Wilsum
Register van Akten van
naamsaanneming
en naamsbehouding,
opgemaakt in december 1811
door burgemeester
Peter Hendrik van Lier
naamsaanneming
en naamsbehouding,
opgemaakt in december 1811
door burgemeester
Peter Hendrik van Lier
Inleiding
Van 1806 tot 1810 was ons land een koninkrijk onder Lodewijk Napoleon, een broer van de Franse keizer Napoleon. Omdat de keizer vond dat zijn broer teveel de belangen van zijn eigen koninkrijk en te weinig de belangen van het Franse keizerrijk diende, zette hij hem af en lijfde ons land in bij zijn eigen rijk. Dat gebeurde op 13 juli 1810.
Vanaf die datum werden de Nederlandse provincies Franse departementen en golden hier de Franse wetten.
De Burgerlijke Stand, in Frankrijk al lang tevoren ingevoerd, werd in de nieuwe departementen ingevoerd op 1 maart 1811.
Vanaf die datum moesten alle geboorten en overlijdens worden aangegeven bij de plaatselijke overheid. Huwelijken moesten ten overstaan van een ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden gesloten. Ook echtscheidingen moesten in overheidsregisters worden genoteerd.
Omdat het administreren van alle persoonlijke gegevens eenvoudiger zou worden als alle mensen een vaste familienaam hadden, werd dat bij decreet van de keizer van 18 augustus 1811 bepaald.
Vanaf die datum kon men een al bestaande familienaam behouden of een nieuwe familienaam aannemen. Daartoe werden Akten van naamsaanneming of naamsbehouding opgemaakt door de plaatselijke overheid. Zij die geen Akte lieten opmaken, en dat waren er heel veel, zouden voortaan worden ingeschreven onder de familienaam waarmee zij algemeen bekend stonden.
Het schijnt dat de Wilsumse burgemeester Peter Hendrik van Lier alle gezinshoofden in zijn gemeente heeft benaderd om voor hem te verschijnen om een dergelijke Akte te laten opmaken. Voor zichzelf liet hij een Akte van naamsbehouding opmaken door zijn locoburgemeester Hendrik van ’t Hul.
Er werden in totaal 83 Akten opgemaakt door gezinshoofden, een tweetal weduwen en enkele voogden. Er worden 241 kinderen met namen genoemd, waaronder een behoorlijk aantal volwassenen. Er van uitgaande dat de meeste van de 83 gezinshoofden ook een partner hadden, komen we op een totaal van 407 personen. Enkelen van hen woonden niet in de gemeente Wilsum, zodat we op ongeveer 400 mensen komen die in 1811 in Wilsum woonden.
Kijken we in het aardrijkskundig woordenboek van A.J. van der Aa, dat in 1849 is verschenen, dan zien we dat er toen in de gemeente Wilsum 93 huizen stonden, die bewoond werden door 440 inwoners. Rekenen we de aanwas van de bevolking sinds 1811 mee, dan mogen we ook aan de hand van dit cijfermateriaal wel aannemen dat burgemeester Van Lier in 1811 alle Wilsummers aan een vaste familienaam heeft geholpen.
Alle Akten werden geschreven in het Frans. De gemeente Wilsum viel onder het kanton Kampen, dat weer viel onder het arrondissement Zwolle. De provincie Overijssel heette in de Franse tijd: Departement des Bouches de l’Issel, in het Nederlands is dat: het Departement van de Monden van de IJssel.
Kampen, februari 2016
Kees Schilder
Lijst van aangenomen en behouden familienamen.
De nummers hebben betrekking op de Akten.
Bastiaan, zie ook onder Koning
Bastiaan, 58, 59, 60
Beijer, 28, 52
Belt, van der 9
Berg, van den 48, 49
Boer, 19
Bos 33, 63
Bosman, 22
Brandenberg, 24
Brandt, 76
Brink, van der 40
Brinke, ten 64
Broekhuis, 38
Bruggen, van 1, 29, 78
Calkoen, 31
Dieren, van 26
Doeve, 39
Duimstok, 25
Fix, 81
Frijlink, 72
Haar, van ’t 18
Hardsuiker, 12
Harsenhorst, zie onder De Velde
Hartman, 35
Heldoom 30, 42, 74
Hofstede, 10, 56, 80
Hollander, 14
Hul, van ’t 20
Kasper, 21, 23
Kloek, 2
Kolk, van der 57
Koning Bastiaan, 75
Leferts, 66
Lier, van 83
Lintel, ten 41
Meiberg, 5
Meuleman, 44, 45
Naberman, 15
Oever, van ’t 70
Pelkhof, 51
Post, 77, 82
Rotman, 43
Schilder, 71
Schouter, 61
Schutte, 36, 53, 79
Sluis, van der 4, 32
Spijker, van ’t 27
Straten, van 6, 7
Uiterwijk, 67
Unen, van 46, 55
Veer, van ’t 34
Velde, Harsenhorst de 73
Vheerman, 16, 17
Visscher, 13, 54
Voerman, 68, 69
Weg, van der 37, 50
Weijenberg, 3
Westerveld, 47
Westra, 65
Wijnbelt, 11
Wolters, 62
Zwakenberg, 8
Wilsum
Akten van naamsaanneming.
