hoofdsom op 8 juli 1517 ten laste van Jacob Dodensz door Geert Loysse en Jacob Hoppenbrouwer. Idem op 13 september 1517 door Geert van Ysselmuden en Rolof Paell. Op 27 april 1523 aan boete ingehouden door de cameraar Johan van der Vecht (van koer gebroken in 1522) Anno 1522 ingehouden van koer gebroken in 1521. Getekend door de secretaris H. Brant. Op 10 mei 1524 een bedrag ingehouden aan koer. |
74 | 1510 op Sint Jacobsavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten verkocht hebben aan Berent van Roederloe en Alydt zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Door de stad af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Berent in de laatste lening van anno 1511 nog 10 gulden op rente heeft gezet op dezelfde voorwaarden. In dorso; Afgelost door de cameraars van 1541. |
75 | 1510 op Sint Jacobsavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Herman Rode, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden. Door de stad af te kopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Gecort van Alydt Roeden 20 goltgulden aen Jacob Smits koer van 1520, 1521 ende 1522 gebroken. Item desse brieff is gecort ende betaelt aen Johan van Hasselts koer van den nederslach bij hem gedaen aen Jan van Meppen. 12 januari 1544. |
76 | 1510 op Sint Jacobsavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog vah Gelre, verkocht hebben aan Henrick van Yselmuyden en joffer Margrete zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden. Door de stad af te lossen met 50 gulden. Met het zegel van Kampen in groene was. In dorso; 27 maart 1511 heeft Henrick nog 10 gulden op rente gezet. Anno XL afgelost door Tijmen van den Vene en Johan Thonyssen. |
77 | 1510 op Sint Jacobsavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, gebruikt in de Gelderse oorlog, verkocht hebben aan Thoenys Jansz en Alyt zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een goudgulden. De stad mag de rente afkopen met 20 penningen voor een penning van de rente. In dorso; Toeniss Jansen. |
78 | 1510 op Sint Jacobsavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Ghijsbert van Leeuwen en zijn vrouw Alydt, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gousgulden. De stad mag deze rente afkopen met 50 gulden. Onder staat dat op dezelfde datum nog 10 gulden door Gijsbert op rente gezet zijn. In dorso; Claes Coepsz gecort aan de pacht van de moltaccijns van 1544 door Geert Glauwe en Geert Kreynck. |
79 | 1510 op Sint Jacobsavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick Bairs en Nese zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Door de stad af te kopen met 12$\frac{1}{2}$ goudgulden. Met een fragment van het stadszegel in groene was. In dorso; Op 7 maart 1511 heeft Henrick Baers nog 2$\frac{1}{2}$ gulden op rente gezet. Anno 1521 gecort 5 goudgulden van koer van wege Luytgen Smyt. |
80 | 1510 op Sint Jacobsavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick Wijnkenssz en Gese zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een goudgulden en en oort. Door de stad af te kopen met 20 penningen voor een penning van de rente. In dorso; Op 7 maart 1511 heeft Henrick nog 10 gulden op rente gezet tegen dezelfde voorwaarden. Op 27 september 1518 is aan Henrick Wijnkens gekort 12 stadsponden. Getekend door secretaris Henrick Hoff. |
81 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, die is uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert van Yngen en Johanna zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ overlandse kuervorster rijnse guldens, te betalen ieder jaar op Sint Jacobsdag in de zomer. De stad mag deze rente rente af kopen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Item hier an betaelt ende gecort an kuer, dertyendehalven golden rijnsgulden die meester Goetschalck sijn zwager int jair XVC negentyen an Alphert van den Veen gebroket hadde. Getekend door secr. Johan van Breda. |
82 | 1510 op Sint Jacobsavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld, die gebruikt is „tot onderholdinge der ruters ende knechten tegen de hertoghe van Gelre„ verkocht hebben aan Dirck van Holtzende en Alyt zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ enkele golden overlandse keurvorster rijnse guldens, te betalen ieder jaar op Sint Jacobsdag des hilligen apostels. Door de stad af te lossen met 50 gulden zoals boven genoemd. Met een fragment van het secreetzegel in groene was. In dorso; Dirck van Holtzende heeft nog 10 gulden op rente gezet tegen dezelfde voorwaarden, 1510 op Michaelis. Get. door secr. Johan van Breda. Op 25 october 1538 hierop gekort aan Engbert van Hardenberch, LXXX pond. Hierop ook gekort van wegen Goesen Klinckenberg XL stads ponden. Van Vrancke Tassemakers wegen gekort X stads ponden. Gekort van Jan Cornelisz koer dertich goudgulden. Verder aan Jan gekort XII stads ponden. Verder noch aan Jan Cornelisz gekort X stads ponden. „Noch an Jan Cornelyssz gecort twee stadtponden die hem sijn soen Cornelys schade gedaen hefft.„ |
83 | 1510 juli 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld welke gebruikt is in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Henrick Croeser en zijn vrouw Katrijne, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden, te betalen op Sint Jacobsdag en door de stad af te lossen met 20 penningen eenen penning. Met het secreetzegel van Kampen in groene was. Onder staat dat op 10 maart 1511 Henrick Crueser nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. In dorso; Op 16 mei 1542 gekort aan Egbert t Boecop 40 en aan Egbert Kroeser 20 stadsponden. Op 14 juli 1544 gekort aan Engbert Croeser van Henrick Cremers koer, 20 stadsponden. In 1542 gekort van Engbert Kroeser 30 heren ponden aan Johan van Boltens wijnaccijns door de rentmeesters Henryck Kunretorf en Geert Kreyinck. Van wegen Egbert toe Boecop gekort van wegen Claes Coepssoens moltaccijns door de cameraars en rentmeesters van 1544, 30 heren ponden. Aan Valentijn Munters wijnaccijns van 1548 gekort 21 goudguldens en 22 stuivers en hiermee is de brief afgelost. |
84 | 1510 op Sint Jacobsavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die is uitgegeven om de ruiters en knechten te betalen in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Evert van den Veen en Gheese zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden, te betalen op Sint Jacobsdach en door de stad af te kopen met 50 goudgulden. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In de margine; Anno XX in julio syndt an desse penningen gecorttet twintich golden guldens van koer van sijn soens Alferts wegen dair Evert borge van was. In dorso; Op 7 maart 1511 heeft Evert van den Vene nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gebracht. Item van de vijff dele des gene an desse brieff restet, als drie ende tsestich heren pondt ende vijff stuivers brabants, is Alffert van den Vene bij den stadt geconsentiert. Actum den soeventwintichsten dach junii, anno XVC vierendartich. |
85 | 1510 in Vigilia Jacobi Apostoli Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Pylgrum van Inghen en zijn vrouw juffer Claus, een jaarlijkse rente van een gouden overlandse rijnse gulden en een oort, te betalen op Sint Jacob en door de stad af te lossen met 20 penningen eenen penning. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Anno XVC XLII hefft Jochum van Inghen betaelt ende gecort aen selige Herman Nannens huys gelegen in den Nyestraete, twelck in den bijsteren dijck gegeven is ende hij van den stadt gekofft hefft, vijff ende twintich golden gulden. Ende daermede de stadt desse brieff overgelevert. |
86 | 24 juli 1510 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert Borchartssz en zijn vrouw Jutte, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Jacobsdag in de zomer. De stad mag deze rente afkopen met 20 penningen eenen penning. Onder staat dat Geert op 10 maart 1511 tegen dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente heeft gezet. Met het Kamper secteetzegel in groene was. In dorso; Aan Geert Borchertssz van de hoofdsom gekort voorzijn wijnaccijns over 1525, een som van 12$\frac{1}{2}$ goldgulden. |
87 | 31 juli 1510 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan meester Gheert van Wou klockengieter en zijn vrouw Clara, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gulden, te betalen ieder jaar op Sante Petersdach ad Vincula en door de stad af te lossen met 50 gulden. Onder staat dat meester Gheert op 10 maart 1511 nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. Met het Kamper secreetzegel in groene was. In dorso; Op 19 september 1533 heeft Willem van Wou laten korten op de hoofdsom, vanwege boete die hij aan de stad schuldich was, 10 gulden. Op 23 september 1540 heeft Herman van Assendorp hier aan gekort van zijn koer aan Henryck van Dam, 10 gulden die hij aan de stad had gebroken. Verder nog een aantekening over aflossing in 1541. |
88 | 1510 op Sint Petersavont ad Vincula. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die is gebruikt om de hertog van Gelre te weerstaan, verkocht hebben aan Gheert Rutgers en Stijne zijn vrouw, een jaarlijkse rente van vijf oort van een goudgulden, te betalen op Sint Peter ad Vincula en door de stad af te lossen met 25 goudgulden. Met het Kamper secreetzegel in groene was. Onder staat; hier en boven noch een halve gulden op dach voirscr. Boven staat; Anno XVC XXXII VIa februarii is hier an gecort de vijff ende twijntich golden gulden van Jan Nawen koer. Alsoe dat men met desse brief nyet meer als tyen gulden manen sall. Get. Joh. Breda. Gekort aan Aeveken Stachouwers koer. |
89 | 1510 Op Sint Petersavont ad Vincula. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die zij hebben gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Beerte de weduwe van Jan de Vrie, een jaarlijkse rente van vijf oort van een gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, te betalen op Sint Peters ad Vincula en door de stad af te lossen met 25 gulden. Met het Kamper secreetzegel in groene was. |
90 | 1510 1 augustus Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die zij hebben uitgegeven tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Griete de weduwe van Albert Scroer, een jaarlijkse rente van een halve goud gulden, te betalen ieder jaar op Sint Peter ad Vincula. Onder staat dat Griete tegen dezelfde voorwaarden op 10 maart 1511 nog 5 gulden op rente heeft gezet. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Op 23 oktober 1523 zijn 10 gulden van de hoofdsom gekort aan de tachtich ponden die Luytken Albertssz aan Geert Albertszoen had gebroken |
91 | 1510 augustus 8 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die zij hebben aangewend tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Geerloch Claesz, een jaarlijkse rente van vijf oort van een gulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag des hilligen martelaers. De stad mag deze rente afkopen met 25 goudgulden. Zegel van Kampen is afgevallen. Onder staat dat Gheerlof op 10 maart 1511 nog 8 gulden op rente heeft gezet tegen dezelfde voorwaarden. Get. Joh. Breda. In dorso; Op 29 januari 1521 is gekort op de hoofdsom 10 gulden die Jacob Ziell gebroken had aan koer tegen Henrick van Hasselt. Op 23 januari 1533 gekort aan koer op de hoofdsom, 8 goudgulden |
en een oort vanwege koer door Thijs Hoelboems gebroken aan Peter van Nuijs. Verder nog gekort aan koer gebroken in 1537 van Geertgen Volckers, 2$\frac{1}{2}$ goudgulden, actum 29 juli 1541. Deze brief is in 1545 ingelost met 12 goudgulden. |
|
92 | 1510 augustus 8 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Pilgrum Pannert en zijn vrouw Mette, een jaarlijkse rente van 1 gouden gulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdach den hilligen martelers. De stad mag deze rente afkopen met twintig gulden. Onder staat dat Pilgrum op 25 maart 1511 nog 7$\frac{1}{2}$ goudgulden op rente heeft gezet tegen dezelfde voorwaarden. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Item op desse brieff gegeven XV goudgulden, de rest zal men betalen int jair van XLII op Petri ad Cathedram. Item die reste betaeld bij Elart Cromme ende Johan van Olst. |
93 | 1510 op Sint Laurensavent. Burgemeesters, schepen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die zij hebben aangewend tot onderhoud van de ruiters en knechten in de strijd tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Henrick Sasse en zijn vrouw Mette, een jaarlijkse rente van drie oort van een gouden overlandse keurvorster rijnse gulden, te betalen ieder jaar op Sante Laurensdach des hilligen martelaars. De stad mag deze rente afkopen met 15 gulden. Het zegel van Kampen afgevallen. In dorso; Op 19 januari 1541 heeft Albert Sasse gekort en betaald 5 gulden van koer van grond gelegen op het Diep. Op 3 november 1563 betaald door Gijbert Hoijer 20 pond aan koer die hij aan de stad had gebroken. Schepenen Claes Kruse en Geert van Endoven. Nog hier afgedaen X stadponden die de schultes van Ens in die burgermeisterschap van Lodowich Voirne gebroken heff. 16 december LXIII (1563) Op 31 maart 1569 afgehouden van wege Geert Evertzoens brandewijn-accijns van 1566 door de cameraars Geert van Endoven en Jacob Claessz een som van XV heren pond en V stuivers brabants. Brief afgelost. |
94 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepen en raden oorkonden dat zij met consent van de meenten, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Beerte van Uterwyck de weduwe van Jan van den Veen, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden gulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdach des hilligen martelers. De stad kan deze rente afkopen net 50 gulden. Onder staat dat joffer Beerte op 11 maart 1511 nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. Get. Johan van Breda. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Iten hier an gecortet van een doetslach vijfftich golden gulden. Op 4 november 1533 hierop gekort aan koer van Peter Albert Vriesen soene, 2$\frac{1}{2}$ heren pond. Item de reste gekort aan Peter Albert Vriesen soene van koer 8$\frac{1}{2}$ goudgulden en een oort en daarmee is de brief afgelost. |
95 | 1510 op Sint Laurensavondt Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Dirck to Boecop, een rente van 5 oort van een gouden gulden per jaar, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdach den Hilligen martelers. Door de stad af te lossen met 25 goudgulden. Met beschadigd secreetzegel van Kampen in groene was. In dorso; Desse 50 heren ponden an Wolff Schinkels accijns gecort bij de rentmeesters van XLI. |
96 | 1510 op Sint Laurensavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Cornelis Pottenbacker en Bave zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 12$\frac{1}{2}$ goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Cornelis op 13 maart 1512 tegen dezelfde voorwaarden nog 5 gulden op rente gezet heeft. Get. door Joh. van Breda. In dorso; Afgedaen an koer bij Romke de Vries gebroken tegen Henrick van Wilssem 5 goudgulden. 28 januari 1535. Afgedaan 2$\frac{1}{2}$ goudgulden aen Johan Thonisz van den coep van ’t huys den Moryaen. 25 sept. 1543. Op 26 aug. 1534 op de hoofdsom gekort aan Claes Topken 10 gulden. |
97 | Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de „veden tegen de Ghelresschen„ verkocht hebben aan Griete de dochter van Borchart Henricssz, een jaarlijkse rente van $\frac{1}{2}$g. gulden, ieder jaar te betalen op Sint Laurensdag en af te lossen met 10 goudgulden. 1510 op Sint Laurensdag. Met secreetzegel in groene was. In dorso; 1531 gecort XX stadtponden. Item 5 heren ponden die Henrick van Cleve an Jan Vrundt gebroken heeft. |
98 | 1510 op Sint Laurensavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met „volboert„ van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Jan Gabbensz, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden, ieder jaar te betalen op Sint Laurensdach des Hilligen Martelers. Af te lossen met 5 goudgulden. Met secreetzegel in groene was. |
99 | 1510 op Sint Laurensavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Lambertsz en zijn vrouw Henrick(a), een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ oort van een gulden. Ieder jaar te betalen op Sint Laurensavond en af te lossen met 12$\frac{1}{2}$ goudgulden. Met beschadigd zegel in groene was. Onder staat; Jan Lambertssz voirs. nog 5 goudgulden op rente geset. 10 meert 1511. In dorso; In 1524 ingehouden aan Willem van der Schere 2 stadsponden (maakt een oort goud), zijnde van kleine koer. 28 juni 1525 aan Willem van der Schere op deze brief gekort 16 stadsponden (maakt vier heren ponden), staande in Berent Priors register van kleine koer. Item hierop nog gekort aan Steven Posts koer 5 gulden. Op 27 november 1534 aan Johan van der Vecht’s knecht en aan Cornelis uit Texel, elk 20(?,) pond. Aan Albert Snouck’s zoon gekort 2$\frac{1}{2}$ goudgulden. |
100 | 1510 op sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Symon Kuper en zijn vrouw Susanna, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Laurensavond en af te lossen met 5 goudgulden. Met secreetzegel in groene was. Onder staat dat Symon nog 2$\frac{1}{2}$ gulden op rente gezet heeft tegen dezelfde voorwaarden. 11 maart 1511 getekend door secr. v. Breda. |
101 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick Lentinck en zijn vrouw joffer Marie, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden gulden. Te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 50 goudgulden. Met beschadigd secreetzegel. Onder staat dat Henrick nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. 8 maart 1511, get. door secr. Joh. v. Breda. In dorso; Op 27 juni 1519 betaalt aan koer 1 gulden en een oort. Verder gekort aan Claes Coepsz vanwege zijn pacht van de molt-accijns over het jaar 1542, 4.11.1542. Verder gekort 5 gulden min een oort en daarmee is de brief afgelost. |
102 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan meister Johan Schoenborch en zijn vrouw Steynolt, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ gouden gulden, te betalen op St. Laurens en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Zegel afgevallen. Onder staat dat Johan nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. 10.3.1511. In dorso; De aantekening dat de brief door de cameraars Jasper Jansz en Johan van der Vecht op 25 september 1530 is ingelost. |
103 | 1510 Op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat meister Henrick Gerbrantsz een jaarlijkse rente van een halve goudgulden heeft gekocht. De koopsom hebben zij met consent van de meente uitgegeven in de oorlog tegen Gelre. Met secreetzegel in groene was. In dorso; Op 3 november 1530 is deze brief gekort vanwege koer die Hessel Rodere heeft gebroken. Coram Jasper Jansz en Johan van der Vecht. |
104 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan meister Dirck ten Zyll en Bette zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Af te lossen met 20 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat meester Dirck tegen dezelfde voorwaarden nog 5 gulden op rente heeft gezet. 10.4.1511, getekend door secr. Johan van Breda. In dorso; Bij de rentmeisters anno 1543 betaelt en ingelost aen Jan van Wou’s bieraccijs. |
105 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Jasper Jansz en zijn vrouw Barbara, een jaarlijkse rente van 1 gouden gulden, te be- |
talen ieder jaar op Sint Laurensavond en af te lossen met 20 goudgulden. Met beschadigd secreetzegel in groene was. Onder staat dat Jasper nog 5 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. 10 maart 1511, get. door secr. Johan van Breda. In dorso; De aantekening dat door Henrick Momme vanwege bieraccijs over 1541 deze brief is gegeven aan Henrick Kuenretorff en Geert Buter. |
|
106 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Geert Sleuwert, een jaarlijkse rente van een halve gouden gulden, ieder jaar op Sint Laurens te betalen en af te lossen met 10 gulden. Met beschadigd secreetzegel in groene was. In de margine staat dat er nog 4 gulden op rente zijn gezet. Verder; Dit is doeth gerekent tegens den excijs belopende 32$\frac{1}{2}$ heren ponden en 26 placken. |
107 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Hermen Berchorst en zijn vrouw Griete, een jaarlijkse rente van 3 oort van een gouden gulden. Te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en af te lossen met 15 goudgulden. Met secreetzegel in groene was. Onder staat dat op 11 maart 1511 Heremen nog 7$\frac{1}{2}$ gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. In dorso; Ultimo mei 1544 is deze brief gekort vanwege de bieraccijns aan Jochum van Mullem. Cameraars mr Geert Glauwe en Geert Kreynck. |
108 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Dirck Kerchof en Griete zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 12$\frac{1}{2}$ goudgulden. Met beschadigd zegel in groene was. |
109 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld welke zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gerbrant ten Bossche en Fije zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een gouden gulden. Te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd zegel in groene was. Onder staat dat Gerbrant nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. 8 maart 1511, get. door secr. Breda. |
110 | 1510 op Sint Laurensavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick van Diepholt en zijn vrouw Alijt, een jaarlijkse rente van vijf oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 25 goud gulden. Met beschadigd secreetzegel in groene was. Onder staat dat Henrick nog 10 gulden op rente gezet heeft tegen dezelfde voorwaarden. 20 maart 1511. In dorso; Gecort an Dirck Wesseltssz zoens koer. |
111 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert van Lochum en zijn vrouw Geertruit, een jaarlijkse rente van een halve gouden gulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 10 gouden gulden. Met beschadigd zegel in groene was. Onder staat dat Gheert nog 2$\frac{1}{2}$ gulden tegen dezelfde rente heeft belegd. 13.3.1511, get. door secr. Johan van Breda. |
112 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij net consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan in den Swaen en zijn vrouw Eefze, een jaarlijkse rente van een halve gouden gulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 10 gulden. Met beschadigd zegel in groene was. Onder staat dat Johan tegen dezelfde voorwaarden nog 2$\frac{1}{2}$ gulden op rente heeft gezet. 13.3.1511, getekend door secr. van Breda. |
