Godefridus van Rhenen

GODEFRIDUS VAN RHENEN

XXVIIIe. Bisschop van Utrecht.

     Na die doodt van die voorseide Bisschop is all wederom enig verschil over die ceur van een nieuwen Bisschop gevallen, maer doer die toekompste van Keiser Frederick is sulx terstont nedergeleit ende alsoo is wettelick ende vredelick doert versoeck des Keisers tot Bisschop van Utrecht verkoren Godefroij van Rhenen, Domproost tot Utrecht, een eergierig ende grootmoedig man.
     Int jaer 1163 was dat groote verschil ende oorlog om de heerlicheit van Groningen, daer sich Graef Hendrick van Gelder mede mengde tegen den Bisschop, welcke endlick door Reinold de B. van Colen is verdragen, als wijder in die historie van Hollant, Utrecht ende Vrieslant is te lesen.
     In sekeren brief desselven Bisschops geschreven Ao 1165, wort mentie gemaeckt van Derck ende Wermbolt van Buckhorst ende Evert van Almeloo. Hij timmerde dese volgende Castelen: die Horst tegen Gelderlant, Montfoort tegen Hollant, Woerden tegen die ongehoorsaemheit van sijn eijgen stadt van Utrecht ende dat huijs tot Vollenho in Overijssel tegen die Vriesen. Hij storf ao 1177, andere schrijven 78 in Junio.

_______

Category(s): Overijssel
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.