Bewerking van de Akten.
Blz. 1
Dit register van opgaaf en aanneming van vaste familie-namen of voornamen, overeenkomstig het Keizerlijk Decreet van den 18den augustus 1811, bevattende acht en veertig bladzijden, door ons, President van de regtbank ter eersten instantie te Zwolle, departement der Monden van den IJssel, geparapheert en gezegeld overeenkomstig de wet.
Zwolle den 20 november een duisend acht honderd en elf.
De President voornoemd.
J.C. vande Linde.
Met opgedrukt zegel in rode lak.
Vanaf hier is de tekst in het Frans.
Akte 1 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerrit van Bruggen, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Van Bruggen wilde behouden, evenals zijn voornaam Gerrit.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn drie zonen en twee dochters, te weten:
Hendrik, oud 13 jaar
Willem, oud 12 jaar
Derk, oud 6 jaar
Maria, oud 4 jaar
Gerchje, oud 2 jaar
Ondertekend op 11 december 1811 door Gerrit van Bruggen en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 2
Akte 2 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Evert Kloek, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Kloek wilde behouden, evenals zijn voornaam Evert.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn vijf zonen en drie dochters, te weten:
Hendrik, oud 47 jaar
Evert, oud 40 jaar
Jan, oud 30 jaar
Willem, oud 28 jaar
Aart, oud 25 jaar
Hermpje, oud 48 jaar
Geertje, oud 45 jaar
Gerberig, oud 36 jaar
Allen wonende in Wilsum, welke hun voornamen wilden behouden.
Ondertekend op 11 december 1811 door de burgemeester P.H. van Lier en door Evert Kloek.
Akte 3 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik Hendriks, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Weijenberg wilde aannemen en zijn voornaam Hendrik wilde behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon en drie dochters, te weten:
Willem, oud 4 jaar
Deeltje, oud 12 jaar
Willempje, oud 8 jaar
Geesje, oud 5 jaar.
Ondertekend op 11 december 1811 door de burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 3.
Akte 4 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Fennigje Wijchems, gescheiden vrouw van Jan Lubberts, welke verklaarde dat zij voor haar zoon en twee dochters de familienaam Van der Sluis koos, te weten voor:
Roelof, oud 11 jaar en 4 maanden
Aaltje, oud 16 jaar
Grietje, oud 14 jaar
Ondertekend op 11 december 1811 door burgemeester P. H. van Lier.
Akte 5 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerardus Meiberg, wonende te Wilsum, welke verklaarde de naam Meiberg te willen behouden voor zich en zijn drie zonen en drie dochters, te weten:
Hermannus, oud 20 jaar
Theodorus, oud 17 jaar
Johannis, oud 4 jaar
Maria, oud 8 jaar
Elisabeth, oud 7 jaar
Wilhelmina, oud 1½ jaar
Ondertekend op 11 december 1811 door Gerrijt Meijberg en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 6 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik Alberts, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van Straten aan te nemen voor zichzelf en voor zijn zoon en drie dochters, te weten:
Albert, oud 28 jaar
Grietje, oud 30 jaar
Aaltje, oud 14 jaar
Jennigje, oud 13 jaar
Ondertekend op 11 december 1811 door Henderk van Straten en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 7 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Albert Ernst, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van Straten aan te nemen voor zich zelf en voor zijn zoon Ernst, oud 1 maand.
Ondertekend op 11 december 1811 door Albert van Straten en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 5
Akte 8 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Zwakenberg, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Zwakenberg en de voornaam Jan wilde behouden.
Ondertekend op 11 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier
Akte 9 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Egbert van de Belt, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Van de Belt en de voornaam Egbert wilde behouden.