113 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Geertke Teemsmakers, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 5 goudgulden. Met beschadigd zegel in groene was. Onder staat dat Geertke tegen dezelfde voorwaarden nog 2$\frac{1}{2}$ op rente heeft gezet. In dorso; Beernt Berentsz van Ottenstein. Anno XVC XXIIII XXVII junii is Beernt Beerntsz van Ottensteyn borger geworden ende voir de burgerschap heefft hij der stadt dessen brieff te goede gescholden. Get. Johan van Breda. |
114 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Luytgen Bolhoren, een jaarlijkse rente van 5 oort van een gouden gulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 25 goudgulden. Stadszegel in groene was. Onder staat dat Luytgen Bolhoren tegen dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente heeft gezet. 16.3.1511. In dorso; Op 20 oct. 1532 op de hoofdsom gekort van Jan van Bolten, 25 goudgulden. Get. Joh. van Breda. Op 26.2.1543 gekort van Jan van Hasselt’s koer, die staan in de jaarkoer van 1541, 1542, drie heren ponden. Op 13.9.1546 gekort van Jan Aertsz koer, 20 stadsponden (is 2$\frac{1}{2}$ goudgulden) |
115 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die is uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Ryckman Stellinck, Aloff Bolck en zijn vrouw Mariken, een jaarlijkse rente van 2 goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 40 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Aloff en Rijckman tegen dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente hebben gezet. 11.3.1511 Get. door secr. van Breda. In dorso; In 1512 bekend Ryckman Jacobsz dat hij van deze brief slechts 2 heren ponden min een oort tegoed heeft. Ten overstaan van de schepenen Geert Borchartsz en Geert Lose bekennen Geert Warnersz, Johan Sloyer, Heyle Stellynges, Henric |
Dirxsz en Geertruyt zijn vrouw, de erfgenamen van Ryckman Jacobsz, dat zij de twee heren ponden min een oort, afstaan aan Alof Bulck en zijn vrouw Maryken. Deze brief is afgelost door de cameraars en rentmeesters van het jaar 1541. |
|
116 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Reyner Brouwer en zijn vrouw Rixe, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 10 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Anno XXXI inden Meye is desse brieff ingelost ende gecort an Bernt Brouwers doetslach. Getekend door sec. v. Breda. |
117 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan ten Hoeve en zijn vrouw Evesze, een jaarlijkse rente van $\frac{1}{4}$ goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 5 goudgulden. Met fragment van het stadszegel in groene was. In dorso; Op 4.4.1525 is deze brief aan Jan ten Hove gekort vanwege koer. Coran; Geert Borgarsz, Jasper Johansz en Johan van der Vecht. |
118 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Jan Evertssz den olden, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 50 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Jan Evertssz tegen dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente gezet heeft. 11.3.1511, get. Joh. van Breda. In dorso; In febr. 1526 gekort 14 heren pond aan koer, in januari 1527 gekort 6 stadponden aan koer van meister Hans Boeck. In 1528 gekort aan kleine koer 12 stadponden. (coram Geert Borchartsz). Op 13.8.1531 gekort 12 goudgulden van jonge Henrick van Diepholts koer in de jaarkoer staande. In 1531 gekort van koer de Jan Zuyre heeft gebroken 18 gulden. In 1532 afgedaan aan de koer van Wessel Wonder 21 gulden min een oort en daarmee is de brief afgelost. (coram Jasper Jansz en Johan van der Vecht) |
119 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die is uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Swane de weduwe van Geert Schomaker, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 5 gulden. Met beschadigd zegel in groene was. |
120 | 1510 op Sint Laurensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die is uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Mense Verver en zijn vrouw Steyne, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurens en af te lossen met 12$\frac{1}{2}$ gulden. Met beschadigd zegel in groene was. Onder staat dat Mense tegen dezelfde voorwaarden nog 5 goudgulden op rente heeft gezet. 13.3.1511, getekend door secr. Johan van Breda. |
121 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Alyt de weduwe van Gheert Mouwersz, een jaarlijkse rente van een goudgulden, te betalen op Sint Laurensdag en door de stad aflosbaar met 20 goudgulden. Stadszegel afgevallen. Onder staat dat Alyt op 11 maart 1511 nog 5 goudguldens tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. Getekend door secr. Johan van Breda. |
122 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij gebruikt hebben in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Boss, een jaarlijkse rente van een halve gouden gulden, ieder jaar te betalen op Sint Laurensdag. De stad mag de rente afkopen met 20 guldens voor een gulden van de rente. Met fragment van het stadszegel in groene was. |
123 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij uitgegeven hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan de weduwe van Andries Kerstkensz, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, ieder jaar te betalen op Sint Laurensdag en door de stad aflosbaar met 10 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
124 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Andries Hanegreve, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad aflosbaar met 10 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; De aantekening dat op 18 december 1542 hierop 5 gulden is gekort aan Herman Aertsz vanwege koer. In 1543 is door de rentmeester de rest gekort aan Jan van Wou vanwege bieraccijns. |
125 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan ten Holte en Ffije zijn vrouw, een jaarlijkse rente van l$\frac{1}{2}$ goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad aflosbaar met 30 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Betaald en gekort aan de wijnaccijns van Johan Knippenberch anno XLII. (1542) |
126 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert Rycoltszoen van der Elborch, een jaarlijkse rente van drie oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad aflosbaar met 15 goudgulden. Met beschadigd zegel in groene was. |
127 | 1510 op Sint Laurensavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Peter Sticker en zijn vrouw Geertruyt, een jaarlijkse rente van 5 oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad |
aflosbaar met 25 goudgulden. Met het stadszegel in groene was. Onder staat dat Peter Sticker op 11 maart 1511 nog 5 gulden op rente heeft gezet op dezelfde voorwaarden. Get. door secr. Johan van Breda. In dorso; De aantekening dat door de laatste rentmeester van 1522 van deze brief 26 goudgulden is gekort aan Gheert, Johan Beertssz vanwege koer. In september 1539 is van scipper Henrick Maelre ingehouden vanwege koer een bedrag van 20 stads ponden. |
|
128 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacob Kleye, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad aflosbaar met 5 goudgulden. Met het stadszegel in groene was. |
128a | Tranfix van nr 128. 1516 oktober 23. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat Jacob Cleye de in nr 128 genoemde rentebrief heeft verkocht aan Johan Wolffz. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
129 | 1510 op Sint laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Stellinck, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad aflosbaar met 10 goudgulden. Met fragment van het stadszegel in groene was. |
130 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Warner van Urck, een jaarlijkse rente van 5 oort van een goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad af te lossen met 25 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Werner op 8 maart 1511 tegen dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente heeft gezet. Get. door secr. J. van Breda. In dorso; De aantekening dat op 20 april 1543 hierop vanwege de koer van Johan Aertsz over 1541 gekort is een som van 5 oort goud. Op 20 april 1544 is aan Jochum van Mullem voor de derde maand van de bieraccijns 33$\frac{1}{2}$ goudgulden plus een oort gekort door de cameraars en rentmeesters Geert Glauwe en Geert Kreyinck. |
131 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Griete Leffers, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en door de stad af te lossen met 10 goudgulden. Met beschadigd zegel in groene was. Onder staat dat Griete Leffers met Jan van Bommel op 11 maart 1511 nog 20 goudgulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. Getekend door secr. Joan van Breda. In dorso; Ingelost 1541. |
132 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, tegen een som geld, die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Cele van Hardenberch, een jaarlijkse rente van een halve gouden gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
133 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Symon Speyert en Gese zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 1 gouden gulden, te betalen ieder jaar op Sint Laurensdag en af te lossen met 20 gulden voor een gulden van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Symon op 13 maart 1511 nog 5 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. Get. door secr. van Breda. |
134 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld, die is uitgegeven in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Jan Gerritssz en Hylle zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een gouden gulden, die de stad mag aflossen met 20 goudgulden. Het zegel afgevallen. Onder staat dat Jan Gerritssz nog 5 gulden op rente heeft gezet tegen dezelfde voorwaarden. 13 maart 1511. In dorso; Item desse brieff affgelosst an Gerbrant Uuter Cuynre scholte op Enss anno XXVII (1527) |
135 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheertken Peters en aan Peter haar dochter de weduwe van Jan Bruynssz, een jaarlijkse rente van 2 goudguldens, te betalen ieder jaar op Sancte Bartholomeusdach des hilligen apostels. Door de stad af te lossen met 20 gulden voor een gulden van de rente. Zegel afgevallen. Onder staat dat Gheertken nog 5 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. 13 maart 1511, get. door secr. van Breda. In dorso; II golden gulden op den stadt van Campen. |
136 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die is aangewend in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Alydt Keysers, een jaarlijkse rente van een halve gouden gulden en een half oort van een gulden, te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 gulden voor iedere gulden van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Alydt Keysers nog 5 gulden op rente gezet heeft tegen dezelfde voorwaarden. 25 maart 1511, get. door Joh. van Breda. In dorso; 1524 Arent Janssz hier op gecort 12$\frac{1}{2}$ golden gulden die hij gebroken had aan Wynken Corvemaeker van een wondinge bij daege. Nog hier an gecort van Jan Henricssz koer 5 golden gulden. |
137 | 1510 op Sint Laurensavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de meente, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Belie Rijke, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden en de helft van een oort van een goudgulden. Te betalen op Sint Bartholomeusdag. Zegel afgevallen. Onder staat dat Belye nog 2$\frac{1}{2}$ gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft, 13 maart 1511, getekend door secretaris Johan van Breda. In dorso; Aantekening over een inhouding aan Herman Paell(153O) vanwege kleine koer die Lubbert van Moerss in 1528 en 1529 had gebroken. |
138 | 1510 op Sint Bartholomeusavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Dirrick Bullyken en Geertruidt zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een oort van een gouden rijnse gulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 gulden. Met fragment van het stadszegel in groene was. Er naast staat; Anno 18 gekort 3 goudgulden (koer). Verder nog aan koer 2 goudgulden en daarmee is de brief betaald. |
139 | 1510 op Sint Bartholomeusdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johanna de weduwe van Lambert ter Stertten, een jaarlijkse rente van 1 goudgulden en een oort van een goudgulden. Ieder jaar te betalen op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met stadszegel in groene was. In dorso; Item van 1 g. en 1 oort van die stadt de anno X. |
140 | 1510 op Sint Bartholomeusavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Agge Dodensz een jaarlijkse rente van 1 goudgulden en een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 25 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Afgelost door de rentmeesters Geert Glauwe en Geert Kreynck op 21 maart 1544. |
141 | 1510 op Sint Bartholomeusavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met volboert van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacop Smit van Genemuden en Geertruit zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudgulden. Met fragment van het stadszegel. In dorso; Aant. over de lossing, t.w. anderhalve heren pond gekort in oktober 1519, 5 heren pond gekort aan Zwartte Beernt in febr 1521, 3$\frac{1}{2}$ heren pond gekort in febr. 1522 en daarmee is de brief afgelost. |
142 | 1510 op Sint Bartholomeusavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lijsbeth de weduwe van Beernt Scholten, een jaarlijkse rente van een halve gouden gulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Aantek. over de aflossing, t.w. op 28 febr. 1524 gekort aan Wyllem Schulte 2 pond, in 1526 gekort 1 heren pond, in 1533 gekort 2 lichte ponden, op 15 maart 1548 gekort aan Griete Robertz 20 stadsponden vanwege koer. |
143 | 1510 op Sint Bartholoraeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Willen van Eden, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en afte lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat; Willem voorschreven noch 5 g.g. op dezelfde voorw. Getekend door secr. Joh. van Breda 11 maart 1511. In dorso; 15 dec. 1524 Aan deze 15 g.g. Claes Jonge Jan gekort in 3 termijnen van 5 g.g. per jaar. |
144 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Katharine Stickers, een jaarlijkse rente van 1 goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Katrijne Stickers no 5 g.g. op dezelfde voorwaarden. 11. maart 1511, getekend door secr. Joh. van Breda. Aant. over de aflossing; 11 sept. 1535 5 g.g. gekort op de hoofdsom aan Thijs Hoelboom. 7$\frac{1}{2}$ g.g. aan Lubbert van Genemuden. 12$\frac{1}{2}$ g.g. aan Gheert Waijer en daarmee is de brief afgelost. Get. Geraerdus Hermanni. |
145 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Herman Arentssz, een jaarlijkse rente van 1 oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Zegel afgevallen. Onder staat; Herman Arentssz weduwe op 11 maart 1511 nog 5 g.g. tegen dezelfde voorwaarden. Get. door secr. Johan van Breda. In dorso; In 1542 deze brief gekort en betaald bij Jan Henricx van koer. |
146 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Willem Joncker en zijn vrouw Vrouken, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
147 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Rycolt Aerntssz en zijn vrouw Heylken, een jaarlijkse rente van 5 goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Afgelost en betaald door de cameraars en rentmeesters van 1541. |
148 | 1510 op Sint Bartholomeusavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Geertruit Tripmakers, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Batholomeusdag en af te lossen net 10 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat; Dirck voorschreven nog 5 goudguldens op rente tegen dezelfde voorwaarden, 11 maart 1511. Get. Joh. van Breda. In dorso; Aant. over betaling door (of aan) Dirck Tripmaker op 16 febr. 1541. |
149 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Tielman Backer en zijn vrouw Alijt, een jaarlijkse rente van drie en een halve oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 17$\frac{1}{2}$ goudgulden. Zegel afgevallen. Onder staat dat Tielman tegen dezelfde voorwaarden nog 2$\frac{1}{2}$ gulden op rente gezet heeft. 11 maart 1511, get. Joh. van Breda. In dorso; Aant. over korting aan Tielman Backer van 5 g.g. en 7$\frac{1}{2}$ stuiver op 21 maart 1525. Gekort op 5 maart 1529 aan Frans Tielmanszoen vanwege koer aan Jan ten Hove gebroken, 5 g.g. |
150 | 1510 op Sint Bartholomeusavond Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gosen van Voerst en Lubbe zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 goudgulden. Met beschadigd zegel in groene was. In dorso; De aantekening dat op 8 juni 1540 door Lubbeken van Voerst net Herman Hare als momber deze rentebrief is verkocht aan Herman Kistemaicker. Actum Mr Gheert Murre en Gheert Loeze. |
151 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Tyman van Voirst en Ffije zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 5 oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 25 goudgulden. Met beschadigd zegel in groene was. In dorso; Op 12 febr. 1541 is aan Geert van Hasselt op deze brief 13$\frac{1}{2}$ goudgulden en een oort gekort die hij aan de stad gebroken had. Coram Peter van Elven en Elart Crom. Op deze brief gekort aan Jochem van Mullem 11 goudgulden en een oort vanwege bieraccijns van anno XLIIII. |
152 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Claes Mouwersz en zijn vrouw Ffije, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Claes Mouwersz nog 5 goudgulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 11 maart 1511, get. Joh. van Breda. In dorso; Aant. over korting op de hoofdsom aan Claes Mouwersz van 12$\frac{1}{2}$ goudgulden op 22 aug. 1517. Coram Geert Loysse en Peter Lubbertssz. |
153 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Griete Henrix, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; Een oirt van een rinsgulden van Greetgen Henrickz wegen. Gekort aan Claes Coepsz anno 1544 vanwege moltaccijns. Coram Mr. Geert Glauwe en Geert Kreynck. |
154 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd, tegen Gelre, verkocht hebben aan Peter Geertsz van Hasselt, een jaarlijkse rente van 6 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Peter nog 2$\frac{1}{2}$ goudgulden tegen dezelfde voorwaarden op rente heeft gezet. 10 juli 1511, get. Joh. van Breda. |
155 | 1510 op Sint Bartholomeusavond. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Alijt Stickers, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag. In dorso; Anno 1535 gekort 2$\frac{1}{2}$ g.g. aan Zweer Brouwer. Getekend door secr. Gerardus Hermanni. Gekort 21 juni 1539 aan Geert Geerlicssz te Bronop, 5 g.g. Getekend door secr. Ger. Hermanni. |
156 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Tijmen Claesz van Enss en zijn vrouw Lijsbeth, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat; Desse brieff is gelosset van een wondinge die Alphert van den Vene gedaen hadde. |
157 | 1510 op Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lijsbeth Hermen Bacsters, een jaarlijkse rente van een half oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met besch. stadszegel. In dorso; De aant. dat in 1530 deze brief gekort is aan Claes Corffs. |
158 | 1510 23 augustus Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert van Hengelen en zijn vrouw Alijdt, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 50 gulden. Met beschadigd zegel in groene was. In dorso de aantekening dat Gheert van Hengelen nog 10 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. 7 maart 1511, get. Joh. van Breda. In 1543 vanwege brandewijnaccijns gekort aan Nele Pottebackers 25 heren pond. Gekort aan Peter van Nuys 7$\frac{1}{2}$ goudgulden. |
159 | 1510 Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lijsbeth de weduwe van Tijman Roloffsz, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden en een half oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en door de stad af te lossen met 20 gulden voor iedere gulden van de rente. Zegel afgevallen. Onder staat dat Lijsbeth op 10.4.1511 tegen dezelfde voorwaarden nog 7$\frac{1}{2}$ gulden op rente gezet heeft. In dorso: Aantekening dat aan Dirck Wesseltssz koer deze brief tenbedrage van 15 gulden, gekort is. Getekend door secr. Ger. Herm. op 27.2.1538. |
160 | 1510 Sint Bartholomeusdag Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Elsgen Beernts, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Bartholomeusdag en door de stad af te lossen met 5 gulden. Zegel afgevallen. Onder staat dat Elsgen nog 2$\frac{1}{2}$ gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft, 25.3.1511 get. door secr. Joh. Breda. In dorso: 1535 15 juli gecort aen Albert Snouck als borge voor een vrempt scipper, 6 goudgulden. Nog van Albert Snouck een heren pond, 1539 3 februari, coram Geert Lose. |
161 | 1510 In vigilia Bartholomei Apostoli Sancti. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die tot wederstand der Geldersen is aangewend, verkocht hebben aan Gheert Stachouwer en zijn vrouw Katrijne, een jaarlijkse rente van 1$\frac{1}{2}$ oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Bartolomeusdag en door de stad af te lossen met 20 gulden voor een gulden van de rente. Zegel afgevallen. |
162 | 1510 Bartolomei Apostoli. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld, als oncosten der ruiters in de oorlog tegen Gelre aangewend, verkocht hebben aan Herman Backer en zijn vrouw Grete, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Bartolomeusdag en door de stad af te lossen met 5 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
163 | 1510 In vigilia Bartholomei Apostoli Sancti. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen de hertog van Gelre, verkocht hebben aan Herman Tymmerman, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op St Bartholomeus en af te lossen met 10 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: Gecort van koer des jongen Henrixs van Dieffholt. |
164 | 1510 Sancte Bartholomeusavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld, gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan, Golde Hermans weduwe, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Bartholomeusdag en af te lossen met 10 goudgulden. Met het stadszegel in groene was. Onder staat dat Golde nog 5 gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft, 4.3.1511, get. door secr. Joh. Breda. In dorso: De aantekening dat op 28.9.1535 op de hoofdsom een bedrag van 10 gulden is ingehouden vanwege koer die Reyner Haverman aan de stad gebroken had, coram; Geert Loeze. |
165 | 1510 Opten avent Bartholomei. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is aangewend in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Oedtbert Huginck en Alijt zijn vrouw, een jaarlijkse rente van 1$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 30 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Oedtbert op 20.3.1511 nog 10 gulden op rente heeft gezet tegen dezelfde voorwaarden. Get. door secr. Joh. Breda. In dorso de aantekeningen dat door de cameraars van 1544 Geert Glauwe en Geert Kreynck een bedrag van 10 goudguldens is ingehouden. Door de cameraars van 1545 Henrick Cuenretorff en Geert Buter is 10 goudgulden ingehouden. Door de cameraars van 1546 Peter van Elven en Jochum van Ingen is 10 goudgulden ingehouden. Door de cameraars van 1547 is 10 goudgulden ingehouden en daarmee is de brief betaald. |
166 | 1510 In vigilia Bartholomei Apostoli. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Conraet Gheye, een jaarlijkse rente van 5 oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Bartholomeusdag en af te lossen met 25 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: Op 25.3.1518 is van de hoofdsom 10 gulden ingehouden vanwege Jan van Menslagens koer, get. door secr. Heynan Brant. Gekort op de hoofdsom 2$\frac{1}{2}$ heren pond vanwege Herman van der Vecht, get. Heyman Brant. Op 29.2.1544 gekort 6 goudgulden van jaarkoer van Jan Aertszoen bootsgeselle. Op 22.3.1544 8 gulden gekort vanwege de bieraccijns over 1544 van Jochum van Mulhem. Cameraar Mr. Geert Glauwe, rentmeester Geert… |
167 | 1510 Vigilia Bartholomei Apostoli Sancti. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Roloff Alfferdynck en zijn vrouw Hilgunt, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 gulden voor een gulden van de rente. Met het stadszegel in groene was. Onder staat dat op 10.4.1511 Roelof Alferdinck nog 2$\frac{1}{2}$ gulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft, Get. door secr. Joh. Breda. In dorso; Deze brief gekort aan Willem van Packbergens wijnaccijns anno 1552. |
168 | 1510 Sancte Bartholomeusavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert Theeusz verver, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden en een half oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Stadszegel afgevallen. Onder staat dat Gheert Theeussz nog 2 goudgulden tegen dezelfde rente heeft uitgezet, 14.3.1511 get. door secr. Joh. Breda. |
169 | 1510 Sancte Bartholomeusavent. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Arent de Mylde en zijn vrouw Gheese, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen net 20 gulden voor een gulden van de rente. Zegel afgevallen. Onder staat dat Arent de Mylde tegen dezelfde voorwaarden nog 10 gulden op rente gezet heeft. 13.3.1511, get. secr. Joh. Breda. |
170 | 1510 Bartholomeusavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Mouwersz en zijn vrouw Alijt, een jaarlijkse rente van een oort van goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
171 | 1510 Batholomeusavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Claes van Delen en zijn vrouw Alijt, een jaarlijkse rente van een goudgulden en een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Batholomeusdag en door de stad af te lossen met 25 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
172 | 1510 Sint Bartholomeusavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacop Neeff en zijn vrouw Barbara, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 gulden voor een gulden van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Jacop nog 1$\frac{1}{2}$ goudgulden op rente gezet heeft. 10.3.1511 getekend door secr. Joh. Breda. |
173 | 1510 Sancte Bartholomeusavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Mette de weduwe van Dirck Straetken, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 gulden. Met beschadigd Stadszegel in groene was. In dorso; In 1531 heeft de stad deze brief ingelost voor 8 philippusguldens. |
174 | 1510 Sancte Bartholomeusavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Andries van Kell en zijn vrouw Egbert, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Andries nog 2$\frac{1}{2}$ gulden op rente gezet heeft. 14.3.1511 get. door Joh. Breda. |
175 | 1510 Sancte Bartholomeusdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacob Jansz Brouwer en Beerte zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Jacob Jansz Brouwer tegen dezelfde voorwaarden no geld op rente gezet heeft. 13.3.1511, get. Joh. Breda. |
176 | 1510 Op den avent Bartholomei Apostoli Sancti. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Herman Struve en zijn vrouw Femme, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 gulden. Zegel afgevallen. Onder staat dat Herman Struve nog 5 gulden op rente gezet heeft. 13.3.1511 get. Joh. Breda. |
177 | 1510 In vigilia Bartholomei Apostoli Sancti. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gese de weduwe van Claes Jacobssz, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 20 gulden voor een gulden van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Gheese nog 5 goudgulden op rente gezet heeft. 3.3.1511, get. Joh. Breda. |
178 | 1510 In vigilia Bartholomei Apostoli Sancti. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Dirck Opreider en zijn vrouw Hadewijch, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. Onder staat dat Dirck nog 2$\frac{1}{2}$ gulden op rente gezet heeft. 13.3.1511, get. Joh. Breda. |
179 | 1510 Op Bartholomeusdach. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Henric Backer en zijn vrouw Blijde, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartolomeusdag en af te lossen met 5 gulden. Zegel afgevallen. In dorso; Henric Backer. Item betaalt bij de rentmeesters anno dertich. |
180 | 1510 Op Bartholomeus Apostoli. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Ffemme Spaens, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 gulden. Zegel afgevallen. In dorso; Gekort 1535 Greete Geerlichs van cleine koer, l$\frac{1}{2}$ goudgulden. Joh. Breda. |
181 | 1510 Sint Bartholomeusdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Coen Dircksz en zijn vrouw Foysse, een jaarlijkse rente van 1 goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Batholomeusdag en af te lossen met 20 gulden voor een gulden van de rente. Met stads zegel in groene was. |
182 | 1510 Sint Bartholomeusdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben Claes Heynensz en zijn vrouw Mette, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudgulden. Met fraai stadszegel in groene was. |
183 | 1510 Sante Bartholomeus. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lijssebet ten Starte, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 gulden. Met stadszegel in groene was. Onder staat dat Lijsbeth nog 5 gulden op rente heeft gezet tegen dezelfde voorwaarden. 3.4.1511, get. Joh. Breda. In dorso; Gecort 10 goudgulden aan de bieraccijns van anno 1543 van wegen Jan van Wouw. |
184 | 1510 op Santo Bartolomeus. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Alijdt Gerbrantz, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 gulden. Met stadszegel in groene was. In dorso; In 1541 is deze brief gekort bij de cameraars en rentmeesters van 1541. |
185 | 1510 Sint Bartholomeus. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Gijse Hake en zijn vrouw Ludewich, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen net 10 goudgulden. Zegel afgevallen. |
186 | 1510 Sante Bartholomeus. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Willem Berentsz en zijn vrouw Stijne, een jaarlijkse rente van een oort van goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen net 5 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
187 | 1510 Sint Bartholomeus. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lubbe Igermans weduwe, een jaarlijkse rente van een oort van goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeus en af te lossen met 5 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
188 | 1510 Sint Bartholomeus. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Roederic van Uterwyc, een jaarlijkse rente van een halve gulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 10 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
189 | 1510 Sint Bartholomeus. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Peter Kremer en zijn vrouw Marijken Schele, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. |
190 | 1510 Sint Bartholomeusdag. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Maryeken Cupers, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Bartholomeusdag en af te lossen met 5 goudgulden. Met stadszegel in groene was. Bovenaan sttaat; Desse brieff is an Engbert Brinckmans kore gecort. |
191 | 1510 12 september. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lubbe de weduwe van Bartolt Lentinx, een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Johansdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met stadszegel in groene was. Onder staat dat Lubbe nog 10 gulden op rente gezet heeft tegen dezelfde voorwaarden. 25.3.1511, get. Joh. Breda. |
192 | 1510 12 september. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Armgart de weduwe van Henrick Voirn, een jaarlijkse rente van 5 goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Johansdag in de midzomer en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Zegel afgevallen. Onder staat dat Armgaert nog 10 gulden tegen dezelfde rente heeft ingebracht. 10.3.1511, get. Joh. Breda. In dorso; Deze brief gecort en betaelt aen Wolff Schinckel in betalinge van sijn moltaccijs ende bieraccijs de anno 1541. Daaronder..36 g.g. en 18 st. brabants, 20 pl. vanwege Mette selige Jan Vorens weduwe. |
193 | 1510 Sancte Lamberts avont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Peter van Tolsende en zijn vrouw Margriete, een jaarlijkse rente van een goudgulden en een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Lambertsdag en af te lossen met 25 goudgulden. Met stadszegel in groene was. In dorso; Van enen golden gulden ende een oirt uuth stat guederen van Campen. |
193a | 1515 23 april (transfix van 193) Peter van Tolsende en Grete bekennen dat zij de bovengenoemde rente om Godswil hebben gegeven aan de huiszittende armen in Kampen. Met het zegel van Peter van Tolsende in groene was. |
194 | 1510 Sint Lambertsavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Katrijne de weduwe van Willem Goeykensz, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Lambertsdag en af te lossen met 10 goudgulden. Met stadszegel in groene was. Onder staat dat Katrijne nog 5 gulden op rente gezet heeft, 10.3.1511, get. Joh. Breda. In dorso; Gekort 12$\frac{1}{2}$ goudgulden van een verwonding die Gijsbert Cremer aan Claes Gijsen had toegebracht, 7.7.1522. Aan Heym… Ser… vanwegen Goyken Willemsz gekort 6 stadponden (facit 1$\frac{1}{2}$ heren pond) 25.10.1522, get. Joh. Breda. Item desse brief is nog gekort met 20 st. brabants. |
195 | 1510 Sint Lambertsavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert ten Acker en zijn vrouw Stijne, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Lambertsdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Gheert nog 2$\frac{1}{2}$ goudgulden tegen dezelfde voorwaarden op rente gezet heeft. 27.3.1511, get. Joh. Breda. |
196 | 1510 Sint Lambertsavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Jan Geertssz copersleger en Ghiele zijn vrouw, een jaarlijkse rente. Deze rente is 5 procent van de hoofdsom van 5 goudgulden. Zegel afgevallen. Onder staat dat Jan nog 2$\frac{1}{2}$ gulden tegen dezelf de voorwaarden op rente gezet heeft. 13.3.1511, get. Joh. Breda. In dorso de aant. dat op 20.12.1520 van Jan Geertsz 2 stadponden zijn ingehouden van kleine koer, door Geert Borgarts cameraar en Heyman Maesz. In 1540 ingehouden door de cameraars Tijmen van den Vene en Johan Thonijsz. Op 9.10.1540 aan Cornelis Maeler vanwege koer gekort 4 goudgulden, 8 stuivers en 11 penningen. |
197 | 1510 Sint Lambertsavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Wendelmoet Tripmakers, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Lambertsdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Zegel afgevallen. |
198 | 1510 Sint Lambertsavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de oorlog tegen Gelre, verkocht hebben aan Bartolt van Neerden onse burger, een rente die ze af kunnen lossen met twintig penningen voor een penning van de rente. De hoofdsom bedraagt 12$\frac{1}{2}$ goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
199 | 1510 Sint Lambertsavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Dirck Hermensz en zijn vrouw Ghese, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Lambertsdag. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso; De aantekening dat in 1545 de brief gekort is aan de kuer die Henrick Maler de stad schuldig was. Get. G. Dubbeltssz secretarius. |
200 | 1510 Sint Lambertsavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som van 16 goudgulden, die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Servaes Witte en zijn vrouw Nyese, een jaarlijkse rente van 5 procent van deze 6 gulden. Te betalen ieder jaar op Sint Lambertsdag. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onder staat dat Servaes nog 4 goudgulden tegen dezelfde rente heeft opgebracht. Verder staat er nog een aantekening onder dat op 27.7.1533 op deze brief 5 goudguldens zijn ingehouden vanwege 5000 stenen die Jan ten Hove als boete schuldig was. Coram, Dirck to Boecop en Elart Cromme. In dorso; 1525 gecort 3 heren ponden daer meyster Alphar de goltsmit borger voer is geworden. Actum, Geert Borgartssz, Jasper Janssz, Hermannus secretarius. Gecort aen Servaes dochter 4 stadsponden van keur. Nog gekort aan Arnt Brouwers koer 10 heren ponden. Aan Jan Volmerssz koer 3 heren ponden. Aan Bernt Zwartgens koer 1 oort pond. |
201 | 1510 september 24 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert Ringenborch en Hille zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Lamberti en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met fragment van het stadszegel. In dorso: Anno XLV ingelosset. |
202 | 1510 op Sancte Michielsavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Aeltsz en zijn vrouw Alijdt, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen op Sint Michielsdag en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat Johan Aeltsz deze rente in oktober 1513 heeft verkocht aan Johan Wolterssz. Burgemeesters inder tijd Peter Lubbertsz en Johan Kruse. Get. door secr. Johannem de Breda. |
203 | 1511 op Nijen jairs avont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente verkocht hebben aan Gheert van Hengelen en zijn vrouw Alijt, vier stukken land gelegen omtrent het Overbroek, geheten “het Middelslach, dat Slach naest den Broeck, het Cleyne Slach ende dat Slach naest der Horst”, voor een som van 770 goudguldens. De stad mag dit land weer terug kopen voor de koopsom. Het geld is gebruikt in de strijd tegen Gelre. Met stadszegel in groene was. |
204 | l5ll maart 9 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij aan Joest Schrage de zoon van Steven Schrage, een jaarlijkse lijfrente van 15 goudgulden hebben verkocht. Voor de koopsom van deze lijfrente heeft de stad “salpeter ende ijseren cloeten tot onser stat behoeff” gekocht. De verschijndatum is op Midfasten. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
205 | 1511 april 10 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld “ter stad orber gekeert” verkocht hebben aan meester Gheert van Wouw klockengieter en zijn vrouw Clara, een jaarlijkse rente van 15 goudguldens. Te betalen ieder jaar binnen de heilige dagen van Pasen en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met stadszegel in groene was. |
206 | 1511 Wonsdach post Palmarum Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Herman van der Vechte en zijn vrouw Lijsebeth, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen op Pasen en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. Onderstaat dat op 2.8.1536 Cathrine van der Vecht met Henrick Kuynreturff haar momber, deze brief heeft verkocht aan Brigitte Jacob Schuemers vrouw. Ooram; Johan Schepeler, Dirick Geye. Getekend door secr. Gerardus Hermanni. In dorso: De aant. dat 4.12.1535 aan deze brief 6 gulden en een oort is ingehouden vanwege een boete die Brigitte Jacob Schuemers vrouw betalen moest. Get. door secr. Gerardus Hermanni. Op 6.2.1538 ingehouden van Jan Pottebackers koer 12$\frac{1}{2}$ goudgulden. Get. door secr. Joh. Breda. Rest aan deze brief 1 gulden 1 oort. |
207 | 1511 Opten avent Bartholomei Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacop Mathijsz en Elsken zijn vrouw, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen op Bartolomei Apostoli en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel bijna verdwenen. |
208 | 1511 Opten avent Bartolomei Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Bette de weduwe van Gise Aerntsz, een jaarlkse rente van 2$\frac{1}{2}$ oort van een goudgulden. Te betalen op Bartolomei Apostoli en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
209 | 1511 Opten avent Bartholomei Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Swaene Opreders, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen op Bartholomei Apostoli en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. Onder staat dat Swane nog 2$\frac{1}{2}$ gulden op rente gezet heeft tegen dezelfde voorwaard en. 10.3.1511, get. door secr. Joh. Breda. |
210 | 1512 december 18 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is tot onderhoud van de knechten en ruiters voor Oldenzeel, verkocht hebben aan Bartholomeus Heyzeker Van der Bussche, een jaarlijkse rente van 12$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Kerstmis en af te lossen met 250 goudguldens. Met een fragment van het stadszegel in groene was. In dorso: De brief is afgelost in 1526 door de cameraars Ghert Berghertsz en Johan van der Vecht en de rentmeesters Johan Hermssz, Johan Thonijssz, Claes Krueser en Hermen Kystemaker. |
211 | 1512 Op Sancte Stephensdach Prothomartiris. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Coert Kynckell, raadsman van de stad Bremen, een jaarlijkse rente van 30 goudgulden. Te betalen ieder jaar op Kerstmis en af te lossen met achttien gulden voor iedere gulden van de rente of in totaal voor 540 gulden. Met het stadszegel in groene was. |
212 | 1512 Op Sancte Stephensdach Prothomartiris. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld gebruikt tegen de Geldersen, verkocht hebben aan Coirt Kynckel, raadsman van de stad Bremen, een jaarlijkse rente van 30 goudgulden. Te betalen ieder jaar op Kerstmis en af te lossen met 540 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. Reg. van Charters en bescheiden, deel II nr. 1306. |
213 | 1512 Opten dach Stephani Prothomartiris Sancti. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick van Cleve raadsman van de stad Bremen en zijn vrouw Lucke, een jaarlijkse rente van 30 goudgulden. Te betalen ieder jaar op Kerstmis en af te lossen met 540 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: Deze brief is afgelost aan Henryck van Cleve van Bremen. |
214 | 1513 juni 1 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van grote en kleine meente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Roelof van Munster, verkocht hebben aan Gheert van Hengelen en zijn vrouw Alijdt, twee stukken land van de stads meente. Te weten Vloethorst, nu in gebruik bij Andries van Kell voor elf heren ponden per jaar, en Rossen Slach, gelegen buiten de Veenpoirte bij het stadsgericht, nu in gebruik bij Ghijse van Hoven voor dertien heren ponden per jaar. Voorwaarde is dat de beide stukken land weer door de stad terug gekocht mogen worden voor 240 goudguldens of met ander goed geld dat in Holland of Braband gangbaar is. Met het stadszegel in groene was. |
215 | 1513 Sunte Egidiusdach. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Aernt van Holten raadsman van de stad Bremen en zijn vrouw Elsebe, een jaarlijkse rente van 30 goudguldens en 24 stuivers brabants. Te betalen ieder jaar op Sunte Egidiusdach den 1sten september en af te lossen met 555 goudguldens en 15$\frac{1}{2}$ stuivers brabants. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: Op 27.10.1548 afgelost door de cameraars aan Johan Thonisz als gemachtigde van Arent van Holten raadsman van Bremen. |
216 | 1514 april 10 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die tot nut van de stad gebruikt is, verkocht hebben aan meyster Wycher apteker en zijn vrouw Anna, een jaarlijkse rente van 16$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Pasen en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat op 21.2.1569 deze brief is afgelost aan Agatha Wychers, door cameraar en rentmeester van 1566 te weten Gheert van Endoven en Jacob Claesz. |
217 | 1514 april 22 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Ghijsbert van Leeuwen en zijn vrouw Alijdt, een jaarlijkse rente van 11$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Pasen en af te lossen net 230 gulden. Stadszegel afgevallen. In dorso: De aantekening dat van deze rente 7$\frac{1}{2}$ gulden per jaar verkocht zijn aan meester Jan Geritsz en dat de resterende 4 gulden per jaar door Jacob Hoff en zijn vrouw verkocht zijn aan meester Jan Wolffz. 22.12.1531. |
217a | 1523 juni 17 (transfix met 217) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat Gijsbert van Leuwen en zijn vrouw Alijt de in R. nr. 217 genoemde rente, verkocht hebben aan meyster Johan Geertssz priester. Met gaaf stadszegel in groene was. |