Ook voor zijn vier zonen en twee dochters wilde hij deze familienaam behouden. Dat waren:
Jan, oud 17 jaar
Lubbert, oud 7 jaar
Klaas, oud 6 jaar
Jan, oud 2 jaar
Femmigje, oud 20 jaar
Hermpje, oud 10 jaar
Ondertekend op 11 december 1811 door Egbert van de Beld en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 6
Akte 10 Voor ons, burgemees3ter van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Klaas Hofstede, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Hofstede en de voornaam Klaas wilde behouden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 11 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Floor Wijnbelt, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Wijnbelt en de voornaam Floor wilde behouden.
Hij wil die familienaam mede behouden voor zijn dochter Janna, oud 4 maanden.
Ondertekend op 12 december 1811 door Floor Wienbeld en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 7
Akte 12 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel, verscheen Wijcher Hardsuiker, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Hardsuicker en de voornaam Wijcher wilde behouden.
Hij wil die familienaam mede behouden voor zijn twee dochters, te weten:
Roelofje, oud 43 jaar
Femmigje, oud 39 jaar.
Ondertekend op 12 december 1811 door Wiecher Hardsuiker en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 13 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Visscher, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Visscher en de voornaam Jan wilde behouden.
Hij wil die familienaam mede behouden voor zijn zoon en drie dochters, te weten:
Wijcher, oud 20 jaar
Aaltje, oud 18 jaar
Klaasje, oud 6 jaar
Derkje, oud 3 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Jan Visscher en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 8
Akte 14 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Egbert Hollander, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Hollander en de voornaam Egbert wilde behouden.
Hij wil die familienaam mede behouden voor zijn dochter en zoon, te weten:
Geertje, oud 14 jaar
Gerrit, oud 8 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Egbert Hollander en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 15 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Naberman, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Naberman en de voornaam Jan wilde behouden.
Hij wil die familienaam ook behouden voor zijn drie zonen en twee dochters, te weten:
Martin, oud 21 jaar
Teunis, oud 15 jaar
Derk, oud 12 jaar
Willempje, oud 20 jaar
Trijntje, oud 8 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 9
Akte 16 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Frederik Klaas, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Vheerman wilde aannemen en de voornaam Frederik wilde behouden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 17 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Lambert Klaas, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Vheerman wilde aannemen en de voornaam Lambert wilde behouden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier
Akte 18 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Harm Jacobs, wonende te Wilsum, welke verklaarder dat hij de familienaam Van ’t Haar wilde aannemen en de voornaam Harm wilde behouden.
Hij wil die familienaam ook laten vastleggen voor zijn twee zonen en twee dochters, te weten:
Hermannus, oud 6 jaar
Jacob, oud 1 jaar
Willempje, oud 9 jaar
Jannigje, oud 4 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Hermen van t Haar en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 10
Akte 19 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Herm Boer, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Boer wilde behouden, evenals zijn voornaam Herm.
Hij wilde die familienaam ook behouden voor zijn twee zonen en 1 dochter, te weten:
Willem, oud 10 jaar
Gerrit, oud 1 jaar en 6 maanden
Maria, oud 8 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Herm Boer en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 20 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik van ’t Hul, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam van ’t Hul wilde behouden, evenals de voornaam Hendrik.
Ondertekend op 12 december 1811 door Hendrik van ’t Hul en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 21 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Andries Kasper, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Kasper wilde behouden, evenals de voornaam Andries.
Hij wil die familienaam ook behouden voor zijn twee zonen en een dochter, te weten:
Jan, oud 15 jaar
Arend, oud 6 jaar
Anna, oud 12 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H.van Lier.
Blz. 11
Akte 22 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Willem Bosman, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Bosman wilde behouden, evenals de voornaam Willem.
Hij wil die familienaam ook behouden voor zijn dochter Arendje, oud 1 jaar.
Ondertekend op 12 december 1811 door Willem Bosman en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 23 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Arend Kasper, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Kasper wilde behouden, evenals de voornaam Arend.
Hij wil die familienaam ook behouden voor zijn zoon en dochter, te weten
Jan, oud 1 jaar en 4 maanden
Aaltje, oud 2 jaar en 10 maanden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 12
Akte 24 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Brand Gerrits, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Brandenberg wilde aannemen en de voornaam Brand wilde behouden.
Hij wilde deze familienaam ook vastleggen voor zijn zoon Jan, oud 4 maanden.