218 | 1514 Sancte Mertensavont inden wynter. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die is uitgekeerd tot betaling van de schulden die de stad in de Gelderse oorlog heeft gemaakt, verkocht hebben aan Willem Joncker en zijn vrouw Vrouken, een jaarlijkse rente van 8 goudguldens. Te betalen ieder jaar op Sint Merten en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Met gaaf stadszegel in groene was. |
219 | 1517 september 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die zij tot nut der stad hebben gebruikt, verkocht hebben aan Henrick, de zoon van Steven Schraege van Munsteren, een lijfrente van 10 goudgulden per jaar, te betalen op Middvasten. De eerste verschijndag is bepaald op Midvasten 1519. Met gaaf stadszegel in groene was. |
220 | 1517 september 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die zij tot nut der stad hebben gebruikt, verkocht hebben aan Steven, de zoon van Steven Schraege van Munsteren, een lijfrente van 10 goudgulden per jaar, te betalen op Midvasten. De eerste verschijndag is bepaald op Midvasten 1519. Zegel afgevallen. |
221 | 1517 september 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld die zij tot nut der stad hebben gebruikt, verkocht hebben aan Joest, de zoon van Steven Schrage van Monsteren, een lijfrente van 10 goudgulden per jaar, te betalen op Midvasten. De eerste verschijndag is bepaald op Midvasten 1519. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
222 | 1521 juli 22 Burgemeesters, schepenen en raden bekennen dat zij van schipper meester Reyner gekocht hebben een rijnschip met toebehoren, voor een som van 210 hertog Philipsguldens. Van de koopsom is een vierde gedeelte betaald. De rest zal worden betaald in termijnen, te weten op Pasen 1522, Sanct Michiel 1522 en Pasen 1523. Als onderpand stellen zij het genoemde schip en andere stadseigendommen. Met iets beschadigd stadszegel in groene was. Met aantekeningen over de aflossing getekend door secr. Joh. van Breda (1521) en secr. Heymannus Brant (1522) De laatste termijn is betaald op 1 januari 1523. (Register van Charters en Bescheiden, deel V nr. DCCCXII) |
223 | 1521 juli 22 Burgemeesters, schepenen en raden bekennen dat zij van Claes Gerritsz onze burger, gekocht hebben, zijn rijnschip met toebehoren, voor 187$\frac{1}{2}$ hertog Philipsguldens. Van de koopsom is 7$\frac{1}{2}$ hert. Ph. gulden betaald. De rest in drie termijnen, t.w. Sanct Michiel a.s., Pasen daarna en op Pasen een jaar later. Het schip en andere stedelijke eigendommen blijven onderpand. Met gaaf stadszegel in groene was. In de margine: De aantekening dat de 7$\frac{1}{2}$ hertog Philipsguldens zijn betaald met 6 goudguldens door Jan van Delden. 31 goudguldens zijn betaald op 23.9.1523 door Dirck Lubbertsz. Op Sint Marten 1522 hebben cameraars en rentmeesters betaald aan Henrick Jacobsz vanwege Claes Gerrijtsz, een bedrag van 100 heren ponden. Het schip is door Claes Geritsz teruggekocht. |
224 | 1523 maart 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat Geert van Eemss en zijn vrouw Alijt verkocht hebben een jaarlijkse rente van 2$\frac{1}{2}$ herensguldens, te betalen op Mey, aan Henrick van Steenre en zijn vrouw Geertruydt. De rente is de helft van een rente die verkopers samen hebben met Onze Lieve Vrouwenkerk en de kinderen van Gijse Arentssz, uit de stadsmuurcijs, naar vermogen van een brief die de kerk heeft op Hermen Tijmensz. Met iets beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de 2$\frac{1}{2}$ hoernsguldens per jaar door de rentmeester van 1566 Jacob Claes, aan de eerzame Gheert van Endoven zijn afgelost met 21 goudguldens en 12 stuivers brabants. Actum anno 1572. (Ch. en Besch. nr. DCCCXIII) |
225 | 1523 augustus 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de grote en de kleine gemeente, voor een som geld die zij tot nut van de stad hebben gebruikt, verkocht hebben aan Anna de vrouw van Gheert Zoudenbalch, een jaarlijkse rente van 10 heren ponden. Te betalen ieder jaar op Sancte Franciscusdach of binnen 14 dagen daarna en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Deze rente is aan Anna opgedragen vanwege zaliger Roeloff Pael. Hiermee zijn afgelost 10 heren ponden van een rente van 25 heren ponden die zaliger Henrick Paell, Roelofs vader, op de stad had. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat op Francisci 1571 deze brief van 10 heren ponden, met een bedrag van 200 heren ponden is afgelost aan de weduwe van wijlen Johan van der Vecht, door Gheert van Endoven en Jacob Claesz, cameraar en rentmeester van 1566. |
226 | 1523 september 21 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat Wyllem op ter Horst de weduwe van Engbert op ter Horst, met als haar mombers Johan Evertssz en Geert Steenhouwer, verkocht heeft aan mederaadslid Claes Doedensz en zijn vrouw Lijsbeth, een rente van 5 goudgulden (van 10 goudguldens) per jaar uit de stedelijke goederen. De andere 5 goudguldens behoren aan Henrick Lentynck en |
en Nijse zijn zuster. Stadszegel afgevallen. (Ch. en besch. deel V nr DCCCXIV) |
|
226a | 1543 september 19 (transfix met 226) Gheert Borchertssz en Egbert ten Bossche schepenen in Kampen oorkonden dat Lijsbeth de weduwe van Claes Doedensz met als haar momber de E. Johan van Urck en Henryck Kunretorff, de in R nr 226 genoemde rente van 5 goudguldens, verkocht heeft aan Claes Ygerman en zijn vrouw Wendele. De zegels van de schepenen zijn afgevallen. |
226b | 1578 juli 30 (transfix met 226) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de grote en kleine meente, voor een som van 104 keysersguldens á 20 stuivers, die zij gebruikt hebben tot nut van de stad, verkocht hebben aan Auke Baers de weduwe van Evert Baers, een jaarlijkse rente van 6 keysersguldens en 10 stuivers, uit Soeveningen, Snaterijs en de Hoeltgens op het Eylant. Ieder jaar te betalen op 30 juli en af te lossen met 104 keysersguldens. Het stadszegel is afgevallen. In dorso: De aantekening dat bij resolutie van schepenen, raad en gezworen gemeente van 14.5.1619, besloten is de waarde van de uitstaande renten te herzien. Bovengenoemde rente is gereduceerd op 7 heren ponden en 7 stuivers. Get. door secr. H. van Hoochstraten. |
226c | 1579 Gregorii (transfix met 226) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de grote en de kleine meente, voor een som van 64 goudguldens, verkocht hebben aan Mr. Jacob barbier en zijn vrouw Johanneghen, een jaarlijkse rente van 4 goudguldens uit Soeveningen, Snaterijs en die Hoeltgens op het Eylant. De eerste verschijndag is op Gregorii 1580. Stadszegel afgevallen. |
226d | 1582 mei 3 (transfix met 226) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die gebruikt is tot verpleging van verscheiden gewonde soldaten, verkocht hebben aan Jacob Jansz barbier en zijn vrouw Janneken, een jaarlijkse rente van 6 goudguldens en 7 stuivers, te betalen ieder jaar op Pasen. Af te lossen met 100 goudguldens. Stadszegel is afgevallen. |
226e | 1620 september 30 (transfix met 226) Casper ter Barchorst en Johan Joosten, loco Johan Sarisz, schepenen in Kampen, oorkonden dat Hessel Hermansz Borh en zijn vrouw Anneken Igermans, de in R nr 226a genoemde rente hebben opgedragen aan Johan Sarissen en zijn vrouw. De zegels van de schepenen afgevallen. |
226f | 1621 oktober 4 (transfix met 226) Geert Jacobsen Veen en Rutger van Breda schepenen in Kampen oorkonden dat Grete van Goor weduwe van wijlen Johan Jellis burgemeester van Swoll, met als haar momber de E. Marten Albertz, verkocht heeft aan de E. Johan Sarissen burgemeester en zijn vrouw Cathalina Jans, twee jaarlijkse renten uit de stedelijke eigendommen van Kampen. 1° Een rente van 6 goudgulden en 7 stuiver, nu gereduceerd tot 5 goudgulden, verschijnende op Pasen. 2° Een jaarlijkse rente van 4 goudguldens, nu gereduceerd tot 3 goudgulden en 5$\frac{1}{2}$ stuiver, verschijnende op Gregorii. Zegels van de schepenen afgevallen. (R nrs. 226d en 226e) |
226g | 1628 september 5 (transfix met 226) Arent Sloot en Johan Louwsen schepenen in Kampen oorkonden dat Gerrit van der Schelstraeten en zijn vrouw Geertruyt Peters verkocht hebben aan de E. Johan Sarisz en zijn vrouw Cathalina Jans, de in R 226b genoemde rente. Schepenzegels afgevallen. |
226h | 1658 oktober 28 (transfix met 226) Willen Jacobsen Worst en Everhardt Ram dr. schepenen in Kampen oorkonden dat de E. Saris Jansen, kerkmeester van het Sint Geertruiden en Sint Catharijnen Gasthuis, voor zich en zijn vrouw, verkocht heeft aan de E. Heymen Willemsen Vreese ontvanger van het land van Vollenhove en Jacques Willensz Blatt, beide als mombers van Sofia Richters, nagelaten dochter van wijlen Andries Richter in zijn leven rechtor tot Wesel en diens vrouw Geertruit Lochems, vier jaarlijkse renten ten laste van de stad, te weten de in R. 226, 226b, 226c en 226d genoemde renten, nu respectievelijk 5 goudguldens, 5 carolus guldens en 5 stuivers, 3 goudguldens en 5$\frac{1}{2}$ stuiver, 5 goudguldens. Met zegels van Willen Jacobsz Worst (licht beschadigd en van Everhardt Ram. |
227 | 1524 maart 23 Johan van der Vecht en Claes Dodensz schepenen in Kampen oorkonden dat Geert Berentsz ter ere Gods en tot zaligheid van zijn ziel in zijn testament het volgende bepaald heeft: 1° De honderd goudgulden van wijlen zijn vader, die een jaarlijkse rente van 5 goudguldens vormen, komen op zijn moeder. Zij mag deze rente niet verkopen. 2° Na zijn dood krijgen de armen van Kampen 50 goudguldens van de hoofdsom van een uitstaande rente. Testamentoren zijn de hem door zijn vader en moeder gezette mombers, heer Cornelijs van Kulenborch en Louwe Rijstertssz die brouwer. Met de zegels van Johan van der Vecht en Claes Dodensz. In dorso: Louwe Brouwer. (Ch. en Besch. nr. DCCCXV) |
227a | 1526 Sanct Margretenavont (transfix met 227) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld, die zij gebruikt hebben tot nut van de stad, verkocht hebben aan Geerte van Gerner onze burgerse, een jaarlijkse rente van 10 heren ponden per jaar uit de stedelijke accijnsen. Te betalen ieder jaar op Margretendach en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. De 10 ponden zullen gaan volgens testament hier doorheen gestoken. Met stadszegel in groene was. Onder staat: Dese gelden sijn gecomen tot afflossinge der 12$\frac{1}{2}$ goltgulden van Bartholomeus Heyssacker. In dorso: Afgelost door Gheert van Endoven en Jacob Claessz cameraar en rentmeester van 1566, aan Swaentgen Malers, met een bedrag van 200 heren ponden. Actum in 1572. |
228 | 1524 Sanct Mertensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die is gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheese Trumpers, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Merten in de somer en af te lossen met 10 goudguldens. Zegel afgevallen. In dorso: Gese trumpers. |
229 | 1524 Aller Goeder Hilligen avont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gezworen gemeenten, voor een som geld, die is aangewend tot onderhoud van de soldaten van heer Henrick, elect van Utrecht, palsgraaf bij de Rijn en hertog in Beieren, verkocht hebben aan Johan van Olst, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Stadszegel afgevallen. In dorso: Johan van Olst. Dese brief comt toe Johan Glauwe. Aen sijn broeder Anders Glauwe verkoft anno 1571. |
229a | 1552 april 8 (transfix met 229) Erenst van Ysselmuden en Henrick de Wolffs schepenen in Kampen oorkonden dat Anthonis Janssz en Marriken zijn vrouw, verkocht hebben aan Johan Glauwe Jacobssz, de in R 229 genoemde jaarlijkse rente van een goudgulden die wijlen Johan van Olst aan Marriken voorgenoemd in zijn testament gegeven heeft. Zegel van Erenst van Ysselmuden afgevallen en dat van Henrick de Wolffs beschadigd. |
230 | 1524 Op Alre Hilligen avont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die gebruikt is tot verpleging van de knechten die de bisschop van Utrecht heeft aangenomen, verkocht hebben aan Johan ten Holte en zijn vrouw Fije, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 5 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
231 | 1524 Op Alre Hilligen avont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld gebruikt in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gheert Ruter en zijn vrouw Stijne, een jaarlijkse rente van een goudgulden en een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 25 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat in 1544 de brief is afgelost door Elart Cromme en Johan van Olst, cameraar en rentmeester van 1542. |
232 | 1524 Op Aller Hilligen avont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gezworen gemeenten, voor een som geld die ze gebruikt hebben in de strijd tegen GeIre, verkocht hebben aan Griete de weduwe van Henrick van Weerden, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 5 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: Greete van Werden. |
233 | 1524 Op Aller gelovige zielen dach. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide meenten, voor een som geld die gebruikt is om de door de bisschop aangenomen knechten mee te betalen, verkocht hebben aan meyster Gerrit van Wouw, een jaarlijkse rente van een goudgulden en een oort van een goudgulden. Te betalen op Aller Heiligen en af te lossen met 25 goudguldens. Met beschadigd, stadszegel in groene was. In dorso: Meyster Geert van Wouw. |
234 | 1524 Op aller geloevige zielen dach. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lange Tijmen en zijn vrouw Aleyt, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 5 goudguldens. Zegel afgevallen. In dorso: Lange Tijmen. Afgelost door Elart Crom en Jan van Olst, cameraar en rentmeester van 1542. |
235 | 1524 Aller Zielen. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan van Ommen, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 10 goudguldens. Met fragment van het stadszegel in groene was. Dorso: Afgelost in 1544 door de cameraar van 1542. Get. secr. Corn. Meeussz. |
236 | 1524 Aller Zielen. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide meenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lambert Glauwe, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 10 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
237 | 1524 Aller Zielen. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat ze met consent van beide meenten, van Johan ter Helle onse borger, gekocht hebben, tien Camper lakens die zijn aangewend tot verpleging der ruiters, voor 5 goudguldens en een oort per stuk. Dit wordt betaald op Mey aanstaande. Op papier. Het opgedrukte zegel bijna verdwenen. In dorso: Aantekening over de betaling door Henrick van Steenre en Johan Tonijssz. |
238 | 1524. Aller Zielen. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide meenten, voor een som geld die is aangewend in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick van Cleve en zijn vrouw Lutgart, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 20 goudguldens. Zegel afgevallen. In dorso: De aant. dat de brief is afgelost in 1544 door cameraar en rentmeester van 1542 Elart Crom en Johan van Olst. Getekend door secretaris Cornelis Meeussz. |
239 | 1524 Aller Zielen. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Albert Snoeck en zijn vrouw Greete, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 10 goudguldens. Met besch. stadszegel in groene was. |
240 | 1524 Aller Zielen. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de stryd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Berentsz en zijn vrouw Thonijs, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. |
241 | 1524r Hillighen Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Johan Seysynck en zijn vrouw Greete, een jaarlijkse rente van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Aller Heiligen en af te lossen met 10 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief is afgelost in 1544 door cameraar en rentmeester van 1542 (onleesbaar) en Johan van Olst. |
242 | 1524 Op Sanct Meertensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Peter van Elven en zijn vrouw Catrijne, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder op Sint Maarten en af te lossen met 5 gulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
243 | 1524 Op Sanct Mertensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacob Bolhoren, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. |
Te betalen ieder jaar op Sint Maarten in de winter en af te lossen met 5 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. | |
244 | 1524 Op Sanct Mertensavont Burgemeesters, scheepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Andries Kerstkensz op de Vogelmerct, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sant Merten en af te lossen met 10 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: Andrees opt Warmsmarckt. |
245 | 1524 Sancte Merttensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Gryete Alberts, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. |
246 | 1524 Op Sanct Martensavont in de wynter. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Engbert van Tweenhuysen en zijn vrouw Alijt, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. |
247 | 1524 Op Sanct Merttensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Kerstken de weduwe van Wolter Kremer, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
248 | 1524 Op Sanct Mertensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Willem Schoemaker en zijn vrouw Gheertken, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. In dorso: Item desen bref heft mij Hattem verkoft vor Batkens kynt. |
249 | 1524 Op Sanct Martensavont in de wynter. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick Luyder en zijn vrouw Fie, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudgulden. Zegel afgevallen. In dorso: Henrick Luder. Afgelost in 1542. |
250 | 1524 Op Sanct Martensavont in de Wynter. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Lamme Henricx, een jaarlijkse rente van een oort van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudgulden. Met fragment van het stadszegel in groene was. |
251 | 1524 Op Sanct Mertensavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Femme Vette, een jaar- |
lijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudgulden. Met fragment van het stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief is afgelost op 27.10.1544 door de cameraar en rentmeester van 1542. |
|
252 | 1524 Op Sanct Mertensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gezworen gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Swane op de Vogelmerct, een jaarlrkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudguldens. Zegel afgevallen. In dorso: Swane opt Marck. |
253 | 1524 Op Sanct Mertensavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gezworen gemeenten, voor een som gold die zij gebruikt hebben in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Jacob Peterssz en zijn vrouw Mechtelt, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Maarten en af te lossen met 5 goudguldens. Zegel afgevallen. In dorso: Mechtelt ten Apelen. |
254 | 1525 Op den avont Petri ad Cathedram Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Nenne Roede onze burger en zijn vrouw Nijse, een jaarlijkse rente van een oort van een goudgulden. Te betalen ieder jaar op Petri ad Cathedram en af te lossen met 5 goudgulden. Met gaaf stadszegel in groene was. |
255 | 1525 Sanct Ambrosiusdach Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die gebruikt is in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Wyllem Rippertssz en zijn vrouw Catherijne, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden. Te betalen ieder jaar op Sint Ambrosius en af te lossen met 10 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
256 | 1525 Op Meyavont. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som geld die zij hebben uitgegeven “in de lasten en noeden van de stadt”, verkocht hebben aan Henrick Wynkensz en zijn vrouw Gheese, een jaarlijkse rente van 20 goudguldens. Te betalen ieder jaar op meye. Als onderpand stelt de stad Den Engmar met al zijn toebehoren, zoals het nu door Johan Geerlichssz gebruikt wordt, zodat bij niet tijdige betaling Henrick Wynkensz de pacht van dit erf van Johan Geerlichssz mag invorderen. De rente is af te lossen met 320 goudguldens. Met stadszegel in groene was. In dorso: De brief is in 1530 afgelost door cameraar Jan van der Vecht. Getekend door secr. Johan van Breda. |
257 | 1525 Op de avont Sanct Wyllebrordi Episcopi. Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som geld die zij hebben uitgegeven in de strijd tegen Gelre, verkocht hebben aan Henrick Kuenretorff en zijn vrouw Greete, een jaarlijkse rente van l$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen op Sint Willebrord en af te lossen met 30 goudgulden. Met fragment van het stadszegel in groene was. In dorso: De brief is afgelost aan Henrick Kunreturff in 1570, door Gheert van Endoven en Jacob Claessz, cameraar en rentmeester van 1566. |
258 | 1526 september 11 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat meyster Volcker van Urck en zijn zusters Ffemme en Alijdt van Urck (met als mombers Lubbert van Hattem en Jacob Hoppenbrouwer) bekend hebben dat wijlen hun oldevader Geert Arentsz in 1521 onder zijn eigen zegel aan wijlen Ffie Vemers een jaarlijkse rente van 10 heren ponden uit de stads Essch gaande, verkocht heeft. Deze rente die een deel is van de rente van 25 heren ponden die G. op pasen ieder jaar ontving van de stad, behoort nu aan Jacob Dodensz en zijn vrouw Ffemme. Hiermee is de brief van wijlen Geert Arentsz dood en nietig verklaard. Het stadszegel is afgevallen. |
259 | 1526 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld die gebruikt is tot “inlossinge der vlecken Genemuyden, Rechteren, Ensschede ende Laegen”, verkocht hebben aan meyster Gerryt van Wouw clockengieter, onze burger, een jaarlijkse rente van 37$\frac{1}{2}$ goudgulden. Te betalen ieder jaar op Mey en af te lossen met 750 goudgulden. Bij niet tijdige betaling van de rente mag de pacht van de erven van de vier eilanders op het Hoelken worden opgeeist. Het stadszegel afgevallen. In dorso: Op 31.5.1535 is door de cameraars 100 goudgulden betaald aan Mette Bonge (met als mombers Lambert Glauwe en Bernt van Reess), op haar helft van deze brief. Coram, Jan Glauwe en Dirrick t Boecop. |
260 | 1528 juni 27 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die is uitgegeven “aen de schepen van oerloege tegen de Gelresschen”, verkocht hebben aan Henrick Wynkenss en zijn vrouw Geese, een jaarlijkse rente van 20 goudguldens. Te betalen ieder jaar in de Heilige dagen van Pinxteren en af te lossen met 16 penningen voor een penning van de rente of 320 goudguldens. Bij niet tijdige betaling mag de rente worden gevorderd uit het eerste slag van Snatenrijs, van de meijer die dat in pacht heeft. Met stadszegel in groene was. |
261 | 1529 april 22 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij aan Alijdt en Jacob Stoffreegens, gezusters, een lijfrente van 8 heren ponden per jaar verkocht hebben, verschijnende ieder jaar op Sanct Georgensdag. De koopsom heeft de stad gebruikt om een jaarlijkse rente van 4 goudgulden die meyster Berent Hanegreve ten laste van de stad had, af te lossen. Met fragment van het stadszegel. |
262 | 1531 oktober 6 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat wijlen Gert van Hengelen in 1524 tot onderhoud van de ruiters en knechten in hun dienst te Zwolle liggende een bedrag van 300 goudguldens had voorgeschoten. Hiervoor geven zij zijn erfgenamen de E. Jan Wolffz en Willen van Hengelen, een jaarlijkse rente van 15 goudgulden, te betalen ieder jaar op 6 oktober. De rente is aflosbaar met 300 goudgulden. Zegel afgevallen. (Reg. van Charters en bescheiden nr. 1841) |
263 | 1537 januari 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die zij gebruikt hebben tot betaling van de knechten die in het land liggen en tot verlichting van de arme huislieden, verkocht hebben aan Warner |
Van Vorden en zijn vrouw Bije, een jaarlijkse rente van 5 goudgulden. Te betalen ieder jaar binnen de octavo van de Hilliger Drier Coningen en af te lossen met 100 goudgulden. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
|
263a | 1572 oktober 25 (transfix met 263) Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor de waren die hij in dit jaar 1572 aan de stad in haar nood heeft geleverd, opdragen aan Henrick Van Santen en zijn vrouw Barbara, een jaarlijkse rente van 24$\frac{1}{2}$ goudgulden, verschijnende op Michaelis 1575 voor de eerste keer. Bij niet tijdige betaling mag Henrick de rente invorderen uit de pacht van het eerste slag van de Cruijshoop. De rente is aflosbaar met 408 goudguldens, 9 stuivers brabants en 5 plakken. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat 20.5.1620 deze rente is gereduceerd van 5 naar 4 gulden. Getekend door secr. H. van Hoochstraten. Voor de goede betaling van deze brief wordt bedankt op 10.4.1643. |
263b | 1580 maart 9 Henrick de Wolffs van Westenroede heer van Poteghem etc. en Egbert ten Bussch, schepenen in Kampen, oorkonden dat Bije van Steenderen de weduwe van Warner van Vorden (met de E. Warner van Vorden als momber) de in R nr 263 genoemde rente aan haar neve Henryck van der Koerbeke heeft gegeven. Met gave zegels van de beide schepenen. (Ch. en besch. nr. DCCCXLII (waarin de datum verkeerd is vermeld) |
263c | 1587 juni 13 Abel Hilbrantz en Wolter van der Hoeve, schepenen in Kampen oorkonden dat Henrick van der Kuerbeke en zijn vrouw Johanna Trompers, de in R nr 263b genoemde rente (10 heren ponden op Octava Trium Regum) heeft verkocht aan mr Gerrit Jacobsz en zijn vrouw Heriette. Met zegel van Abel Hilbrants (gaaf) en van Wolter van der Hoeve (beschadigd) |
263d | 1598 november 27 Reiner Gansneb genant Tengnegel en Steven van Rutenburch, schepenen in Kampen oorkonden dat mr Gerryt Jacobsz en zijn vrouw Heriette de in R nr 263c genoemde rente verkocht hebben aan Jan Jansz Slachter en zijn vrouw Mette Bene. Met de zegels van de beide schepenen. |
263e | 1630 mei 28 Albart Jansen Hoff en Arendt Slooth schepenen in Kampen oorkonden dat Marrigen Jans de weduwe van Hans Rijckwijn (met Henrick van Hoochstraten als momber) de in R nr 263 d genoemde rente heeft verkocht aan de E. Johan Louwsen en zijn vrouw Aeltgen Peters. Gisbert Hermensz en Marten Jansz als mombers van verkoopsters dochter stemmen hiermee in. Met zegel van Albart Jansen Hoff (beschadigd) en Arendt Slooth. (gaaf) |
263f | 1632 november 19 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij aan de E. Johan Louwsen mederaadsvriend en zijn vrouw, verkocht hebben een jaarlijkse rente van 36 carolusguldens. Te betalen ieder jaar op 18 december en af te lossen met 600 car. gld. De koopsom is aangewend tot betaling van 600 car. gld aan mr. Willem Hermsz timmerman, voor het maken van de sluis aan de Swartendijck, volgens een obligatie van 18.12.1629. Met het beschadigd stadszegel in groene was. |
263g | 1662 februari 15 Willem Jacobsen Worst en Gerhardt Blanckvoort (loco Johan Eeckholt en Everwijn van Bentheim) schepenen in Kampen, oorkonden dat de heer burgemeester Evert Rijnvis en zijn vrouw Aeffken Jans, aan heer burgemeester Heyman Vreese an zijn vrouw Margareta Engberts, de volgende renten verkopen. 1° De helft van een rente van 408 goudgulden (R nr 263a) 2° De helft van een rente van 600 carolus gulden (R nr. 263f) 3° De helft van een rente van 100 goudgulden (R nr 263) Met beschadigde zegels van de beide schepenen. |
264 | 1537 op Meyavont Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gezworen gemeenten, voor een som geld die zij in 1526 hebben uitgegeven tot inlossing van de vlecken Genemuden, Rechteren, Ensschede en Laghe, destijds aan meyster Gheryt van Wouw klockengieter zaliger, een jaarlijkse rente hebben verkocht van 37$\frac{1}{2}$ goudgulden. Op verzoek van zijn nagelaten kinderen is de brief in tweeen gesplitst en de oude brief gecancelcerd. Dit is de eerste brief, te weten op Mette Bonga de dochter van meyster Geert voornoemd. Van de hoofdsom is aan haar uitbetaald 100 goudgulden terwijl zij voor het resterende deel dat haar toekomt, een jaarlijkse rente van 13$\frac{1}{2}$ goudgulden zal hebben. Te betalen ieder jaar op Meye en af te lossen met 20 penningen voor een penning van de rente. Bij niet tijdige betaling mag Mette de rente uitpanden aan de pacht van de vier eylanden opt Hoelken. Zegel afgevallen. In dorso: De aantekening dat van deze 13$\frac{1}{2}$ goudgulden de Heilige Kruismemorie een deel heeft. Actum 20.2.1546 coram, Tijmen van de Vene en Johan van Menslagen. Met een andere hand “Berent Slachter” Afgelost 21.6.1660, getekend door secr. R. van Breda. (Charters en besch. nr DCCCXLIII) |
265 | 1555 september 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gezworen gemeenten, voor een som geld, die zij ten behoeve van zijne majesteit de keizer, op hypotheek hebben uitgekeerd, verkocht hebben aan juffer Stijntken Winters, een jaarlijkse rente van 12 goudguldens. Te betalen ieder jaar op Lamberti en af te lossen met 200 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief in 1569 door de cameraar en rentmeester van 1566 t.w. Geert van Endoven en Jacob Claesz, is afgelost aan de E. Herman ter Barchorst, Jorgen van Haersolte, Goedtsfrunt ten Indyck en Claes Wycherlinck. |
266 | 1555 september 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, verkocht hebben aan Rotger Willemsz en zijn vrouw Geertken, een jaarlijkse rente van 36 goudgulden, gaande uit het soevende slach van den Cruijshoep. Te betalen ieder jaar op Lamberti en af te lossen met 600 goudguldens. Het geld is aan de keizer uitgekeerd onder hypotheek op alle keizerlijke domeinen in deze landen. Met beschadigd stadszegel in groene was. |
267 | 1555 september 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld, die zij ten behoeve van de keizer op hypotheek hebben uitgekeerd, verkocht hebben aan Jacob Claesz en Peter van Wiringen als memoriemeesters van de Onze Lieve Vrouwenmemorie, een jaarlijkse rente van 12 goudgulden, verschijnende op Lamberti. Af te lossen met 200 goudg. Zegel afgevallen. |
In dorso: De aantekening dat in 1563 de brief is ingelost door de burgemeesters Claes Igerman en Evert van den Vene aan de memoriemeesters Ffrans Vos en Gijsbert van Bronckhorst. | |
268 | 1555 september 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gezworen gemeenten, aan heer Henrick van Culenburch prior van de Sonnenberch, ten behoeve van het convent, verkocht hebben, een jaarlijkse rente van 15 goudguldens, gaande uit Den Esch bij Soeveningen. Te betalen ieder jaar op Lamberti en af te lossen met 250 goudguldens. Het geld van de koopsom is uitgekeerd ten behoeve van de keizer onder hypotheek op alle keizerlijke goederen in deze landen. Met beschadigd, stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief in 1568 is ingelost aan de prior op den Sonnenberch door de cameraar en rentmeester van 1566 t.w. Gheert van Endoven en Jacob Claessz. (Ch. en besch. nr. CM) |
269 | 1555 september 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die zij ten behoeve van de keizer, onder hypotheek, hebben uitgekeerd, verkocht hebben aan juffer Alijdt van Tweenhuysen, een jaarlijkse rente van 9 goudguldens. Te betalen ieder jaar op Lamberti en af te lossen met 150 goudguldens. Met besch. stadszegel in groene was. |
270 | 1555 oktober 15 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, verkocht hebben aan heer Herman Hermansz priester, als procurator van “de kleyner memorie der dagelicxe vesper in Sanct Niclaeskercke”, tot behoef der memorie, een jaarlijkse rente van 16$\frac{1}{2}$ goudgulden, gaande uit het vijfde slag van de Cruyshoep. Te betalen ieder jaar op Sanct Gallendag en af te lossen met 275 goudguldens. Het geld van de koopsom is uitgekeerd tot behoef van de keizer, onder hypotheek op alle keizerlijke goederen in deze landen. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief in 1569 is afgelost aan heer Dirck Neeffken als procurator van genoemde memorie, door cameraar en rentmeester van 1566 t.w. Gheert van Endoven en Jacob Claessz. (Charters en besch. nr. CMII) |
271 | 1556 januari 14 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som geld die ten behoeve van de keizer op speciale hypotheek is uitgekeerd, verkocht hebben aan heer Dirck Neeffken als collator van de Schildersvergadering, ten behoeve van deze vergadering, een jaarlijkse rente van 6 goudguldens, verschijnende op Sint Ponciaensdag. Met besch. stadszegel in groene was. (Ch. en besch. nr. CMIII) |
272 | 1556 januari 21 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gezworen gemeenten, voor een som geld die op speciale hypotheek ten behoeve van de keizer is uitgekeerd, verkocht hebben aan hun mederaadsvriend Egbert ten Bussch en zijn vrouw juffer Johanna, een jaarlijkse rente van 6 goudguldens, gaande uit Mandemakersweert en verschijnende op Sanct Agnietendag. Af te lossen met 100 goudguldens. Met het stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief op 30.12.1567 is afgelost aan Gerbert ten Busch, door de cameraar en rentmeester van 1566, t.w. Gheert van Endoven en Jacob Claessz. |
273 | 1556 januari 21 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gezworen gemeenten, voor een som geld die op speciale hypotheek is uitgekeerd ten behoeve van de keizer, verkocht hebben aan Jonge Reyner en zijn vrouw Barbara, een jaarlijkse rente van 12 goudguldens, gaande uit het eerste slag van de Cruyshoep. De rente is aflosbaar met 200 goudguldens. Met het stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief aan Jonge Reynar is afgelost op 16.9.1568 door cameraar en rentmeester Gheert van Endoven en Jacob Claessz. |
274 | 1556 januari 21 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som geld, die op speciale hypotheek ten behoeve van de keizer is uitgekeerd, verkocht hebben aan meister Willem Ringelburch, een jaarlijkse rente van 6 goudguldens, gaande uit den Rudenhoop. Te betalen ieder jaar op Sint Agnietendag en af te lossen met 100 goudguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief op 9.12.1567 is afgelost aan de erfgenamen van wijlen mr. Wilhelm Ringelborch door cameraar en rentmeester van 1566 t.w. Geert van Endoven en Jacob Claesz. |
275 | 1556 februari 21 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide meenten, voor een som geld die op speciale hypotheek ten behoeve van de keizer is uitgekeerd, verkocht hebben aan Berent Ottinck, Henrick van Cleve en Anthonys Glauwe als memoriemeesters van de Heilige Kruismemorie, een jaarlijkse rente van 12 goudguldens, gaande uit het eerste slag van de Cruyshoep. Te betalen ieder jaar op Sanck Peter ad Cathedram en af te lossen met 200 goudguldens. Zegel afgevallen. In dorso: De aantekening dat de brief op 21.6.1569 is afgelost aan Gheert Dubboltsz als memoriemeesters door cameraar en rentmeester van 1566 t.w. Geert van Endoven en Jacob Claesz. |
276 | 1562 februari 11 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide meenten, verkocht hebben aan Arent Heymenssz en zijn vrouw Gesse, een jaarlijkse rente van 18 goudguldens. Te betalen ieder jaar op Onzer Lieve Vrouwen Lichtmisdag en af te lossen met 300 goudguldens. De koopsom heeft de stad gebruikt om de erentveste Johan van Tekenborch te betalen vanwege een verzegeling die de drie steden in voortijden gedaan hebben aan de welgeboren graaf Claes van Tekenborch. Met het stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat de brief op 9.1.1570 is afgelost door cameraar en rentmeester van 1566 Gheert van Endoven en Jacob Claessz. |
277 | 1562 februari 11 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, verkocht hebben aan Berent Ottynck en Geert Hoijer als kerkmeesters van het Heilige Geest Gasthuis, een jaarlijkse rente van 24 goudgulden, verschijnende op de Hillige Drie Koeningenavent en af te lossen met 400 goudgulden. Het geld van de koopsom kwam van de 400 carelsguldens die wijlen Hanss Knoeckert bij testament aan het gasthuis had geschonken, aangevuld door de kerkmeesters met geld van de Heilige Geest. De stad heeft de koopsom gebruikt tot betaling van de erentveste Johan van Tekenborch vanwege een verzegeling door de drie steden in voortijden aan graag Claes van Tekenborch gedaan. Met het stadszegel in groene was. |
In dorso: De aantekening dat de brief is afgelost in oktober 1570 aan Gheert Hoijer als kerkmeester, door cameraar en rentmeester van 1566 t.w. Geert van Endoven en Jacob Claessz. | |
278 | 1571 september 24 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gezworen gemeenten, verkocht hebben aan de E. Arent Heymanssz ter Elburch, een jaarlijkse rente van 24 goudguldens, verschijnende op Exaltationis Crucis en af te lossen met 400 goudguldens. De stad heeft het geld van de koopsom uitgekeerd aan de heren capitein en lieutenant van de Spaanse ruiters die te Kampen in garnizoen liggen. Met fragment van het stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat alle rente boven de 5 ten 100 bij resolutie van raad en meente zijn gereduceerd tot 5 ten 100. Bovengenoemde rente is daarom verminderd tot 40 heren ponden per jaar. 11.8.1619, getekend door secr. J. Maler. (Charters en bescheiden nr. CMLIX) |
278a | 1602 april 29 (transfix met 278) Alardt Clandt en Johan Cloecke, schepenen in Kampen, oorkonden dat Maria Glauwe de weduwe van Henrick Cuynreturff (met als haar momber haar broer Jacob Glauwe) de in R nr 278 genoemde rente heeft verkocht aan de E. Steven van Ruytenburch en Berent van Haltenen als mombers van de kinderen van wijlen Henrick van Wilsen en juffer Anna ter Bruggen. Met de zegels van Alardt Clandt (beschadigd) en Johan Cloecke. |
279 | 1573 februari 20 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, verkocht hebben aan Berent Aertssz en zijn vrouw Trijne, een jaarlijkse rente van 6 philipsguldens (van 25 stuivers per stuk), waarvan de eerste rente zal verschijnen op Pasen 1576, gaande uit het eerste slag van de Cruyshoop. Deze rente die is af te lossen met 100 philipsguldens, is aan Berent Aertssz opgedragen voor vlees dat hij in 1572 en begin 1573 heeft geleverd ten behoeve van vrijheer Van Polwyler, de overste van zijne koninklijke majesteit. Met beschadigd stadszegel. In dorso: De aantekening dat deze rente volgens resolutie van raad en meente, is gereduceerd tot 8 heren ponden en 13 stuiver. Getekend door secr. H. van Hoochstraten. Afgelost 21.6.1660, get. door secr. R. van Breda. (Ch. en besch. nr. CMLXIX) |
280 | 1576 januari 11 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van bei de gemeenten, voor een bedrag van 500 goudguldens, tot nut der stad gebruikt, verkocht hebben aan mr. Claes Lingen, een jaarlijkse rente van 30 goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Ieder jaar te betalen op Sanct Ponciaendag en af te lossen met 500 goudgulden. Met stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat bovengenoemde rente volgens resolutie van raad, en meente is gereduceerd tot 50 heren ponden per jaar. Actum 19.5.1619, get. door secr. H. van Hoochstraten. Op 16.10.1643 afgelost aan Egbert Maler (vanwege zijn moeder) en aan zijn zwager Willem Jeersen. |
280a | 1592 november 30 (transfix met 280) Reiner Gansneb genant Tengnegel en Johan Witten, schepenen in Kampen, oorkonden dat Dirrick van der Beeck en zijn vrouw Elyzabeth Luesse, de in R nr 280 genoemde rente hebben verkocht aan de E. Lubbert Ulgher en zijn vrouw Fenne Egberts. Met zegel van R. Gansneb gnt Tengnegel (besch.) en van Johan Witten. |
280b | 1599 juni 2 (transfix met nr 280) Wolter van der Hoeve en Engbert Claessz, schepenen in Kampen, oorkonden dat Dirck Dubbits (als gevolmachtigde van Lubbert Ulgher en zijn vrouw Judith Egberts-volmacht te Zwolle 31.5.1599), de in R nr 280a genoemde rente, heeft verkocht aan Tyman ter Lijnden. Met de zegels van Wolter van der Hoeve en Engbert Claes. (beschadigd) (Ch. en besch. nr. CMLXXXVII) |
281 | 1576 augustus 27 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gezworen gemeenten, voor een som van 100 goudguldens die zij tot nut der stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan Gerrith van Onna en zijn vrouw Anna, een jaarlijkse rente van 6 goudguldens en 7 stuivers, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens, verschijnende op Sanct Joannis onthoeffdinge. Af te lossen met 100 goudguldens. Met stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat bij resolutie van raad en meente deze rente is gereduceerd tot 10 heren ponden. Actum 14.5.1619. Get. door secr. H. van Hoochstraten. |
282 | 1577 april 1 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som van 550 goudguldens die zij hebben gebruikt tot nut van de stad, verkocht hebben aan de erentfeste en hoochgeleerde Robert van der Beeck, con. maj. raedt in Overijssel en rentmeester generael van Salland en zijn vrouw joffer Anna Stellincks, een jaarlijkse rente van 34 goudguldens en 10$\frac{1}{2}$ stuiver brabants, verschijnende op 30 maart en gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. De brief is aflosbaar met 550 goudguldens. Zegel afgevallen. (Charters en bescheiden nr. CMXCI) |
283 | 1578 januari 1 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som van 32 goudguldens die zij tot nut van de stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan Jonghe Dirck en zijn vrouw Henrickghen, een jaarlijkse rente van 2 goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. De verschijndag is 1 januari en de rente is aflosbaar met 32 goudguldens. Zegel afgevallen In dorso: De aantekening dat 1 heren pond is afgelost op 11.4.1592 door cameraar en rentmeester van 1591 Reiner Gansneb genant Tengnegel en Jacob Hanssz. De resterende 3 heren ponden zijn afgelost op 19.6.1592 door cameraars Jacob Vene en Jacob Maler en de rentmeesters Johan Joosten en Albert Hartsuycker. |
284 | 1578 juni 4 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 250 carelsguldens (á 20 stuivers brabants), welke zij tot nut der stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Hubert Wolterssz en zijn vrouw Stijne Alberts, een jaarlijkse rente van 15 carelsguldens en 12$\frac{1}{2}$ stuiver, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Te betalen ieder jaar op Sanct Bonifaes en af te lossen met 250 carelsguldens. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat volgens resolutie van raad en meente deze rente is gereduceerd tot 17 heren ponden en 12 stuiver. Actum 21.5.1619, get. door secr. H. van Hoochstraten. (Charters en bescheiden nr CMXCVI) |
284a | 1579 januari 17 (transfix met 284) Henrick de Wolffs van Westenrode, heer van Poteghen, Eerbrugge, etc. en Bartolt Luloffs, schepenen in Kampen, oorkonden dat Hubert Woltersz en zijn vrouw Stijne Allerts, de in R nr 284 genoemde rente hebben verkocht aan Auke Baers. Met fragment van het zegel van Henrick de Wolffs en beschadigd zegel van Bartolt Luloffs. |
284b | 1628 januari 14 (transfix met nr 284) Reyner Gansneb genant Tengnegel en Reyner Jansen, schepenen in Kampen, oorkonden dat Jan ten Toorn en zijn vrouw Claesken Jans, de in R nr 284a genoemde rente hebben verkocht aan de E. Egbert ten Bussch en zijn vrouw juffer Bertha Cuinreturffs. Met zegels van Reiner Gansn. gnt Tengnegel(beschadigd) en van Reyner Jansen. |
285 | 1578 Sanct Agnietendach Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan Lambert Baers en zijn vrouw Evertken, een jaarlijkse rente van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
286 | 1578 januari 22 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut der stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Peter Goegesen goltsmit en zijn vrouw Anna, een jaarlijkse rente van een goudgulden gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
287 | 1573 januari 29 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Anne Jacobsz de weduwe van Jacop Jansz, een jaarlijkse rente van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. In dorso: Ick Anna Jacops wedewe van salghe Jacopt Jansen beken dat ick dit Hendrickt Ghersen vercoft hebbe. |
288 | 1578 februari 8 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 32 goudguldens die zij tot nut van de stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan joffer Johanna Brants de weduwe van Coert Geismers, een jaarlijkse rente van 2 goudguldens, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
289 | 1578 februari 19 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Lijsbert de weduwe van Egtert ten Apel, een jaarlijkse rente van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
290 | 1578 Op Sanct Peter ad Cathedram Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 12 goudgulden die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Gerrit Gerritsen en zijn vrouw Margrete, een jaarlijkse rente van 3 oort van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