Ondertekend op 11 december 1811 door Brand Brandenberg en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 25 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerrit Duimstok, welke verklaarde dat hij de familienaam Duimstok wilde behouden, evenals de voornaam Gerrit.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 26 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Peter van Dieren, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Van Dieren wilde behouden, evenals de voornaam Peter.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn drie zonen, te weten:
Gerrit Jan, oud 30 jaar, wonende in Mastenbroek
Christoffel, oud 22 jaar, wonende te Wilsum
Roelof, oud 15 jaar, wonende te Wilsum
Ondertekend op 12 december 1811 door Peter van Dieren en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 13
Akte 27 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Arend van ’t Spijker, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van ’t Spijker te willen behouden, evenals de voornaam Arend.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en dochter, te weten:
Gerrit, oud 23 jaar
Gerrigje, oud 21 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 28 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Albert, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Beijer te willen behouden, evenals de voornaam Albert.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn dochter Geertje, oud 38 jaar, wonende te Wilsum.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 29 Blz. 14
Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Zwier van Bruggen, welke verklaarde de familienaam Van Bruggen te willen behouden, evenals de voornaam Zwier.
Ondertekend op 12 december 1811 door Zwier van Bruggen en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 30 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Roelof Heldoorn, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Heldoorn te willen behouden, evenals de voornaam Roelof.
Hij wilde deze familienaam ook behouden voor zijn twee zonen en een dochter, te weten:
Marten, oud 6 jaar
Albert, oud 3 jaar
Geesje, oud 5 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door Roelof Heldoorn en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 31
Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik Albertus Jacobus Calkoen, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Calkoen te willem behouden, evenals de voornamen Hendrik Albertus Jacobus.
Hij wilde deze familienaam ook behouden voor zijn twee zonen, te weten:
Hendrik Philibert, oud 2 jaar
Philibert Johan, oud 1 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Hendrik Albertus Jacobus Calkoen en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 15
Akte 32 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Derk Roelofs, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van der Sluis te willen aannemen en de voornaam Derk te willen behouden.
Hij wilde deze naam ook vastleggen voor zijn zoon en dochter, te weten:
Roelof, oud 11 jaar
Geesje, oud 7 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Derk van der Sluis en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 33 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Derk Jans, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Bos te willen aannemen en de voornaam Derk te willen behouden.
Ondertekend door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 16
Akte 34 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik Reins, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van ’t Veer te willen aannemen en de voornaam Hendrik te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn twee zonen en een dochter, te weten:
Rein, oud 9 jaar
Herm, oud 2 jaar
Fennigje, oud 5 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Hendrik van ’t Veer en burgemeester P.H. van Lier
Akte 35 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Hendrik Hartman, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Hartman te willen behouden, evenals de voornaam Jan Hendrik.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en dochter, te weten:
Gerrit Camerlingh, oud 5 jaar
Cicilia Barnardina, oud 9 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Jan Hendrik Hartman en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 17
Akte 36 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik Gerrits, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Schutte te willen aannemen en de voornaam Hendrik te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon en dochter, te weten:
Jan, oud 2 jaar
Hermina, oud 6 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Henderk Schutte en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 37 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hermannus Andries, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van der Weg te willen aannemen, en de voornaam Hermannus te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon Peter, oud 8 maanden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 38 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Broekhuis, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Broekhuis te willen behouden, evenals zijn voornaam Jan.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn drie dochters, te weten:
Aaltje, oud 11 jaar
Gergje, oud 8 jaar
Geesje, oud 4 jaar.
Ondertekend op 12 december 1811 door Jan Broekhuis en burgemeester P.H. van Lier
Blz. 18
Akte 39 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Arend Doeve, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Doeve wilde behouden, evenals de voornaam Arend.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en twee dochters, te weten:
Gerrit, oud 14 jaar
Aaltje, oud 12 jaar
Geertje, oud 8 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Arent Doeve en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 40 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Berend Hendriks, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van de Brink aan te nemen en de voornaam Berend te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon Lubbert, oud 1 jaar en 8 maanden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 19
Akte 41 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Peter Andries, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Ten Lintel aan te nemen en zijn voornaam te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon, drie dochters en een kleindochter, te weten:
Andries, oud 27 jaar
Maria, oud 30 jaar
Geesje, oud 29 jaar
Harmpje, oud 23 jaar
Fennigje, dochter van Andries voornoemd, oud 9 maanden.
Allen wonende te Wilsum.
Ondertekend op 12 december 1811 door Peter ten Lintel en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 42 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Fredrik Heldoorn, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Heldoorn te willen behouden, evenals de voornaam Frederik.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn twee zonen en drie dochters, te weten:
Albert, oud 9 jaar
Marten, oud 1 jaar
Geesje, oud 11 jaar
Jennigje, oud 7 jaar
Aaltje, oud 3 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Freryk Heldoren en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 20
Akte 43 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Lambert Rotman, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Rotman te willen behouden, evenals de voornaam Lambert.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en twee dochters, te weten:
Aart, oud 3 jaar
Geertje, oud 2 jaar
Jannigje, oud 4 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door Lambert Rotman en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 44 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Derk Meuleman, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Meuleman te willen behouden, evenals de voornaam Derk.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en dochter, te weten:
Gijsbert, oud 9 jaar
Marchje, oud 4 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Derk Meuleman en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 21
Akte 45 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Derk Stevens Meuleman, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Meuleman te willen behouden, evenals zijn voornaam Derk Stevens.
Ondertekend op 12 december 1811 door Derk Stevens Meuleman en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 46 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan van Unen, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Van Unen wilde behouden, evenals de voornaam Jan.
Hij wil deze familienaam tevens behouden voor zijn twee zonen en drie dochters, te weten:
Gerrit, oud 23 jaar
Derk, oud 8 jaar
Aaltje, oud 24 jaar
Berendje, oud 19 jaar
Jannigje, oud 12 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Jan van Unen en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 22
Akte 47 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Rutger Rutgers, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Westerveld wilde aannemen en de voornaam Rutger wilde behouden.
Ondertekend door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 48 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerrit van den Berg, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Van den Berg wilde behouden, evenals de voornaam Gerrit.
Ondertekend door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 49 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan van den Berg, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Van den Berg wilde behouden, evenals de voornaam Jan.
Ondertekend door Jan van den Berg en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 23
Akte 50 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jennigje Gerrits, weduwe van Jan van de Weg, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat zij voor haar twee zonen en drie dochters de familienaam Van der Weg wilde aannemen, te weten voor:
Hermannus, oud 18 jaar
Andries, oud 9 jaar
Geertruid, oud 21 jaar
Aaltje, oud 13 jaar
Marchje, oud 7 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 51 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerrit Pelkhof, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Pelkhof wilde behouden, evenals de voornaam Gerrit.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 52 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerberig Rotting weduwe van Gerrit Beijer, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat zij voor haar zoon en dochter de familienaam Beijer wilde behouden, te weten voor:
Kobus, oud 21 jaar
Stijntje, oud 22 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 24
Akte 53 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Albert Gerrits, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Schutte wilde aannemen en zijn voornaam Albert wilde behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn twee zonen, te weten:
Gerrit, oud 35 jaar, wonende te ’s Heerenbroek, gemeente Zwollerkerspel
Hendrik, oud 33 jaar, wonende te Wilsum
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 54 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerrit Derks, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Visscher wilde aannemen.
Hij wilde zijn voornaam behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon en dochter, te weten:
Derk, oud 8 jaar
Aalje, oud 2 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door [geen namen ingevuld]..
Akte 55 Blz. 25
Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel, verscheen Aaltje Bastiaans, weduwe van Aart van Unen, wonende te Wilsum, welke voor haar drie zonen de familienaam Van Unen wilde aannemen, te weten voor:
Herm, oud 20 jaar
Gerrit, oud 15 jaar
Jacob, oud 12 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 56 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Gerrit Hofstede, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Hofstede wilde behouden, even als zijn voornaam Gerrit.
Hij wil deze namen ook behouden voor zijn vier zonen en een dochter, te weten:
Wijert, oud 8 jaar
Teunis, oud 6 jaar
Derk, oud 4 jaar
Rijk, oud 1 jaar en 6 maanden
Naam van de dochter wordt niet genoemd
Ondertekend op 12 december 1811 door Gerriet Hofstede en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 26
Akte 57 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik Teunis, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Van der Kolk wilde aannemen en zijn voornaam Hendrik wilde behouden.
Hij wil deze namen ook aannemen voor zijn drie dochters, te weten:
Jennigje, oud 42 jaar, wonende in Wilsum
Fennigje, oud 37 jaar, wonende in IJsselmuiden
Hendrikje, oud 35 jaar en 7 maanden, wonende te Wilsum
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 58 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jacob Bastiaan, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Bastiaan wilde behouden, evenals de voornaam Jacob.