291 | 1573 februari 26 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gezworen gemeenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan Jorgen Engbertsz en zijn vrouw Anne, een jaarlijkse rente van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. In dorso: Is to boecke gestelt. |
292 | 1578 februari 26 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 32 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Reyner Reynersz anders Jonge Reyner genoemd en zijn vrouw Aeltgen, een jaarlijkse rente van 2 goudguldens, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. In dorso: De aantekening dat aan Jonge Reyner 18 goudguldens min een st. betaald zijn door Conraidt van der Vecht en Bartolt van Wilsem als cameraar en rentmeester van 1570. Deze brief is ingelost door Geert van Endoven als cameraar van 1573, met 14 goudgulden en een stuiver. |
293 | 1578 maart 5 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Alidt de weduwe van Wolff Schinckel, een jaarlijkse rente van een goudgulden uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
294 | 1578 maart 5 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben gebruikt, verkocht hebben aan mr Peter hoofsmit en zijn vrouw Merricghen, een jaarlijkse rente van een goudgulden uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
295 | 1578 maart 5 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 12 gulden die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan de erfgenamen van wijlen Claes Igerman, een jaarlijkse rente van drie oort van een goudgulden uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. Charter zwaar beschadigd. |
296 | 1578 maart 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zo met consent van de beide gemeenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben gebruikt, verkocht hebben aan Gese de weduwe van Hans Wendelinck, een jaarlijkse rente van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
297 | 1578 maart 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 8 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Gerrit Martensz backer en zijn vrouw Bette, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
298 | 1578 maart 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som van 32 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Coert Jacopsz metzeler, een jaarlijkse rente van 2 goudguldens uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
299 | 1578 maart 12 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som van 12 goudgulden, verkocht hebben aan Gijsbert Schomaker en zijn vrouw Nele, een jaarlijkse rente van 3 oort van een goudgulden uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eyland. Zegel afgevallen. |
300 | 1578 maart 25 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som van 12 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan mr Claes ten Over en zijn vrouw Jacopghen, een jaarlijkse rente van 3 oort van een een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. In dorso: Is to boecke gestelt. |
301 | 1578 maart 28 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 16 goudguldens, die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Merricghen Rolofs de weduwe van Geert Vene, een jaarlijkse rente van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. In dorso: is afgelost ende toe boecke gestelt. |
302 | 1578 april 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 8 goudguldens die zij tot nut van de stad hebben uitgegeven, verkocht hebben aan Albert Jacopsz en zijn vrouw Cathrijne, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. In dorso: De aantekening dat op 19.4.1581 deze brief door Albert Jacobsz en zijn vrouw is verkocht aan Peter Willemsz en zijn vrouw Marrijken. Getekend door de verkoper en door secretaris Reyner Jacobsz. |
303 | 1578 april 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som van 16 goudguldens die zij tot nut van de stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan Jan Willemsz up Calveneckenwech en zijn vrouw Geertghen, een jaarlijkse rente van een goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eyland. Zegel afgevallen. |
304 | 1578 april 16 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide meenten, voor een som van 8 goudguldens die zij tot nut van de stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan Marten Dircksz en zijn vrouw Albertghen, een jaarlijkse rente van een halve goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen, |
304a | 1589 oktober 14 (transfix met 304) Mr Abel Hilbrantz en Johan de Wolffs, schepenen in Kampen, oorkonden dat Willem Tellevoirne en zijn vrouw Janneken Vrese, de in R nr 304 genoemde rente heeft verkocht aan Henryck Blaeuwe en zijn vrouw Wibbe. Zegels afgevallen. |
305 | 1578 april 23 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 20 goudguldens die zij tot nut van de stad gebruikt hebben, verkocht hebben aan joffer Mechtelt en joffer Wysse Waenincx gezusters, een jaarlijkse rente van anderhalve goudgulden, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Zegel afgevallen. |
306 | 1578 juli 30 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, voor een som van 50 keysersguldens (á 20 stuivers brabants) verkocht hebben aan joffer Lumme Kroesers, een jaarlijkse rente van 3 keysersguldens en 2$\frac{1}{2}$ stuivers, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. Met stadszegel in groene was. |
In dorso: De aantekening dat deze rente bij res. van raad en meente is gereduceerd tot 3 heren ponden en 8 stuivers, getekend 21.5.1619 door secr. H. van Hoochstraten. Deze brief is door Steenberch, cameraar van 1628, afgclost aan Jr Joest van Ruitenburch. Actum 6.9.1630, get. door secr. J. Hoff. |
|
307 | 1579 maart 26 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, verkocht hebben aan Egbert ten Bussche, een jaarlijkse rente van 12 stuivers en 9 placken, welke rente is af te lossen met 15 heren ponden. Deze rente is aan Egbert opgedragen, volgens een overeenkomst met de gezworen gemeenten, voor de onkosten die zijn moeder had gemaakt in 1571, tot onderhoud van de Spaanse ruiters die in Kampen in garnizoen lagen. Zegel afgevallen. |
308 | 1579 maart 26 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, verkocht hebben aan hun mederaads-vriend Geert Jansz Frese en zijn vrouw Aeltgen Rotgers, een jaarlijkse rente van 5 heren ponden, 8 stuivers en een $\frac{1}{2}$ plack. Deze rente is hen opgedragen voor het geld dat Geert Jansz, wijlen Jonge Reyner en Andries ten Indyck in 1571 hebben uitgegeven voor de in garnizoen liggende Spaanse ruiters. De rente is aflosbaar met 92 heren ponden en 13 stuivers. Zegels afgevallen. In dorso: 2$\frac{1}{2}$ goudgulden en 8 stuivers op 26 maart. |
308a | 1589 oktober 14 (transfix met 308) Mr Abel Hilbrantz en Johan de Wolffs, schepenen in Kampen, oorkonden dat Willen Tellevoirne en zijn vrouw Janneken Vrese, de in R nr 308 genoemde rente hebben verkocht aan Henrick Blaeuwe en zijn vrouw Wibbe. Zegels afgevallen. |
309 | 1579 maart 28 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van beide gemeenten, verkocht hebben aan Dirck Jansz Brouwer en zijn vrouw Henricghen, een jaarlijkse rente van een heren pond en drie placken. Deze rente is hen opgedragen voor onkosten die zij gemaakt hebben tijdens de legering van de Spaanse ruiters in het jaar 1571. Af te lossen met 16 heren ponden en 13 stuivers brabants. Zegel afgevallen. In dorso: Is affgelosset ende inde ligger uthgedaen. |
310 | 1579 maart 26 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de beide gemeenten, verkocht hebben een jaarlijkse rente van 2 heren ponden, 2 stuivers en 10 placken, aan Wilhem Jansz en zijn vrouw Merricghen, voor de gelden die zij hebben uitgegeven tijdens het verblijf van de Spaanse ruiters in Kampen. De rente is af te lossen met 36 heren ponden en 71 stuivers. Zegel afgevallen. |
311 | 1580 oktober 5 Burgemeesters, schepenen en raden bekennen dat zij van Johan Doernickz gekocht hebben, 2760 pond buskruid voor 46$\frac{1}{2}$ carelsgulden per 100 pond. In totaal voor 1283 gulden en 10 stuivers. Voor dit bedrag, dat op Joannis te midsomer in 1581 moet worden betaald, staan de eigendommen van de stad en haar inwoners borg. Stadszegel afgevallen. In dorso: De aantekening dat op 17.8.1581 door de cameraar Henrick Voirne, tot aflossing, 300 keysersguldens á 20 stuiver zijn betaald aan Dirck Cornelysz. Getekend door secr. Claes van Urck. Op 5.12.1581 heeft rentmeester Jurrien van Ingen (683$\frac{1}{2}$?) daalder á 30 stuivers betaald. Getekend door secr. Kystemaker. |
312 | 1583 januari 11 Burgemeesters, schepenen en raden bekennen dat bij het afsluiten van de boeken van wijlen de cameraar Johan toe Boecop, gebleken is dat de stad hem nog geld schuldig was. Dit geld zal de stad aan Johans erfgenamen betalen in twee gedeelten, namelijk in 1583 het eerste deel en in 1584 het tweede deel en wel uit de inkomsten van het inbranden der in de Broeken geslagen koeien. Zegel afgevallen. (Charters en bescheiden MIX) |
313 | 1584 december 7 Engbert Claess en Geert Vrese, schepenen in Kampen oorkonden dat Johan Ryczen met zijn vrouw Ave Reynars, Jacob Coertzen met zijn vrouw Geertruidt en Warner Corneliss alis Coepsz, verkocht hebben aan Claes Corneliss met zijn vrouw Henrickgen, een jaarlijkse rente van 20 goudguldens, verschijnende op Martini, gaande uit de stedelijke eigendommen, welke willen Claes Coepss heeft toebehoord. Met het fragment van het zegel van Geert Vrese, het andere zegel afgevallen. (Transfix waarvan de bijbehorende pricipaalbrief is verdwenen.) |
314 | 1585 september 4 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 400 goudguldens, verkocht hebben aan Willem Jansz Bave en zijn vrouw Alydt, een jaarlijkse rente van 25 goudguldens, verschijnende op Nativitatis Mariae, gaande uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eylant. De kopers mogen bij niet tijdige betaling deze rente inhouden op de pacht over de twee laatste jaren van de pachttijd van het erve. “De Hoghe Welle”, waar zij nu op wonen, te weten over de jaren 1593 en 1594. Zegel afgevallen. In dorso: De aantekeningen dat op 11.2.1594 door de cam. en rentmrs Wulff Henricksz, Roloff Lambertsz, Evert van Hardenberch en Pouwel Droochscherer (1593), de helft is afgelost. Op 4.3.1594 is door cam. en rentmrs (van 1594) Albert Hartsuecker, Jacob Vene, Reiner Haninck en Christopher Henricksz, de andere helft afgelost. Getekend door secr. Reiner Jacobsz. |
315 | 1589 oktober 14 Abel Hilbrantz en Johan de Wolffs, schepenen in Kampen oorkonden dat Willem Tellevoirne en zijn vrouw Janneken Vrese, aan Henryck Blaeuwe en zijn vrouw Wibbe, een jaarlijkse rente van een goudgulden hebben verkocht. Deze rente waarvan de verschijndag 26 maart is, gaat uit Soeveningen, Snatenrijs en de Hoeltgens op het Eyland. Schepenzegels afgevallen. (Transfix waarvan de bijbehorende principaalbrief is verdwenen. |
316 | 1590 juni 26 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, aan Joan Lubbertsz piloeth opdragen, een jaarlijkse rente van 10$\frac{1}{2}$ stuiver als vergoeding voor de drie roeden land buiten de Hagenpoort die afgegraven zijn en eigendom waren van genoemde Joan Lubbertsz. De rente, waarvan de verschijndag is op 26 juni, kan worden afgelost met 6 goudguldens. Stadszegel afgevallen. |
317 | 1604 mei 2 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij voor een som geld, met consent van de gezworen gemeente gebruikt om renten van schulden af te lossen die zijn aangegaan na de arrestatie van de personen en goederen van Kamper burgers, verkocht hebben aan Andrees Helmichs en Gijsbert Dircksz als mombers van de zoon van wijlen Geert Cleysz, een jaarlijkse rente van 18 goudgulden en 21 stuivers, te betalen op Mey. Af te lossen met 300 goudgulden. Met het stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat volgens resolutie van raad en ge- |
zworen gemeente, deze rente is gereduceerd tot 30 heren ponden. 27.5.1619, getekend door secr. J. Maler. Op 20.10.1662 heeft Getrud Backers deze brief verkocht aarde E. Heiman Vrese, burgemeester van Kampen en ontvanger van het land van Vollenhove. |
|
317a | 1607 mei 15. (transfix met 317) Peter Henricksz Moeck en Mr Abel Hillebrandtz (in plaats van Engbert Claesz) schepenen in Kampen, oorkonden dat Cornelijs Sijmonsz, Egbert Jansz, Henrick Cornelijsz, Buyck Albertsz en Andries Henricksz, mede voor hun vrouwen, als erfgenamen van wijlen Tijmen Geertsz, verkocht hebben aan de E. Engbert Claesz en zijn vrouw Margretha Gerrijts, de in R nr 317 genoemde rente. Met beschadigd zegel van Peter H. Moeck en fragment van het zegel van Abel Hillebrandtz. |
318 | 1604 september 7 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som geld die zij gebruikt hebben om renten van schulden die zijn aangegaan na de arrestatie van Kamper burgers en hun goederen, af te lossen, verkocht hebben aan de E. Mr Reyner Jacobsz secretaris en zijn vrouw joffer Aleyda ter Lijnden en aan Tijmen ter Lijnden haar broer, een jaarlijkse rente van 37$\frac{1}{2}$ goudgulden, verschijnende op Nativitatis Mariae. Af te lossen met 600 goudguldens. Met het stadszegel in groene was. In dorso: Volgens resolutie van raad en meente gereduceerd tot 60 heren ponden per jaar. Get. 14.5.1619 door secr. H. van Hoochstraten. |
319 | 1604 september 7 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 200 goudguldens, die zij gebruikt hebben om renten van schulden aangegaan na de arrestatie van Kamper burgers en hun goederen, af te lossen, verkocht hebben aan Janneken de weduwe van Henrick Claesz, een jaarlijkse rente van 12$\frac{1}{2}$ goudgulden, verschijnende op Nativitatis Mariae. Zegel afgevallen. In dorso: Volgens resolutie van raad en meente gereduceerd tot 20 heren ponden per jaar. 14.5.1619, get. door secr. H. van Hoochstraten. Op 29.12.1670 afgelost aan mij met 200 goudgulden. Getekend door Severijn Hoemaker. (Ch. en besch. nr. 3406) |
319a | 1610 september 3 (transfix met 319) Rolof Lambertsz en Christopher Henricksz schepenen in Kampen, oorkonden dat Reyner Thijmensz en zijn vrouw Truide Henricks, en Willem Dercksz en zijn vrouw Lubbe Henricks, als erfenamen van Janneken de weduwe van Henrick Claesen, verkocht hebben aan Hans Mulert en zijn vrouw Vrouwken Sasse, de in nr 319 genoemde rente. Met fragmenten van de zegel van de schepenen in groene was. |
319b | 1663 april 7 Louwe Janssen en Daniel van Santen, schepenen in Kampen, oorkonden dat Meintien Wolffs weduwe Sasse (geass. met secr. A. Hoff), verkocht heeft aan de weledele Severijn Hoemaecker en zijn vrouw juffer Aleida van Ingen, de in R nr 319a genoemde rente. Met beschadigde zegels van de schepenen in groene was. |
320 | 1605 november 7 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 357 goudguldens en 4 stuivers, uitgegeven om renten van schulden die zijn aangegaan na de arrestatie van Kamper burgers en hun goederen, af te lossen, verkocht hebben aan de E. Roelof Lambertsz en Claes Engbertsz als mombers van de kinderen van Herman Goessensz, |
te weten Aeltgen, Goessen, Dubbelt en Greetgen Hermans, een jaarlijkse rente van 22 goudguldens en 9 stuivers, verschijnende op Martini. Met het stadszegel in groene was. (Ch. en besch. 3410) In dorso: De aantekening dat van deze brief Aeltien Herms (Del ?) het vierde deel heeft. (Van Herman Goessensz Backer) De aantekening dat op 10.1.1627 Gheetijen Herms het in haar bezit zijnde drie/vierde deel van deze brief heeft verkocht aan haar bestevader. De aantekening dat Ghretijen Herms de huisvrouw van Gijesbertus van Egeren deze brief is toegevallen uit haar bestevaders erfenis. Zij heeft de brief verkocht. Dese brief can men finden op bladt van renten lasten, 13 fo. Geertruit Backers bekent dat zij deze brief heeft verkocht aan Heiman Vriese, burgemeester van Kampen en ontvanger van het land van Vollenhove. (357 goudguldens of 500 carelsguldens) Getekend te Kampen 20.10.1667 door Getrut Backers. Mede getekend door Everwijn van Bentheim. |
|
321 | 1605 maart 15 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 100 goudguldens die zij gebruikt hebben om renten van schulden die zijn aangegaan na de arrestatie van Kamper burgers en hun goederen, af te lossen, verkocht hebben aan de E Engbert Claes mederaadslid en Albert Hartsoecker als mombers van Lubbert Hermansz, een jaarlikse rente van 6 goudguldens en 7 stuivers, verschijnende op Midvasten. Zegel afgevallen. In dorso: Afgelost op 1.4.1661 aan Evert Maurits. Getekend door Evert Mauresen. (Ch. en besch. nr. 3416) |
322 | 1605 september 22 Reyner Gansneb Tengnagel en Peter Henricksz Moeck, schepenen in Kampen, oorkonden dat Roeloffgen Jans de weduwe van Dirck Evertsen Smith (geass. met E. Henrick van der Vecht lic. in de beide rechten), tevens Lambert Henricksz (mede voor zijn beide zwagers Bitter Dircksen en Herman Willemsz en hun vrouwen), verkopen aan Bette Michiels de weduwe van Michiel Lennartsz, een huis te Kampen in de Nijestrate, tussen de erven van koopster en Gerrijt Backer, strekkende achter tot aan Bartolt Thonijsz erf. Met fragment van het zegel van Peter H. Moeck. Het andere afgevallen. (Ch. en besch. 3421) |
323 | 1605 juli 29 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 800 goudguldens, die zij gebruikt hebben om renten van schulden aangegaan na de arrestatie van Kamper burgers en hun goederen, af te lossen, verkocht hebben aan joffer Judith van Tweenhuysen de weduwe van Egbert ten Busch, een jaarlijkse rente van 50 goudgulden, verschijnende op 1 aug. Met stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat deze rente volgens resolutie van raad en meente is gereduceerd tot 80 heren ponden. Getekend 21.5.1619 door secr. H. van Hoochstraten. (Ch. en besch. nr 3425) |
324 | 1605 november 7 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 84 goudguldens, die zij gebruikt hebben om renten van schulden aangegaan wegens arrestatie van Kamper burgers en hun goederen, af te lossen, verkocht hebben aan Mette Henricks, een jaarliJkse rente van 5 goudguldens en 7 stuivers, verschijnende op Martini. Met gaaf stadszegel in groene was. In dorso: De aantekening dat deze rente volgens resolutie van raad en meente is gereduceerd tot 8 heren ponden en 5 stuivers. get. 19.5.1619 door secr. H. van Hoochstraten. (Ch. en besch. nr. 3431) |
324a | 1666 augustus 2 (transfix met 324) Ëverwijn van Bentheim J.U.Dr. en Wilhelm de Voocht, schepenen in Kampen, oorkonden dat Rodolph Hoolboom J.U.Dr als gemachtigde van burgemeester Nicolaes ter Berchorst (volmacht te Vollenhove 1.8.1666) aan burgemeester en ontvanger Heiman Vriese en zijn vrouw, de in R nr 324 genoemde rente verkocht heeft. Met gave zegels van de schepenen. |
325 | 1622 maart 1 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 820 carels guldens die zij gebruikt hebben om schulden gemaakt vanwege de arrestatie van Kamper burgers en hun goederen, af te lossen, verkocht hebben aan Wolff Henricksz een jaarlijkse rente van 42 carelsguldens, verschijnende op 20 december. Met besch. stadszegel. |
325a | 1634 september 3 (transfix met 325) Arent van Ruytenburch en Reyner Gansneb genaamd Tengnagel, schepenen in Kampen, oorkonden dat Engelbert van Duyren de in R nr 325 genoemde rente, heeft verkocht aan joncker Egbert ten Busch en zijn vrouw joffer Betta Cuynderturff. Met de zegels van de schepenen in groene was. |
326 | 1626 juli 9 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij met consent van de gezworen gemeente, voor een som van 1000 carelsguldens die zij hebben gebruikt tot reparatie en opbouw van de Buytenkerkstoren, verkocht hebben aan Derck Boelens, een jaarlijkse rente van 50 carelsguldens, verscijnende op 9 juli. Met beschadigd stadszegel in groene was. In dorso: Aan mij betaald door camenaar Rijnvisch (loco Reyner Henricksz) en rentmeester Johan Thijmens Veene als administateurs van de stads ecclesiastique goederen en daarmee is deze brief aan de eccles. kamer getransporteerd. Getekend door Arent Arentsen. Mede get. door secr. van Breda. |
327 | 1650 februari 18 Ernst van der Cuerbeecke en Johan Wijntgens, schepenen in Kampen oorkonden dat Mette van der Hoeve aan de E. Dirck Henrix Vreese en de E. Johan Gansneb genaamd Tengnagel als stads eccles. cameners, ten profijte van de geestelijke kamer, verkocht heeft een kapitaal van 90 carels guldens (die per jaar 4 carelsguldens en 9 st. en 12 penningen rente geven) De principaalbrief is zoekgeraakt maar zal als hij wordt teruggevonden, door verkoopster worden overgeleverd. Met de zegels van de schepenen in groene was. |
328 | 1692 november 7 Burgemeesters, schepenen en raden doen weten dat zij ingevolge hun eigen resolutie in dato 7.11.1692 genomen, voor een bedrag van 600 carelsguldens, aan hen voldaan door wijlen Nicolaas van Wijringen, overdragen aan de erfgenamen van Nicolaas van Wijringen en zijn vrouw Geertruydt Eeckholts, een jaarlijkse rente van 30 carelsguldens, verschijnende op 7 november. Als onderpand staan de geestelpke goederen. Met opgedrult stadszegel. Getekend door secr. Nuis. |
329 | 1707 april 14 Burgemeesters, schepenen en raden oorkonden dat zij volgens hun eigen resolutie in dato 18.8.1706, voor een som geld die zij ten dienste van de stad hebben gebruikt, verkocht hebben aan Egbert van der Brinck een lijfrente van 100 carelsguldens per jaar, ten lijve van Gerrit van der Brinck oud 51 jaar, waarvan de moeder is Jannetijn Drees. Met opgedrukt stadszegel. Gedrukt, namen en data met de pen ingevuld. Ondertekend door secr. van Tengberden J.U.Dr. |
Aeltsz, Johan X Alijdt, 202
Aertsz, Berent X Trijne, 279
,Herman, 124
,Johan, 114, 130
,Jan, bootsgeselle, 166
Arentsen, Arent, 326
Arntsz(Aetentsz), Geert, 11a, 65, 258
Aerntsz, Gise X Bette, 208, 224
Arentsz, Herman, 145
Aerntsz, Rycolt X Heylken, 147
van Aken, Armgard, 3
,Foyse, 3
ten Acker, Gheert X Stijne, 195
Albertsz, Buyck, 317a
,Geert, 90
,Greyte, 245
,Luytken, 90
,Marten, 226f
,Stijne, 284, 284a
Alferdinck, Roelof X Hi1gunt, 167
van Amerongen, Jacob X Agnese, l, 2
,Mechtelt, 1, 2
van Amsterdam, Ulfart, 65
Andreesz, X Katrijne, 53
ten Apel, Egbert X Lijsbeth, 289
ten Apelen, Mechtelt, 253
van Assendorp, Herman, 87
Baers, Auke, 284a
,Evert X Auke, 226b
,Henrick X Nese, 79
,Lambert X Evertken, 285
Backer, Borchart, 14
,Engbert, 36
,Geertruid, 317, 320
,Gerryt, 322
,Grete Borchartsz, 14
,Henrick, 36
,Henrick X Blijde, 179
,Herman X Grete, 162
,Herman Goessensz, 320
,Tielman X Alijt, 149
Backster, Hadewich, 16
,Lijsbeth Hermen, 157
ter Barchorst, Herman, 265
,Gaspar, schepen van Campen, 226e
,zie Berchorst.