Hij wil deze namen ook behouden voor zijn drie zonen en drie kleinzonen, te weten
Warner, oud 35 jaar
Gerrit, oud 29 jaar
Hendrik, oud 26 jaar
Brand, zoon van Warner, oud 7 jaar
Jacob, zoon van Warner, oud 1 jaar en 7 maanden
Grietje, dochter van wamer, oud 9 jaar en 8 maanden
Allen wonende te Wilsum.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 27
Akte 59 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Marten Bastiaan, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Bastiaan te willen behouden, evenals de voornaam Marten.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en twee dochters, te wete:
Gerrit, oud 2 jaar
Maria, oud 14 jaar
Aaltje, oud 7 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 60 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Bastiaan, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Bastiaan te willen behouden, evenals de voornaam Jan. Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en vier dochters, te weten:
Hermannus, oud 16 jaar
Arendje, oud 19 jaar
Gerrigje, oud 13 jaar
Dina, oud 8 jaar en 9 maanden
Hermina, oud 1 jaar en 9 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 28
Akte 61 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Berend Lamberts, welke verklaarde de familienaam Schouter te willen aannemen en de voornaam Berend te willen behouden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 62 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Matthijs Wolters, welke verklaarde de familienaam Wolters te willen behouden, evenals de voornamen Jan Matthijs.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn twee zonen en drie dochters, en voor zijn twee kleinzonen en vier kleindochters, te weten:
Johan Matthijs, oud 37 jaar, wonende te Kampen
Gerrit, oud 30 jaar en 4 maanden, wonende te Wilsum
Aaltje, oud 40 jaar, wonende te Veekaten, gemeente Zalk
Catrina Lowiza, oud 45 jaar, wonende te Kampen
Marlena, oud 33 jaar en 9 maanden
Jan, oud 8 jaar, zoon van [Johan] Matthijs
Wolter Matthijs, oud 1 jaar, zoon van Gerrit
Anna, oud 10 jaar, dochter van [Johan] Matthijs
Harmpje, oud 4 jaar, dochter van [Johan] Matthijs
Hendrikje, oud 6 jaar en 6 maanden, dochter van Gerrit
Janna, oud 4 jaar, dochter van Gerrit
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier
Opm. De naam van zoon Matthijs is later verbeterd tot Johan Matthijs.
Fol. 29
Akte 63 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Lubbert Bos, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Bos ter willen behouden, evenals de voornaam Lubbert.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn dochter, te weten:
Anna, oud 5 jaar en 9 maanden.
Ondertekend op 12 december 1811 door Lubbert Bos en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 64 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Willem Peters, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Ten Brinke te willen aannemen en de voornaam Willem te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon en drie dochters, te weten:
Hendrik, oud 14 jaar
Evertje, oud 27 jaar, wonende te IJsselmuiden
Gergje, oud 24 jaar
Aaltje, oud 18 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Willem te Brinke en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 30
Akte 65 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Egbert Cornelisen, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Westra te willen aannemen en de voornaam Egbert te willen behouden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 66 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Derk Jans, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Leferts te willen aannemen en de voornaam Derk te willen behouden.
Hij wilde deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon en twee dochters, te weten:
Cornelis, oud 36 jaar, wonende te Wilsum
Hendrikje, oud 38 jaar en 6 maanden, wonende te Wilsum
Geesje, oud 40 jaar, wonende te ’s Heerenbroek
Ondertekend op 12 december 1811 door Derk Leferts en burgemeester P.H. van Lier.
In een aanvulling staat dat hij deze familienaam ook wilde aannemen voor zijn kleinzoon en drie kleindochters, te weten:
Aart, oud 4 jaar
Willempje, oud 7 jaar
Derkje, oud 2 jaar en 6 maanden
Aaltje, oud 1 jaar
Alle vier kinderen van zijn zoon Cornelis.
Ondertekend door Derk Lefert en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 31
Akte 67 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Berend Klaasen, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Uiterwijk te willen aannemen en de voornaam Berend te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn zoon en drie dochters en een kleinzoon, te weten:
Warner, oud 43 jaar en 8 maanden, wonende te Wilsum
Hendrikje, oud 51 jaar, wonende te Zalk
Janna, oud 42 jaar, wonende in Kampen
Aaltje, oud 36 jaar, wonende in Kampen
Berend, oud 3 jaar, zoon van Warner
Ondertekend op 12 december 1811 door Berent Uitterwik en burgemeester P.H. van Lier
Akte 68 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Derk Voerman, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Voerman te willen behouden, evenals de voornaam Derk.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn zoon en drie dochters, te weten
Herm, oud 4 jaar en 9 maanden
Willempje, oud 6 jaar en 6 maanden
Derkje, oud 2 jaar en 11 maanden
Gergje, oud 8 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door Derk Voerman en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 32
Akte 69 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Klaas Voerman, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Voerman te willen behouden, evenals de voornaam Klaas.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn drie zonen en een dochter, te weten:
Gerrit, oud 6 jaar en 1 maand
Arend, oud 5 jaar en 8 maanden
Willem, oud 6 maanden
Trijntje, oud 3 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door Klaas Voerman en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 70 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Derk van ’t Oever, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Van ’t Oever te willen behouden, evenals de voornaam Derk.
Hij wil deze familienaam ook behouden voor zijn 4 zonen en 5 dochters, te weten:
Jan, oud 20 jaar en 7 maanden
Engbert, oud 17 jaar
Peter, oud 5 jaar en 7 maanden
Derk, oud 8 maanden
Petertje, oud 19 jaar en 4 maanden
Harmpje, oud 12 jaar en 4 maanden
Willempje, oud 11 jaar en 3 maanden
Anna, oud 9 jaar en 6 maanden
Derkje, oud 7 jaar en 10 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door Derk van ’t Oever en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 33
Akte 71 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Arend Schilder, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Schilder te willen behouden, evenals de voornaam Arend.
Hij wilde deze familienaam ook behouden voor zijn zoon Egbert, oud 5 jaar en 9 maanden.
Ondertekend op 12 december 1811 door Arend Schilder en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 72 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Teunis Frijlink, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Frijlink te willen behouden, evenals de voornaam Teunis.
Hij wilde deze familienaam ook behouden voor zijn vier zonen en twee dochters, te weten:
Hendrik, oud 22 jaar en 9 maanden, die in militaire dienst is van Zijne Majesteit de Keizer, in de conscriptie van het jaar 1809.
Herm, oud 19 jaar en 9 maanden
Gerrit, oud 14 jaar en 2 maanden
Jean, oud 12 jaar en 2 maanden
Derkje, oud 8 jaar en 10 maanden
Geesje, oud 8 jaar en 10 maanden
Allen wonende bij hun ouders.
Ondertekend op 12 december 1811 door Teunis Frijlink en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 73 Blz. 34
Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel, verscheen Jan Willems, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam De Velde Harsenhorst aan te nemen en de voornaam Jan te willen behouden.
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn vier zonen en vier dochters, te weten:
Albert, oud 26 jaar en 9 maanden
Willem, oud 24 jaar en 10 maanden
Zwier, oud 18 jaar en 9 maanden
Marten, oud 9 jaar en 2 maanden
Hendrikje, oud 21 jaar
Jannigje, oud 6 jaar en 3 maanden
Derkje, oud 4 jaar en 8 maanden
Geertje, oud 2 jaar en 5 maanden
Allen wonende bij hun vader en moeder.
Ondertekend op 12 december 1811 door Jan de Velde Harsenhorst en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 35
Akte 74 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Albert Fredriks, wonende te Wilsum, welke verklaarde de familienaam Heldoorn te willen aannemen en de voornaam Albert te willen behouden
Hij wil deze familienaam ook aannemen voor zijn drie zonen, een dochter, vijf kleinzonen en zeven kleindochters, te weten:
Roelof, oud 42 jaar en 3 maanden, wonende te Wilsum
Fredrik, oud 38 jaar, wonende te Wilsum
Jan, oud 37 jaar, wonende te ’s Heerenbroek, gemeente Zwollerkerspel
Lubbigje, oud 26 jaar en 4 maanden
Martin, oud 6 jaar, zoon van Roelof
Albert, oud 3 jaar, zoon van Roelof
Albert, oud 9 jaar, zoon van Fredrik
Marten, oud 1 jaar, zoon van Fredrik
Albert, oud 9 jaar, zoon van Jan
Geesje, oud 5 maanden, dochter van Roelof
Geesje, oud 11 jaar, dochter van Fredrik
Jennigje, oud 6 jaar en 10 maanden, dochter van Fredrik
Aaltje, oud 3 jaar en 8 maanden, dochter van Fredrik
Gergje, oud 6 jaar, dochter van Jan
Geesje, oud 4 jaar, dochter van Jan
Marchje, oud 1 jaar, dochter van Jan
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H.van Lier.`
Blz. 36
Akte 75 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Jan Jans, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Koning Bastiaan wilde aannemen en zijn voornaam Jan wilde behouden.