Batken, 248
Bave, Willem Jansz X Alijdt, 314
v.d. Beeck, Dirrick, 280a
,Robert rentmeester van Salland, 282
Bene, Nette, 263d
v. Bentheim, Everwijn, 320, schepen van Kampen, 263g, 324a
Beernts, Elsgen, 160
Beernt, Zwarte, 141
Beertsz, Johan, 127
Berentsz, Geert, 227
,Johan X Thonys, 240
,Willem X Stijne, 186
Berckhorst, Herman, 23
ter Berchorst, Nicolaas, 324a
Berchorst, Hermen X Griete, 107
Blaeuwe, Henryck X Wibbe, 304a, 308a, 315
Blanckvoort, Gerhardt, sch.v. K. 263g
Blatt, Jacques Willemsz, 226a
Boeck, mr. Hans, 118
toe Boecop, Dirck, 95
,Dirck, sch.v. K. 200, 259
,Egbert, 83
,Johan, 312
Boelens, Derck, 326
Bolhoren, Jacob, 243
,Luytgen, 114
Bolck, Aloff X Mariken, 115
v. Bolten, Johan, 53, 83, 114
v. Bommel, Jan, 131
Bonga, Mette, 259, 264
Borchartsz, Gheert X Jutte, 86
,Geert, cameraar, 16, 196, 210
,Geert, sch.v. K. 69, 84, 115, 117, 118, 200, 226a
,Griete, 97
Borh, Hessel Hermansz X Anneke, 226e
Borst, Jan, 72
Boss, Johan, 122
Brant, Alert, 21
,Heiman, secr. 16, 73, 166, 222
,Johanna, 288
,mr Reyner, 7, 21
,Willem, kerkmr. van St. Kath. 24
van Breda, Johan, secr. vanaf nr.29
,Rutger, sch.v. K. 226f
,Rutger, secr. 264, 279, 326
van der Brinck, Egbert, 329
,Gerrit, 329
Brinckman, Engbert, 190
v. Bronckhorst, Gijsbert, mem.mr. o.l.vr. memorie, 267
Brouwer, Arnt, 200
,Bernt, 116
,Dirck Jansz X Henricghen, 309
,Jacob Jansz X Beerte, 175
,Louwe, 227
,Reyner X Rixe, 116
,Zweer, 155
ter Bruggen, Anna, 278a
Bruynsz, Jan X Peter, 135
Budel, mr Otto, 28, 63
Buest, Henrick, priester 11a, 12
Bullyken, Dirrick, X Geertruidt, 138
Bulck, Alof, 115
Buschhof, Herman, 15
v.d. Bussche, Bartholomeus Heyzeker, 210
ten Bussche, Egbert, 307
,Egbert, cameraar, 38
,Egbert sch.v. K. 20b, 226a, 263b
,Egbert, raadslid X Johanna, 272
,Egbert X Betta, 325a
,Egbert X Judith, 323
ten Bussche, Engbert, 284b
,Gerbert, 272
,Gerbrant X Fije, 109
Buter, Geert, 105
,Geert, rentmr, 165
van Dam, Henryck, 87
Del, Aeltien Herms, 320
van Delden, Jan, 223
,Sweer, 60
van Delen, Claes X Alijt, 171
Dercksz, Willem X Lubbe, 319a
Dirck, Jonghe X Henrickghen, 283
Dircksz, Bitter, 322
,Gijsbert, 317
,Henrick X Geertruit, 115
,Coen X Foysse, 181
,Coen, men.mr.
o.l.vr. memorie, 18
,Marten X Albertghen, 304
van Diepholt, Henrick X Alijt, 110
,Henrick de jonge, 118, 163
Dodensz, Agge, 140
,Jacob, 73, X Femme, 258
,Claes, raadslid X
Lijsbeth, 226, 226a
,Claes sch.v. K. 227
Doernicksz, Johan, 311
Drees, Jannetje, 329
Droechscheer, Beerte, 10ter
,Pouwel rentmr, 314
Dubbeltsz, Dubbelt secr, 38
,Gheert mem.mr. H.Kr. memorie, 275
,G.secr. 199
Dubbits, Dirck, 280b
v. Duyren, Engelbert, 325a
v. Eden, Willem, 143
v. Eems, Geert X Alijt, 224
Eeckholt, Geertruydt, 328
,Johan sch.v. K., 263g
Egberts, Fenne, 280a
,Judith, 280b
v. Egeren, Gijsbertus, 320
v. Elven, Peter X Catrijne, 242
,Peter, cameraar, 165
,Peter, sch.v. K., 151
v. Endoven, Geert, cameraar en sch.
18, 93, 216, 224, 225, 227a, 257, 265
268, 270, 272-277, 292.
Engbertsz, Jorgen X Anna, 291
,Claes, 320
van Ens, Tijmen Claesz X Lijsbeth, 156
Entkens, Bartolt, 61
Evertsz, Geert, 93
,Jan, de olde, 118
,Johan, 226
Gabbensz, Jan, 98
Gansneb gnt Tengnagel, Johan, 327
Gansn. gnt Tengn., Reyner, schepen
en cameraar, 263d, 280a, 283, 284b,
322, 325a
Geerlichsz, Geert te Bronop, 155
,Greete, 180
,Johan, 256
Geertsz, Aefgen, 42
,Hendrick, 287
,Herman X Golde, 6
,mr. Johan priester, 217a
,Jan X Geertruidt, 313
,Jan copersleger X Ghiele, 196
,Tijemen, 317a
Geye , Dirck, sch.v. K., 206
,Jan X Geertruyt, 38
,Conraet, 166
,Tijman, 39
Geismers, Coert X Johanna Brant, 288
v. Genemuden, Lubbert, 144
Gerbrantz, Alijdt, 184
,mr Henrick, 103
van Gerner, Geerte, 227a
Gerritsz, Gerrit X Margrete, 290
,Jan X Hylle, 134
,mr Jan, 217
,Claes, 223
,Margaretha, 317a
Gijsen, Claes, 194
Glaesmaker, Gheert, 34
Glauwe, Anders, 229
,Anthonys, mem.mr. H.K.mem., 275
,mr.Geert, cameraar, 68, 78, 107,
130, 140, 153, 165, 166.
,Jacob, 278a
,Johan Jacobsz, 229a
,Johan, 229
,Jan sch.v. K., 10bis, 259
,Lambert, 236, 259
,Maria, 278a
,Sijmon, 8a, 21
,Sijmon X Lumme, 5, 13, 23
,Sijmon Jansz, sch.v. K., 9a, llc
,Thonis, kerkmr. St.Kath., 24
Goegesen, Peter, goltsmit X Anna, 286
Goessensz, Herman, 320
Goetschalck, mr. zwager van Geert van Ingen, 81
Goykensz, Willem X Kathrijne, 194
De goltsmit, Alpher, 200
van Goor, Grete, 226f
Gruyters, Heyle, 32
v.Haersolte, Jorgen, 265
Haghen, mr. Herman, raad v.d. bisschop
v. Utrecht, 26
Hake, Gijse X Ludewich, 185
v. Halderen, heer Geert Willemsz, 22
v. Halteren, Berent, 278a
Hanegreve, Andries, 23, 124
,mr Berent, 44, 261
Haninck, Reiner, rentmr., 314
Hansz, Jacob, rentmr., 283
v. Hardenberch, Cele, 132
,Engbert, 82
,Evert, rentmr., 314
Hare, Herman, 150
Hartsuicker, Albert, 321
Hartsuicker, Albert, rentmr, came-
raar, 283, 314
v. Hasselt, Geert, 151
,Henrick, 91
,Johan, 75, 114
,Peter Geertsz, 154
v. Hattem, Alijt, 62
,Goessen, domheer te
Utrecht, 62
,Lubbert, 258
,Lubbert X Mette, 62
,Lubbert, cameraar, 16
,mr Ludolf, 62
Haverman, Reyner, 164
Hebelens, Luytgen, 71
Heymensz, Arent X Gesse, 276
,Arent, ter Elburch, 278
Heynensz, Claes X Mette, 182
Heyzeker, Bartholomeus, 210
Heyssacker, Bartholomeus, 227a
ter Helle, Johan, 237
Helmichs, Andrees, 317
v. Hengelen, Geert, 262
,Geert X. Alijdt, l58,
203, 214
,Willem, 11b, 262
v. Hengwerden, Geert X Alijdt, 9
Henricksz, Andries, 317a
,Borchart, 97
,Borchart X Alijt, 41
,Christopher, rentmr.
en sch.v. K., 314, 319a
,Griete, 153
,Jan, 136, 145
,Jutte, 25
,Lambert, 322
,Lamme, 250
,Lubbe, 319a
,Mette, 324
,Reyner, cameraar, 326
,Truide, 319a
,Wolff, 325
,Wolff, cameraar, 314
Herman3sz, Aeltgen, 320
,Dirck X Ghese, 199
,Dubbelt, 320
,Geert X Hadewich, 16
,Gerrit secr.24, 144, 155
159, 200, 206, 62
,Gisbert, 263e
,Goessen, 320
Herman, Golde de wed.van., l64
Hermansz, Greetgen, 320
,heman, priester, 270
,Johan, mem.mr. o.l.vr.
memorie, 18
,Johan, rentmr., 210
,Lubbert, 321
,Willem, mr., 263f
Hillebrantsz, Abel, sch.v. K., 263c,
304a, 308a, 315, 317a
Hoefsmit, Peter X Merricghen, 294
Hoemaeker, Severijn, 319, 319b
Hoff, Albert Jansz, sch.v. K., 263e
,Henrick X Griete, 72
,Henrick, secr., 80
,Jacob, 72, 217, secr., 306
Hoyer, Geert, kerkmr. H. Geest, 277
,Gijsbert, 93
ten Holte, Johan X Fija, 125, 230
v. Holten, Aernt raadsman v. Bremen X
Elsebe, 215
v. Holtsende, Dirck X Aleydt, 8a, 82
,Jacob, 60
Hoolboom, Rodolph, 324a
,Thijs, 91, 144
v. Hoochstraten, Henrick, secr., 226b en
verder.
Hoppenbrouwer, Jacob, 258
,Jacob, kerkmr. St. Kath.
24, rentmr., 73
v.d. Horst, Egbert X Wyllem, 20
op ter Horst, Engbert X Wyllem, 226
van Hoven, Ghijse, 214
ten Hove, Jan, 149, 200, X Evese, 117
van der Hoeve, Mette, 327
,Wolter, sch.v. K., 263c, 280b
Huginck, Oedtbert X Alijt, 165
Huyer, Beernt, 51
Igermans, Anneken, 226e
Ygerman, Claes X Wendele, 226a
,Claes, 295, bmr 267
Igerman, Lubbe de wed. van, 187
Ymber, Gheert, 57
ten Indyck, Andries, 308
,mr. Godtschalck, sch.v. K.
l0bis a
,Goedtsfrunt, 265
van Ingen, Aleida, 319b
,Geert, 44, X Johanna, 81
,Geert, wijnheer, 23, 24
,Jochum, 85, rentmr., 165
,Jurrien, rentmr., 311
,Lumme, 21
,Pylgrum X Claus, 85
v. Ysselmuden, Ernst, sch.v. K., 229a
,Geert, cameraar, 73
,Henrick X Margarete, 76
,Henrick, raadslid, 11b,
Jacobsz, Albert X Cathrijne, 302
,Anna, 287
,mr Gerrit X Heriette, 263c, 263d.
,Henrick, 223
,Claes X Gese, 177
,Coert metzeler, 298
,mr Reyner secr. X Aleijda, 9b,
11d, 318
,mr Reyner secr., 302, 314
,Rijckman, 115
Jacob, mr barbier X Johanneken, 226c
Jansz, Anthonis X Marriken, 229a
,Arent, 136
,Egbert, 317a
,Geert, 127, 308
Jansz, Goert X Clare, 50
,Jacop X Anna, 287
,Jacob barbier X Janneke, 226d
,Jasper X Barbara, 105
,Jasper, cameraar en sch.v.
K. 10bis, 84, 102, 103, 117, 118, 200
,Catalina, 226f, 226g
,Claes, 22
,Claesken, 284b
,Louwe sch.v. K., 319b
,Marrigen, 263e
,Marten, 263e
,Reyner sch.v. K., 284b
,Roelofgen, 322
,Saris kerkmr. St.Geertr. en
St. Kath., 226h
,Theuss X Trude, l0bis
,Thoenys X Alijt, 77
,Wilhem X Merricghen, 310
van Jausse gesegt van Masting,
Franchoese, 11c, 9a
Jeersen, Willem, 280
Jellis, Johan bmr van Zwolle, 226f
Jonge Jan, Claes, 143
Joncker, Willem X Vrouken, 146, 218
Joosten, Johan sch.v. K., 226e, 283
Keysers, Alijdt, 136
v. Kell, Andries, 214, X Egbert 174
Kell, Griete, 55
Kerckhof, Dirck X Griete, 108
,Michiel, 41
Kerstkensz, Andries, 123
,Andries op de Vogelmarkt, 244
Ketelboeter, Kempe, 52
Kynckel, Coert raad van Bremen,
(211, 212
Kystemaker, Hermen, 16, 150,
rentmr., 210
Kystemaker, secr., 311
Claes dr., Beertken, 22
Claesz, Engbert, 317a, 321
,Engbert, sch.v. K., 280b,
313, 317a
,Geerloch, 91
,Henrick X Janneken, 319, 319a
,Jacob mem.mr. o.l.vr. memorie,
267, rentmr., 18, 93, 216,
224, 225, 227a, 257, 265, 268,
270, 272, 273-277.
Clant, Alart sch.v. K., 278a
Cleye, Jacob, 128, 128a
Cleysz, Geert, 317
Klinckenberch, Goesen, 82
Klenckenborch, Jacob, 68
v. Cleve, Henrick, 97
,Henrick raad van Bremen
X Lucke, 213
,Henrick X Lutgart, 238
van Cleve, Henrick mem.mr.
H. Kruismem., 275
Cloecke, Johan sch.v. K., 9b, 11d, 278a
Knippenberch, Johan, 125
Knoeckert, Hans, 277
Coepsz, Claes, 29, 30, 60, 78,
83, 101, 153, 313
Corffs, Claes, 157
Cornelysz, Dirck, 311
,Henryck, 317a
,Jan, 82
,Claes X Henrickje, 313
,Cornelys, 82
,Warner alias Coepsz, 313
Corvemaker, Wijnken, 136
Kreynck, Geert rentmeester, 68, 78, 83,
107, 130, 140, 153, 165, 166
Cremer, Gijsbert, 194
,Henryck, 45, 83
,Peter X Marrijken, 189
,Wolter X Kerstken, 247
Kroeser, Engbert, 83
,Henrick X Katrijne, 83
,Claes sch.v. K., 84, rentmr., 210
,Lumme, 306
Cromme, Elart rentmr, 92, 231, 234, 238,
51, sch.v. K., 151, 200
,Johan X Katrijne, 57
Kruse, Ernst, 46
,Herman sch.v. K., 20b
,Johan 59, bmr 202
,Claas, 39, 46 sch.v. K., 93
,Lodewych X Griete, 45
uuter Cuynre, Gerbrant, schout op Ens, 134
Cuinreturf, Bertha, 284b
,Betta, 325a
,Henrick cameraar, 62, 83, 165
,Henrick, 105, 226a, X
Grete, 257, 206
,Henrick X Maria, 278a
v.d. Cuerbeecke, Ernst sch.v. K., 327
,Henryck X Johanna, 263b, 263c
v. Culenburch, Henrick, prior v.d.