Hij wil deze naam ook aannemen voor zijn vier dochters, te weten:
Willempje, oud 18 jaar
Hendrikje, oud 16 jaar en 6 maanden
Jannigje, oud 4 jaar en 9 maanden
Derkje, oud 2 jaar en 4 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 76 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Warner Teunis, wonende te Wilsum, welke verklaarde dat hij de familienaam Brandt wilde aannemen en de voornaam Warner wilde behouden.
Hij wil die familienaam ook aannemen voor zijn twee zonen en een dochter, te weten:
Teunis Bos, oud 16 jaar en 8 maanden
Peter, oud 14 jaar en 2 maanden
Hendrikje, oud 15 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 37
Akte 77 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Stijntje Vheerman, gescheiden vrouw van Jan Schierholt, in kwaliteit van moeder en voogdes van haar minderjarige zoon en dochter verworven bij haar eerste man Jan Post.
Voor haar kinderen wilde zij de familienaam Post behouden, te weten voor:
Zoon Jan, oud 8 jaar
Dochter Derkje, oud 9 jaar en 6 maanden.
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 78 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verschenen Berend Uiterwijk en Gerrit van Bruggen in kwaliteit van voogden over de kinderen van Herm van Bruggen, te weten:
Herm, oud 24 jaar en 6 maanden
Teunis, oud 20 jaar
Zij wilden voor deze kinderen de familienaam Van Bruggen behouden.
Ondertekend op 12 december 1811 door Berent Uitterwik, Gerrit van Bruggen en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 38
Akte 79 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Arent Schutte, voogd, wonende te Zalk, welke verklaarde dat hij voor de kinderen van Lefert Schutte de familienaam Schutte wilde behouden, te weten voor:
Gerrit, oud 22 jaar en 8 maanden
Willempje, oud 21 jaar en 4 maanden
Hermina, oud 18 jaar
Ondertekend op 12 december 1811 door burgemeester P.H. van Lier.
Akte 80 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik van ’t Hul, in kwaliteit als voogd over de minderjarige kinderen van Wijert Hofstede, welke verklaarde dat hij de familienaam Hofstede voor hen wilde behouden, te weten voor:
Herm, oud 18 jaar en 6 maanden
Maria, oud 16 jaar en 2 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door Hendrik van ’t Hul en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 39
Akte 81 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Hendrik van ’t Hul. wonende te Wilsum, in kwaliteit van voogd over de minderjarige kinderen van Jan Fix, welke verklaarde dat hij voor deze kinderen de familienaam Fix wilde behouden, te weten voor:
Hendrik, oud 21 jaar en 9 maanden
Berend, oud 18 jaar en 8 maanden
Gerrit, oud 15 jaar en 9 maanden
Geertje, oud 9 jaar en 7 maanden
Ondertekend op 12 december 1811 door Hendrik van ’t Hul en burgemeester P.H. van Lier.
Akte 82 Voor ons, burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel,
verscheen Herm Boer, in kwaliteit van voogd over de minderjarige kinderen van Jan Post, welke verklaarde dat hij voor deze kinderen de familienaam Post wilde behouden, te weten voor:
Derk, oud 19 jaar
Geesje, oud 22 jaar
Ondertekend door Herm Boer en burgemeester P.H. van Lier.
Blz. 40
Akte 83 Voor ons, adjunct burgemeester van de gemeente Wilsum, kanton Kampen, arrondissement Zwolle, departement van de Monden van de IJssel, vervangende burgemeester Peter Hendrik van Lier, verscheen de burgemeester voornoemd, welke verklaarde de familienaam Van Lier te willen behouden, evenals de voornamen Peter Hendrik.
Hij wilde deze familienaam tevens behouden voor zijn vier zonen, te weten:
Hendrik, oud 7 jaar
Jan, oud 4 jaar
Hendrik Cornelius, oud 1 jaar
Diderik Peter, oud 1 maand
Ondertekend door P.H. van Lier en door de adjunct burgemeester Hendrik van ’t Hul.
• Schilder, K. (2016). Wilsumse familienamen 1811. (Kamper genealogische- en historische bronnen 40) [Kampen: Eigen Beheer]