Sonnenberch, 268
,heer Cornelis, 227
Cupers, Maryeken, 190
Kuper, Symon X Susanna, 100
Lambertsz, Johan X Henricka, 99
,Roelof cameraar, 314
,Roelof, 320, sch.v. K., 319a
v. Leeuwen, Gijsbert wijnheer 23, 24
,Gijsbert X Alijdt, 78, 217, 217a
Leffers, Griete, 131
Lennartsz, Michiel X Bette, 322
Lentinck, Alijd, 8
,Bartolt X Lubbe, 191
,Henrick X Marie, 101
,Henrick, 226
,Nijse, 226
,Stijne, 18
Lingen, mr Claes, 280
ter Linden, Aleyda, 9b, 11d, 318
,Tyman, 280b, 318
v. Lochum, Geert X Geertruit, 111
Lochems, Geertruit, 226h
Loeze, Geert X Jutte, 70
,Geert, sch.v. K. en cameraar
10bis a, 73, 84, 115,
150, 152, 160, 164
,Maurits kerkmr. St Kath., 24
Louwsen, Johan, 263f, X Aeltgen
263e, sch.v. K.226g
Lubbertsz, Dirck, 223
,Joan piloeth, 316
,Peter X Hille, 48sch.
v.K., 152, bmr 202
Luder(Luyder), Henrick X Fie, 249
Luesse, Elyzabeth, 280a
Luloffs, Bartolt sch.v. K., 284a
Maesz, Heyman, rentmr., 196
,Crien, 65
,Maes X Femme, 58
Maler, Egbert, 280
,Henrick, 38, 199
,schipper Henrick, 127
,Jacob cameraar 283
,J. secr., 278, 317
,Cornelis, 196
,Swaentgen, 227a
Mertensz, Gerrit backer X Bette 297
van Masting, 9a, llc
v.d. Maten, Elisabeth, 3
Mathijsz, Henrick, 27
,Jacop X Elsgen, 207
Maurits, Evert, 321
Meeuwsz, Cornelis secr., 235, 238
Melisz, Egbert, 55
Melis, Griete, 55
v. Menslagen, Johan, 166,
sch.van K., 264
van Meppen, Jan, 75
Michiels, Bette, 322
de Mylde, Arent X Gheese, 169
v. Moerss, Lubbert, 137
Momme, Henrick, 105
Moock, Peter Henricksz sch.v. K., 317a, 322
Morre, Geert sch.v. K., 150
,Willen X Margriet, 64
Mouwersz, Geert X Alijt, 121
,Johan X Alijt, 170
,Claes X Fije, 152
Mulert, Hans X Vrouken, 319a
Mulartsz, Johan raad v.d. bissch.
van Utrecht, 26
v. Mullem, Joachim, 45, 51, 68, 107,
130, 151, 166
Mulre, Peter, 71
v. Munster, Roelof, 214
Munter, Valentijn, 83
Nannen, Herman, 85
Nawen, Jan, 88
Neefken, heer Dirck, 270, 271
,Jacob X Barbara, l0bis,
l0bis a, 172
v. Neerden, Bartolt, 198
,Thonys X Mechtelt, 52
v. Nuys, Peter, 39, 91, 158
Nuys, secr., 328
v.Olst, Johan, 229, 229a, rentmr., 51, 92,
231, 234, 238, 241
,Lijsbeth non in Zwartewater, 40
v. Ommen, Johan, 235
v. Onna, Gerrith X Anna, 281
Opreider, Dirck X Hadewich, 178
Opreders, Swaene, 209
v. Ottenstein, Berent Beerntsz, 113
Ottinck, Berent mem.mr. H.K.mem., 275
kerkmr. H. Geest, 277
ten Over, Claes X Jacopjen, 300
Pael, Henrick, 225, X Matthe, 4
,Herman, 137
,Rolof, 225, rentmr., 73
v. Packbergen, Willem, 167
Pannert, Pilgrum X Mette, 92
Paters, Huege, 55
Peters, Aeltgen, 263e
,Elisabeth, 10bis a
,Geertghen, 135
,Geertruidt, 226g
Petersz, Jacob X Mechtelt, 253
Peters, Conne, 18
Pigge, Arent X Alijt, 66
Pijls, Armgart, 10ter
v. Polwijler, vrijheer, 279
Post, Steven, 99
Pottebacker, Jan, 206
,Cornelis X Bave, 96
,Nele, 29, 158
Potters, Aleydt, 10bis
Prior, Berent, 99
Ram, Everhardt, sch.v. K. 226h
v. Reess, Bernt, 259
Reyners, Armgart in het Buitenconvent, 10
Reyners, Ave, 313
Reyner, schipper meester, 222
Reyner, Jonge, 38, 292, 308, X Barbara
20b, 273
Reynersz, Reyner anders genoemd Jonge
Reyner X Aeltgen, 292
Richter, Andries, richter in Wesel, 226h
Richter, Sofia, 226h
op die Riet, Jutte, 35
Rijke, Belie, 137
Rijczen, Johan X Ave, 313
v. Rijckborch, Peter Johansz X Konne, 18
Rijckwijn, Hans X Marrigen.263e
Rycoltszoen, Gheert van der Elborch, 126
Ringelburch, Willem, 274
Ringenborch, Gheert X Hille, 201
Rijnvis, Evert bmr X Aeffken, 263g
Rijnvisch, cameraar, 32
Rijstertsz, Louwe brouwer, 227
Rippertsz, Wyllen X Catharijne,
255
Robertz, Griete, 142
v. Roederloe, Berent X Alijdt, 74
,Johan, 47
Roeper, Johan sch.v. K., 9a, 11c
Roeden, Alijt, 75
Rode, Herman, 75
Rodere, Hessel, 103
Roede, Nenne X Nijse, 254
Rolofs, Merricghen, 301
Roelofsz, Tijman X Lijsbeth, 159
Rotgers, Aeltgen, 308
v. Ruytenburch, Arent sch.v.
,K., 325a
,Joest, 306
,Steven, 278a, sch.
v. K., 9b, 11d, 263d
Ruter, Gheert X Stijne, 231
Rutgers, Gheert X Stijne, 88
Rutger, de diener, 50
v. Santen, Daniël sch.v. K., 319b
,Henrick X Barbara,
263a
Sarissen, Johan, 226e, 226f, 226g
X Catalina Jans
Sasse, Albert, 93
,Henrick X Mette, 93
,Meintien, 319b
,Vrouken, 319a
Schele, Marijken, 189
van der Schelstraeten, Gerrit
X Geertruit, 226g
Schepeler, Johan sch.v. K., 206
v.d. Schere, Willem, 51, 99
Schinckel, Wolff, 60, 65, 95, 192,
X Alidt, 293
Schoenborch, mr.Johan X Steynolt, 102
Schomaker, Geert X Swane, 119
,Gijsbert X Nele, 299
,Willem X Geertken, 248
Scholten, Beernt X Lijsbeth, 142
Schraege, Henrick, 219
,Joest, 204, 221
,Steven, uit Munster,
204, 219, 220, 221
Scroer, Albert X Griete, 90
Schuemers, Brigitta, 55
Schuemer, Jacob X Brigitte, 206
Schuersack, Albert, scholaster
van St. Marie in Utrecht, 19
,Anne, 17, 19
Schuyrman, Rotger, 29
Schulte, Wyllem, 142
Seylmaker, Albert, 50
Seysinck, Johan X Grete, 241
Sijbrantsz, Ave, 36
ten Zijll, mr Dirck X Bette, 104
Ziell, Jacob, 91
Zijl, Johan X Bette, 26
Siel, Johan X Bette, 49
Sijmonsz, Cornelys, 317a
Slachter, Berent, 264
,Jan Jansz X Mette, 263d
Sleuwert, Geert, 106
Sloyer, Johan, 115
Sloot, Arent sch.v. K., 226g, 263e
Smit, Dirck Evertsz X Roelofgen, 322
,Jacob, 75
,Jacob van Genemuiden X Geertruit, 141
,Luytgen, 79
Snouck, Albert, 41, 99, 160, X Greete 239
Spaens, Femme, 180
Speyert, Symon X Gese, 133
Zoudenbalch, Gheert X Anna, 225
Stachouwer, Aeveken, 88
,Gheert X Katrijne, 161
ten Starte, Lijssebet, 183
ter Stertten, Lambert X Johanna, 139
Steenbergen, Dubbelt, 3
,J., 3
Steenberch, cameraar, 306
v. Steenderen, Fije, 263b
Steenhouwer, Geert, 226
v. Steenre, Henrick 237, X Geertr., 224
Stellinck, Anna, 282
,Heyle, 115
,Johan, 129
,Rijckman, 115
Sticker, Alijnt, 155
,Katharina, 144
,Peter X Geertruyt, 127
Stoffreegens, Alijdt, 261
,Jacoba, 261
v.d. Straten, Jacob X Weyme, 54
Straetken, Dirck X Mette, 173
Struve, Herman X Femme, 176
Zuere, Henrick X Alijdt, 43
,Jan, 118
in de Swaen, Johan X Eefze, 112
Zwartgens, Bernt, 200
Tassemaker, Vrancke, 82
Teemsmakers, Geertke, 113
Theeuwsz, Gheert verver, 168
van Tekenborch, graaf Claas, 276, 277
,Johan, 276, 277
Tellevoirne, Willem X Janneken, 304,
304a, 308a, 315
van Tengberden, secr., 329
uit Texel, Cornelis, 99
Tielmanszoen, Frans, 149
Tijmensz, Hermen, 224
,Jan, 29, 41
Tijmen, lange X Alijt, 234
Thijmensz, Reyner X Truide, 319a
Tymmerman, Herman, 163
ten Toern, Jan X Claesken, 284b
ten Toerne, Cathrijne, 41
v. Tolsende, Peter, 60, X Margriete, 193, 193a
Thonijsz, Bartolt, 322
Thonisz, Johan, 30, 36, rentmr., 38,
54, 76, 196, 210
Thonijssoen, Johan, 52, 70, 96, 215,
237
Topken, Claes, 96
Tripmaker, Dirck, 148
,Geertruit, 148
,Wendelmoet, 197
Trompers, Johanna, 263c
Trumpers, Gheese, 228
v. Tweenhuysen, Alijdt, 269
,Engbert, 56 X
Alijt, 246
,Judith, 323
Ulger, Lubbert, X Fenne 280a,
X Judith 280b
v. Urck, Alijdt, 258
,Femme, 258
,Johan, 20b, 38, 226a
,Claes secr., 311
,Cleys schutmr., 54
,Nicolaas, 20b
,Volcker, mr. 258
,Warner, 130
v. Uterwyck, Beerte, 94
,Johan, 61
,Roederic, 188
v.d. Vecht, Henrick lic., 322
,Herman, 166, X
Lijsebeth, 206
,Johan, 99, 225, X
Grete, 29, cameraar 73,
102, 103, 210, 256, sch.
v. K., 56, 69, 84, 117,
118, 227
,Cathrine, 206
,Coenraid camer., 292
Vemers, Fije, 11a, 11, 258
v.d. Vene, Alphert, 81, 156
,Alphert Evertsz, 84
,Evert X Gheese, 84
,Evert bmr., 267
Veen, Geert Jacobsz sch.v.
K., 226f
,Geert X Merricghen, 301
v.d. Vene, Henrick X Margreta,
67
Vene, Jacob cameraar, 283
v.d. Vene, Johan X Beerte, 94, 23
Vene, Johan Tijmensz rentmr., 326
v.d. Vene, Stine, 33
,Tijman camer., 54, 76, 196
,Tijmen sch.v. K., 29, 264
Verver, Mense X Stijne, 120
Vette, Femme, 251
v. Voerden, Jacob X Elyzabeth
27, 61
v. Vorden, Warner, X Fije, 263, 263b
v. Voerst, Gosen X Lubbe, 150
,Lubbeken, 150
,Tyman X Fije, 151
Voet, Jacob, 60
op de Vogelmarkt, Swane, 252
Volckers, Geertgen, 91
Volmersz, Jan, 200
de Voocht, Willem sch.v. K., 324a
Voorne, Henrick X Armgart, 192
,Henrick cameraar, 311
,Jan X Mette, 192
,Lodowich bmr., 93
Vos, Frans mem.mr. o.l.vr. mem., 267
Vreese, Dirck Henricksz, 327
,Geert sch.v. K., 313
Frese, Geert Jansz raadslid X
Aeltgen, 308
Vriese, Heiman, 320
Vreese, Heymen Willemsen, burgemeester
van Kampen en ontvanger
van Vollenhove, 226h, 317, 324a,
263g, X Margareta Engberts
Vrese, Janneken, 304, 304a, 308a, 315
Vriese, Albert, 94
,Peter, 94
de Vries, Romke, 96
de Vrie, Jan X Beerte, 89
Vrundt, Jan, 97
Waijer, Gheert, 144
Waninck, Mechtelt, 305
,Wysse, 305
Warnersz, Geert, 115
Wendelinck, Hans X Gese, 296
Wenres, Claes, 10ter
v. Werden, Henrick X Griete, 232
Wesselsz, Dirck, 110, 159
v.d. Wetering, Claes, 3
Wijchers, Agatha, 216
Wycher, mr apteker X Anna, 216
Wycherlinck, Claes, 265
Willemsz, Goyken, 194
,Herman, 322
,Jan up Calveneckenwech X
Geertghen, 303
,Peter X Marrijken, 302
,Rotger X Geertje, 266
v. Wilsem, Bartolt rentmr., 292
,Henrick, 96 X Anna 278a
,Tijmen, 69
Wijnkensz, Henrick X Gese, 80, 256, 260
Wijntgens, Johan sch.v. K., 327
v.Wyringen, Nicolaes, 328
,Peter, mem.mr. o.l.vr.
men., 267
v. Wynssum, Bele, 20b
Winter, Berent X Geerloich, 56
Winters, Stijnken, 265
v. Wisch, jonkers, 3, 4
Witte, Ernst X Adrian, 46
Witten, Johan sch.v. K., 280a
Witte, Claes, 46
,Servaes X Nijese, 200
de Wolfs, Henrick heer van Poteghem,
9a, 11c
,Henrick van Westenrode,
heer van Poteghem, Eerbrugge,
etc.229a, 263b, 284a
de Wolfs, Henrica, 9a, 11c
,Johan van Westenrode,
9a, 11c
Wolffz, Johan, 128a, 262, raadslid
11b, sch.v. K., 304a,
308a, 315
,mr Jan, 217
Wolffs, Meintien, 319b
Wonder, Wessel, 118
Woltersz, Hubert X Stijne, 284,
284a
,Johan, 202
,Peter X Aeltgen, 9a, 9b
11c, 11d
Worst, Willen Jacobsen, sch.v. K.,
226h, 263g
v. Wouw, mr. Geert klokkengieter
X Clara, 233, 87, 205, 233,
259, 264.(Gerit)
,Jan, 104, 124, 183
,Willen, 87
REGISTER OP TOPOGRAFISCHE
NAMEN EN ZAKEN.
Beieren, hertog van, 229
Braband, 214
Bremen, 211-213, 215
Deventer, 15
Elburg, 126, 278
Ens, schout van, 93, 134
Enschede, 259, 264
Gelre, de Geldersen, hertog van,
vanaf nr 27
Genemuiden, 26, 141, 259, 264
Hattem, 248
Holland, 214
Kampen, topogr.namen:
Broeck, slag naast den, 203
de Broeken, 312
Brunnepe, 31
Buerhoven, 25
den Engmar, 256
den Esch, 268, stads Esch, 258
Hagenpoort, 316
Haven, opgraven van de, 10, 10bis
Hoelkens, vier eilanders van
259, 264
Hoelkens, 226b, c, 280-306, 314, 315
Horst, 203, slag naast der, 203
Calveneckenwech, 303
de Cruyshoop, eerste slag van,
263a, 273, 275, 279, vijfde slag
van de, 270, zevende slag, 266
Cleyne slag, 203
Mandemakersweerd, 272
Middelslach, 203
de Moryaen, huis de, 30, 36, 70, 96
de Nye muren, 7-11, 13, 14, 16, 18, 20
Nijestrate, 85, 322
de Oort, 30
het Overbroek, 203
Rossenslach, 214
Rudenhoop, 274
Snatenrijs, eerste slag van, 260
Snatenrijs, 226b, c, 280-306, 314, 315
Soeveningen, 226b, c, 268, 280-306, 314,
315
de Swaen, huis, 112
Swartendijck, sluis aan de, 263f
Veenpoirte, 214
Vloethorst, 214
Vogelmarkt, 244, 252
Warmoesmarkt, 244
Welle, erf de Hoghe Welle, 314
Instellingen te Kampen:
Sint Nicolaaskerk, l, 2, 270
Onze Lieve Vrouwenkerk, 224
Buitenkerk, toren van, 326
Heilige Geest Gasthuis, 11a, 277
St. Geertr. en St. Cath. Gasthuis, 226h
St. Cath. Gasthuis, 24
Convent Buiten, 10
Convent van St. Agneten, 37
Convent v.d. reguliere orde te
Brunnepe, 31
Convent van Sancte Michielshuis op
den Oirt, 30
Sonnenberchklooster, 268
de Observanten, 11a.
Heilig Kruismenorie, 264, 275
Onze Lieve Vrouwenmemorie, 18, 267
Kleine memorie van de dagelijkse vesper
in de St. Nicolaaskerk, 270
Schildersvergadering, 271
Huiszittende armen, 193a
Ecclesiastique goederen, 326, 327
Accijnsen en funtionarissen:
Bieraccijns, 32, 35, 45, 104, 105, 107, 124,
151, 166, 183, 192
Brandewijnaccijns, 45, 93, 158
Moltaccijns, 29, 30, 60, 78, 83, 101, 153,
192
Wijnaccijns, 38, 83, 86, 125, 167
Muuraccijns, 25, 224
Muurmeesters, 25
Cijsmeesters, 51
Schutmeesters, 54
Diversen:
Buskruid, salpeter, ijseren cloeten,
204, 311
Camper laken, 237
Koren en rogge voor de armen, 5, 6
Stenen als boete, 71, 200
Inbranden der koeien, 312
Garnizoen(Spaans), 278, 279, 307-310
Gewonde soldaten, 226d
Raadsbeker, 72
Kampen als een v.d. drie steden, 276/7
Geld voor de keizer, 265-275
Geld vanwege de arrestatie van Kamper
burgers, 317-325
Geld om de arme huislieden te
ontlasten, 263.
Lage, 259, 264
Oldenzaal, 27, 28, 210
Poteghen, 9a, 11c, 229a, 263b, 284a
Rechteren, 259, 264
de Rijn, palsgraaf op, 229
Salland, rentmr. van, 282
het Sticht, 3, 4
Zwartewatersklooster, 40
Zwolle, 280b
,ruiters in, 262
Tekenborch, 276, 277
Texel, 99
Utrecht, bisschop van, 26, 230
,elect Henrick van, 229
,kap. v. St. Marie, 19
,domheer te, 62
Vollenhoven, 317, 320, 324a
,ontvanger van, 226h
Wesel, richter van, 226h
Westenrode, 9a, 11c.
Datering door middel van heiligendagen. | |
S. Aegidius | 1 sept. |
S. Agatha virginis et martiris | 5 febr. |
S. Agneta | 21 jan. |
Aller Heiligen | 1 nov. |
Aller zielen | 2 nov. |
S. Ambrosius | 4 april |
O.L.Vr. Assumpcionis | 15 aug. |
S. Bartholomeus | 24 aug. |
Drie koningen | 6 jan. |
Exaltationis Crucis | 14 sept. |
S. Franciscus | 4 okt. |
S. Bonifatius | 2 juni |
S. Gallen | 16 okt. |
S. Georgen | 23 april |
S. Gregorius | 12 maart |
S. Johan in de zomer of nativitatis Johanni (S. Johans geboortedag) |
24 juni |
S. Johans onthoofding | 29 aug. |
S. Jacob | 25 juli |
S. Lambert | 17 sept. |
S. Laurens | 10 aug. |
O.L.Vr. Lichtmis | 2 febr. |
S. Maarten in de winter | 11 nov. |
S. Martini Translationis | 3 juli |
S. Margaretha | 13 juli |
S. Michiel | 23 okt. |
O.L.Vr. Nativitatis | 18 sept. |
S. Petri ad Cathedram | 22 febr. |
S. Petri ad Vincula | 1 aug. |
S.S. Philippi et Jacobi apostoli | 1 mei |
S. Ponciaan | 14 jan. |
S. Stephanus | 26 dec. |
S.S. Tiburtis en Valerianus martelaren | 14 april |
S. Thomas | 21 dec. |
S. Willebrord | 7 nov. |
– Schilder, K. (1981). Repertorium op afgeloste rentebrieven (O.A. Kampen, inv. nrs. 1104-1106)1 [Kampen: s.n.]